Site icon Raportul de gardă

Estimările GLOBOCAN pentru 2020 (excluzând impactul pandemiei): cancerul de sân a întrecut cancerul pulmonar din punct de vedere al numărului de cazuri

Conform unui articol publicat în CA: A Cancer Journal for Clinicians, care a analizat datele GLOBOCAN privind povara cancerului la nivel internațional în 2020, cancerul mamar a devenit cel mai diagnosticat tip de cancer în populația feminină, întrecând cancerul pulmonar – neoplasmul care deținea acest „record” anterior.

Estimările GLOBOCAN pentru 2020 subliniază nevoia de programe care să vizeze controlul cancerului.

Mai precis, în 2020 au fost înregistrate 2,3 milioane noi cazuri de cancere mamare la femei (11,7% din totalul de cancere nou diagnosticate). În cazul cancerelor pulmonare, raportul este de 11,4% – 2,2 milioane noi cazuri. În ordine descrescătoare, topului i se alătură cancerul colorectal (10%), cancerul de prostată (7,3%) și cancerul gastric (5,6%).

Articolul oferă o actualizare a poverii globale a cancerului, utilizând estimările GLOBOCAN 2020 privind incidența și mortalitatea cancerului (Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului):

Povara globală a cancerului este de așteptat să fie de 28,4 milioane de cazuri în 2040, o creștere de 47% față de 2020, cu o creștere mai mare în țările în curs de tranziție economică (64% până la 95%), comparativ cu țările cu un statut socioeconomic ridicat (32% până la 56%). Aceste diferențe sunt puse pe seama schimbărilor demografice, deși evoluția epidemiologică poate fi exacerbată în continuare de factorii de risc asociați cu globalizarea și dezvoltarea economică. Construirea unei infrastructuri durabile pentru diseminarea măsurilor de prevenire a cancerului și furnizarea de îngrijiri oncologice în țările aflate în tranziție sunt esențiale pentru controlul global al cancerului – notează autorii în articol.

O economie în tranziție este o economie care se schimbă de la o economie planificată central la o economie de piață. România este considerată a fi o astfel de țară, alături de Albania, Bulgaria, Ungaria, Polonia etc.

În ultimele două decenii, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, numărul persoanelor diagnosticate cu cancer a crescut de la aproximativ 10 milioane în 2000 la 19,3 milioane în 2020.

Campania „Să discutăm altfel despre cancer”, lansată în 2017 de Centrul pentru Inovație în Medicină. Citiți mai multe articole pe această temă.

OMS: Aproximativ 1 din 5 persoane din întreaga lume va dezvolta cancer pe parcursul vieții

Estimările furnizate pentru anul 2020 nu reflectă impactul COVID-19 (SARS‐CoV‐2), deoarece acestea se bazează pe extrapolări ale datelor despre cancer colectate în anii anteriori pandemiei. Deși imaginea clară a impactului pe care pandemia COVID-19 l-a avut în diferite regiuni ale lumii este în prezent necunoscută, întârzierile în diagnostic și tratament, restricționarea accesului la serviciile de sănătate, inclusiv suspendarea programelor de screening și disponibilitatea redusă sunt de așteptat să provoace o scădere pe termen scurt a incidenței cancerului, urmată de creșteri ale diagnosticării în stadiu avansat și ale mortalității asociate.

Datele pe care se bazează estimările GLOBOCAN de anul acesta au fost colectate în mare parte la nivelul anului 2018, când competiția între cele două tipuri de cancere în ceea ce privește cazurile era strânsă – 2,08 milioane de cancere mamare vs. 2,09 milioane de cancere pulmonare.

Dr. Hyuna Sung, cercetător și epidemiolog oncologic în cadrul Societății Americane a Cancerului, autor al lucrării, a explicat pentru CNN că această creștere observată în cazurile de cancer mamar ar putea fi pusă pe seama factorilor de risc aflați de asemenea în creștere – greutate corporală excesivă, inactivitate fizică, consumul de alcool, amânarea concepției unui copil, scăderea natalității și o rată mai scăzută de alăptare la sân.

Nevoia de programe de control al cancerului – Planul European de Luptă împotriva Cancerului (lansat pe 3 februarie 2021)

Estimările GLOBOCAN pentru 2020 subliniază nevoia de programe care să vizeze controlul cancerului, personalizate în funcție de necesitățile fiecărei populații. Inovația trebuie să fie factorul care scade diferențele dintre țările aflate în tranziție și cele deja dezvoltate în ceea ce privește accesul la îngrijiri medicale la standarde actuale.

Pe 3 februarie, Comisia Europeană a anunțat lansarea Planului European de Luptă Împotriva Cancerului, o inițiativă care va mobiliza resursele Uniunii Europene pentru a aduce schimbări majore în oncologie. Aceasta reflectă un angajament politic de acțiune în direcția controlului cancerului. Planul european de luptă împotriva cancerului are drept obiectiv reducerea poverii reprezentate de cancer, atât pentru pacienți, cât și pentru familiile acestora și pentru sistemele de sănătate.

În 2020, 2,7 milioane de persoane din Uniunea Europeană au fost diagnosticate cu cancer și 1,3 milioane au murit din această cauză. Până în 2035, cazurile de cancer ar putea crește cu până la 25% dacă nu se intervine prompt. Peste 40% din cazurile de cancer pot fi prevenite. Dacă tendințele actuale nu sunt inversate, acesta ar putea deveni principala cauză de deces în UE.

Citește și:

Exit mobile version