IARC: Cazurile de adenocarcinom pulmonar, în creștere din cauza poluării aerului

  • Health literacy



Un nou studiu publicat în The Lancet Respiratory Medicine de către Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) analizează incidența globală a cancerului pulmonar în 2022, concentrându-se pe patru subtipuri majore: adenocarcinom, carcinom cu celule scuamoase (SCC), carcinom cu celule mici și carcinom cu celule mari. Cercetarea, bazată pe estimările GLOBOCAN și pe datele anterioare privind incidența cancerului, evidențiază o creștere semnificativă a cazurilor de adenocarcinom, în special în rândul generațiilor mai tinere și al femeilor. Această tendință este atribuită factorilor de risc în evoluție, inclusiv modificărilor în obiceiurile de fumat și expunerii crescute la poluarea aerului.

În 2022, s-au înregistrat aproximativ 2.48 milioane de noi cazuri de cancer pulmonar la nivel mondial, bărbații reprezentând 63.4% din total și femeile 36.6%. Adenocarcinomul a fost cel mai frecvent subtip, constituind 45.6% din cazurile la bărbați și 59.7% la femei, urmat de SCC (29.4% la bărbați, 17.1% la femei), carcinom cu celule mici (11.5% la bărbați, 9.7% la femei) și carcinom cu celule mari (6.5% la ambele sexe). Geografic, Asia de Est a înregistrat cele mai mari rate de adenocarcinom, în timp ce SCC și carcinomul cu celule mici au fost mai frecvente în Europa de Est la bărbați și în America de Nord la femei. Carcinomul cu celule mari a avut cea mai mare incidență în Africa de Nord la bărbați și în Europa de Nord la femei.

abonare

Studiul evidențiază, de asemenea, impactul tot mai mare al poluării aerului, în special al particulelor în suspensie (PM), asupra incidenței adenocarcinomului pulmonar. În 2022, aproximativ 114.486 de cazuri la bărbați și 80.378 de cazuri la femei au fost atribuite poluării cu PM, în Asia de Est, în special în China. Aceste descoperiri întăresc legătura dintre poluarea aerului și riscul de cancer pulmonar și subliniază necesitatea unor politici de mediu mai stricte pentru reducerea expunerii la poluanți nocivi.

radiologist care verifica o radiografie de plamani
Sursa: Freepik

Cancerul pulmonar rămâne principala cauză de deces prin cancer la nivel global.  Deși rata generală a cancerului pulmonar a scăzut în rândul bărbaților în multe țări, aceasta continuă să crească în rândul femeilor. Această tendință este influențată de schimbările în obiceiurile legate de fumat și de expunerea tot mai mare la poluarea aerului, ambii fiind factori de risc majori. Rezultatele studiului sunt esențiale pentru specialiștii în sănătate publică, care trebuie să implementeze măsuri eficiente de control al consumului de tutun și politici stricte de protecție a mediului pentru a reduce incidența cancerului pulmonar și a îmbunătăți sănătatea populației.

Citește și: