INTERVIU. Prof. Dr. Toby Maher: Fibroza pulmonară idiopatică – diagnostic și tratament precoce
Prof. Dr. Toby Maher de la Colegiul Imperial din Londra a transmis un mesaj cu privire la provocările pe care un diagnostic de fibroză pulmonară idiopatică le aduce pentru medicul curant, dar mai ales pentru pacient. De asemenea, Prof. Maher a ținut să precizeze că, deși foarte eficiente, medicamentele antifibrotice doar încetinesc progresia bolii, nu scad gradul de fibroză.

Există două paliere importante în această afecțiune: primul este diagnosticul, care adesea este dificil de pus din cauza simptomelor asemănătoare cu cele ale altor boli, iar cel de al doilea este tratamentul precoce, recomandat dacă se dorește încetinirea degradării funcției pulmonare. Problema, însă, apare atunci când diagnosticarea este tardivă, iar tratamentul începe și el în stadiu avansat.

abonare

„Pacienții prezintă dificultăți respiratorii și tuse, iar dată fiind consecința de reducere a vieții dată de boală, este important să diagnostică pacienții cât mai devreme posibil. O parte a motivului pentru care trebuie să facem asta este pentru a le oferi după, acces la o terapie”, a precizat Prof. Maher.

Urmăriți întregul interviu în videoclipul următor:

Citește și: