Inițiativa Europeană de Imagistică în Cancer, un obiectiv cheie al Planului European împotriva Cancerului, lansată la Bruxelles

  • Medicina digitală
  • Oncologie



Lansarea Inițiativei Europene de Imagistică în Cancer a avut loc pe 23 ianuarie 2023, printr-o conferință organizată la Bruxelles, cu participare hibridă (online și on-site). Această inițiativă face parte din Planul European de Luptă împotriva Cancerului, având drept scop crearea unei infrastructuri digitale care să conecteze mai multe instituții și baze de date din Europa, cu respectarea celor mai înalte standarde etice, protejând astfel datele cetățenilor și pacienților.

Inițiativa se adresează atât instituțiilor medicale, celor implicate în cercetare, bolnavilor de cancer, dar și inovatorilor în tehnologie, deoarece imaginile digitale vor fi prelucrate cu ajutorul unor algoritmi de inteligență artificială. Datorită Inițiativei Europene de Imagistică în Cancer, cercetătorii vor avea acces la date de calitate înaltă pentru a studia și înțelege mai bine boala. Inovatorii vor putea să dezvolte și să testeze soluții împotriva cancerului bazate pe datele din Plan, ceea ce va duce la optimiziarea serviciilor medicale, cu stabilirea unor diagnostice și tratamente precise și mai rapide.

abonare

Avantajele majore ale acestei infrastructuri vor consta în faptul că este sigură, interoperabilă și nu ține cont de granițe, fiind în același timp în conformitate cu GDPR, pentru a respecta datele și drepturile cetățenilor și pacienților. Un alt aspect important este faptul că oricine poate participa la crearea acestei baze de date, cetățenii putând să își dea acordul pentru folosirea imaginilor sau să doneze voluntar achizițiile imagistice.

„Tehnologiile digitale și inteligența artificială sunt elemente esențiale în lupta noastră împotriva cancerului. Datele de înaltă calitate reprezintă forța care mișcă aceste tehnologii. Prin Inițiativa europeană privind imagistica în domeniul cancerului vom debloca un volum enorm de date, pe care le vom transforma în soluții inovatoare de îngrijire a pacienților cu cancer. IMM-urile și întreprinderile nou-înființate vor juca un rol important. Noul nostru mecanism de testare și experimentare a AI în domeniul medical le va ajuta să își testeze inovațiile bazate pe date în condiții reale”, Thierry Breton, Comisar pentru piața internă.

Thierry Breton
Imagine din timpul evenimentului de lansare. Sursa: EIBIR_Biomed

Un alt avantaj este legat de accesul la inovație în domeniul medical, prin dezvoltarea de noi tehnologii bazate pe inteligența artificială, care vor permite punerea unui diagnostic rapid, ceea ce va conduce la identificarea de soluții de tratament personalizate. Acest plan nu se bazează doar pe cantitatea imaginilor, ci și pe calitatea acestora, pentru a putea strânge date longitudinale, care pe viitor vor oferi predicții în funcție de tipul cancerului, localizarea și extinderea acestuia.

„Inițiativa Europeană de Imagistică în Cancer va oferi informație vitală pentru generațiile viitoare de diagnostic și tratament pentru cancer, ajutându-ne să avem un screening precis, în timp util și accesibil. Este un exemplu-cheie pentru cum investim și ne folosim în cel mai bun mod de potențialul soluțiilor digitale, sub umbrela European Beating Cancer Plan, schimbând realitatea pentru pacienții bolnavi de cancer și pentru aparținătorii acestora”, a declarat Stella Kyriakides în cadrul lansării inițiativei la Bruxelles.

Organizațiile europene implicate în cercetare, instituțiile medicale și companiile care se ocupă de tehnologie, vor lucra împreună pentru construi infrastructura și a atinge scopurile majore ale Inițiativei Europene de Imagistică în Cancer:

  • Vor oferi clinicienilor, cercetătorilor, instituțiilor și companiilor din Europa acces ușor la o bază mare de date cu imagini din domeniul oncologic;
  • Vor susține testarea și dezvoltarea uneltelor pentru medicina personalizată în diagnosticul și tratamentul cancerului;
  • Vor susține crearea de noi baze de date, dar și creșterea interoperabilității bazelor de date deja existente, în acord cu European Strategy for Data.

În urma lansării Inițiativei Europene de Imagistică în Cancer, pe 23 ianuarie 2023, cu două proiecte cheie, AI Testing and Experimentation Facility for Health și proiectul EUCAIM, se prevede ca până în decembrie 2023, designul infrastructurii digitale pan-europene să fie gata și bazele mecanismelor de colaborare stabilite. Prima versiune a platformei va fi lansată până la finalul anului 2024, iar lansarea finală a acesteia la sfârșitul anului 2025. În 2026, această infrastructură digitală va fi operațională și va putea fi utilizată în domeniul oncologiei.

În anul 2017, 1,2 milioane de oameni au murit de cancer în Europa, aproximativ 25% din numărul total de decese. Există 2,7 milioane de bolnavi de cancer în momentul actual, iar până în anul 2040 se așteaptă ca numărul lor să crească la 3,4 milioane. Această inițiativă a luat naștere din dorința de a combate, diagnostica și trata prompt orice formă de cancer.

Citește și: