Inteligența artificială ar putea eficientiza fertilizarea in vitro: momentul optim pentru pentru colectarea ovocitelor, determinat cu AI

  • Medicina digitalăInteligența artificială (IA) ar putea fi utilizată în determinarea datei optime pentru colectarea ovocitelor din cadrul procedurilor de fertilizare in vitro. Un studiu prezentat la congresul anual al Societății Americane de Medicină Reproductivă, care a avut loc între 14-18 octombrie 2023 la New Orleans, a expus noile posibilități de integrare a inteligenței artificiale în tratamentele pentru fertilitate.

Studiul a inclus datele de la 9550 de cicluri de stimulare ovariană realizate între august 2018 și octombrie 2022. Dintre acestea, 6000 de cicluri au fost folosite pentru antrenarea IA. S-au luat în considerare parametri precum nivelul de estrogen, dimensiunea foliculilor ovarieni și date demografice ale pacientelor, algoritmul de inteligență artificială realizând un grafic din care reiese cea mai probabilă dată pentru colectarea optimă a ovocitelor.

abonare

“Dimensiunea foliculului primar a influențat cel mai mult algoritmul, deoarece acesta este cel mai des utilizat atunci când dorim să declanșăm ovulația,” a explicat Rohi Hourvitz, de la FertilAI,  compania israeliană axată pe dezvoltarea tehnologiilor pentru îmbunătățirea tratamentelor de fertilitate care a finanțat acest studiu.

Sistemul de inteligență artificială are scopul de a ajuta atât medicii, cât și pacienții. Astfel, pentru profesioniștii din sănătate, un algoritm IA ar putea eficientiza alocarea resurselor, estimând numărul de intervenții care vor fi efectuate într-o anumită zi, iar pentru pacienți, acest sistem ajută la o planificare mai clară a tratamentelor.

Creșterea cererii pentru intervenții de tipul fertilizărilor in vitro sau a crioprezervării ovocitelor, a dus la o sporire a presiunii asupra clinicilor și laboratoarelor, care trebuie să aibă o bună strategie de organizare a activității.  Ciclurile de FIV trebuie să respecte etape bine definite, ceea ce poate duce la o supraaglomerare a cazurilor în anumite zile. Inteligența artificială, prin estimarea datei de colectare a ovocitelor, poate ajuta la un mai bun management al pacienților.

Rezultatele studiului par a aduce o nouă perspectivă în domeniul reproducerii umane asistate. Totuși, este esențial să se continue cercetările și să se valideze pe deplin eficacitatea și fiabilitatea acestor algoritmi IA înainte de a fi implementați în practica medicală.

Citește și