Adunarea Generală a ONU: jumătate dintre state nu și-au atins obiectivele pentru controlul bolilor cronice netransmisibile

  • Health literacy



În cadrul Adunării Generale ONU din septembrie 2018 au fost discutate numeroase subiecte de importanță majoră din domenii variate. Printre acestea, bolile netransmisibile au ocupat un loc central. Au avut loc mai multe discuții pe această temă: rolul medicinei primare, sistemelor globale de acces la alimentație, colaborărilor între diverși stakeholderi și a organizațiilor non-guvernamentale în combaterea acestor maladii ori implicarea alcoolului și tutunului în apariția și dezvoltarea bolilor netransmisibile.

Evenimentul principal a fost Întâlnirea la Nivel Înalt a ONU pe tema bolilor netransmisibile. Acest eveniment a avut loc pe data de 27 septembrie 2018, iar acest subiect a fost menționat și în documentul „10 Principii pentru sănătatea pulmonară”, lansat la Congresul European de Boli Respiratorii. Pentru mai multe detalii despre acest document:

abonare

Întâlnirea ONU la Nivel Înalt pe tema bolilor netransmisibile

Această întâlnire a făcut parte din programul Adunării Generale ONU de acest an, din New York. Este a treia întâlnire pe acest subiect, dupa cea din 2011, când a fost recunoscută în mod oficial importanța bolilor netransmisibile la nivel mondial, și după cea din 2014, când s-au stabilit obiective concrete de acțiune la nivel național și global. La întâlnire au participat șefi de stat, miniștri din țările ONU, dar și alți stakeholderi implicați în lupta împotriva bolilor netransmisibile: reprezentanți din sectorul de educație și cercetare, companii private, societatea civilă și ONG-uri.

Obiectivele în combaterea bolilor netransmisibile

Mai mult de jumătate dintre țările care și-au luat angajamentul de a combate aceste boli la întâlnirea din 2014 nu au atins obiectivele stabilite. Aceasta este concluzia unei analize publicate în The Lancet, înaintea întâlnirii ONU.

Obiectivul principal este reducerea ratei de deces prematur prin cancer, diabet, boli cardiovasculare și respiratorii cronice cu o treime până în anul 2030.

Studiul a luat în calcul rata scăderii mortalității în perioada 2010-2016. Dacă această rată se menţine sau crește, 35 de țări (adică 19% din totalul țărilor care au aderat la acest obiectiv) vor obține scăderea mortalității la femei, și 30 de țări (16%) la bărbați. Jumătate dintre țări (46% pentru femei și 52% pentru bărbați) necesită implementarea de politici de sănătate riguroase, pentru a atinge acest obiectiv.

Sursa: Organizația Mondială a Sănătății

De ce sunt bolile netransmisibile un subiect important?

Bolile netransmisibile sunt al doilea subiect legat de sănătate discutat vreodată în cadrul Adunării Generale ONU, după discuția despre HIV/SIDA din 2001.

Bolile netransmisibile sunt principala cauză a decesului în lume la momentul actual. Cancerul, diabetul, bolile cardiovasculare și respiratorii cronice produc 70% dintre decesele înregistrate anual, adică 41 de milioane de oameni. Dintre acestea, 15 milioane de decese se înregistrează la persoane cu o vârstă sub 65 de ani, și sunt astfel considerate decese premature, evitabile. În plus, bolile netransmisibile includ și afecțiunile mintale, neurologice și dependența de diverse substanțe. Și acestea pot contribui semnificativ la mortalitatea prin boli netransmisibile: suicidul produce 800.000 de victime anual.

Bolile netransmisibile au un impact major, atât prin pierderea de vieți omenești și prin scăderea calității vieții, cât și prin impactul strict financiar: în Europa de Vest și SUA, costurile totale se ridică la 7 miliarde de dolari. Investiția în combaterea bolilor netransmisibile ar putea genera 350 de miliarde de dolari până în anul 2030.

Sursa: Organizația Mondială a Sănătății

Subiecte dezbatute la Întâlnirea ONU

Întâlnirea s-a concentrat pe eforturile necesare din partea fiecărui sistem național pentru a implementa măsuri împotriva bolilor netransmisibile. Șefii de stat și stakeholderii prezenți și-au reafirmat angajamentul de a reduce factorii de risc ce contribuie la bolile netransmisibile.

Este necesară implementarea unor măsuri de limitare a factorilor de risc la nivel global. Aceștia includ consumul de tutun, de alcool, dieta nesănătoasă și sedentarismul. În această direcție, Adunarea Generală ONU a declarat perioada 2016-2025 Decada Acțiunilor în sprijinul Nutriției.

În plus, este necesară o schimbare la nivelul întregului sistem de sănătate, cu obținerea accesului universal la îngrijiri drept scop principal. Acesta trebuie să fie capabil să ofere cetățenilor acces la proceduri de diagnostic și tratament accesibile financiar, sigure și eficiente.

„Bolile netransmisibile reprezintă cea mai importantă provocare în ceea ce privește sănătatea. Consider că este necesară o acțiune imediată, rapidă și urgentă în privința lor – este timpul să punem în aplicare măsurile despre care tot vorbim” –  afirmă Maria Fernanda Espinosa Garces, președintele ediției 2018 a Adunării Generale ONU

În cadrul întâlnirii, reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății au prezentat o serie de măsuri dovedite ca fiind eficiente și avantajoase financiar. Până în 2050, 10 milioane de vieți ar putea fi salvate prin introducerea taxelor pe tutun, limitarea publicității pentru băuturile alcoolice și vaccinarea contra cancerului cervical la fete.

Principalii factori de risc pentru apariția bolilor netransmisibile
Sursa: Organizația Mondială a Sănătății

Ce poate face fiecare dintre noi împotriva bolilor netransmisibile?

Documentul realizat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) cu ocazia întâlnirii de nivel înalt include o serie de acțiuni pe care le putem include în stilul de viață pentru a minimaliza impactul bolilor cronice asupra fiecăruia dintre noi.

Sursa: Organizația Mondială a Sănătății

Suntem îndemnați să:

  • Urmăm sfatul medicilor;
  • Efectuăm suficientă activitate fizică;
  • Ne administrăm toate vaccinurile potrivite, la vârsta potrivită;
  • Alăptăm natural copiii.

Suntem, de asemenea, sfătuiți să evităm:

  • Tutunul;
  • Alcoolul;
  • Aerul poluat;
  • Alimentele bogate în sare, zahăr și grăsimi nesănătoase.

Citește și:

ESMO și ASCO: apel către ONU pentru prioritizarea controlului cancerului

Simpozionul „Să discutăm altfel despre cancer: prevenție, screening, diagnostic de precizie, tratament”

Situația controlului cancerului în Europa de Est și Centrală- obstacole și posibile soluții