INTERVIU. Raluca Painter (Head of Unit DG REFORM), despre Reforma Sistemului Național de Transfuzii din România. În ce stadiu se află proiectul?

  • Hematologie



„Reorganizarea sistemului de transfuzie național” este un proiect aflat în derulare, implementat de către Direcția Europeană pentru calitatea medicamentelor și îngrijirea sănătății (EDQM)/Consiliul Europei. Scopul proiectului este de a sprijini România în crearea unui sistem de transfuzie sangvină adecvat și aliniat la standardele Uniunii Europene și EDQM. Proiectul este finanțat de UE în cadrul Programului de sprijin pentru reformele structurale (SRSS), care este coordonat de Direcția sa generală pentru reformă și sprijin structural (DG-REFORM).

Vă invităm să urmăriți o discuție pe acest subiect, inițiată de Dr. Marius Geantă, Președinte Centrul pentru Inovație în Medicină, în cadrul emisiunii „Unu-la-unu cu Dr. Marius Geantă”, cu Raluca Painter, Head of Unit DG REFORM – Labour Market, Education, Health & Social Services (Comisia Europeană).

abonare

„Calitatea și securitatea sângelui transfuzat trebuie garantate, mai ales din perspectiva prevenirii transmiterii unor boli sau infecții de la persoana care a donat sângele. De aceea, obiectivul principal al proiectului este să ajutăm România să implementeze o directivă publicată în urmă cu câțiva ani, care se referă la standardele de calitate și securitate pentru recoltarea, controlul, prelucrarea, stocarea și distribuirea sângelui uman și a componentelor acestuia” – Raluca Painter.

Direcția Generală care se ocupă de reforme este una dintre direcțiile generale ale Comisiei Europene. Aceasta a fost înființată în ianuarie 2020, însă între 2017 și 2020 a funcționat ca serviciu în cadrul Secretariatului General al CE. În urma succesului pe care serviciul l-a înregistrat din 2017 în 2020, s-a decis transformarea într-o direcție generală independentă.

„Motivul pentru care noi, DG Reform, existăm este simplu: adesea, instituțiile europene adoptă o legislație care trebuie implementată la nivel național, iar statele au nevoie de asistență pentru a implementa concret cerințele. DG Reform intervine în urma unei solicitări de asistență din partea statelor membre – selecționăm proiectele și suntem gata să sprijin reforme într-o varietate de domenii” – Raluca Painter

Implicarea DG Reform în Reforma Sistemului de Transfuzii din România

Pe lângă nevoia de implementare a directivei privind standardele de calitate și siguranță a sângelui și componentelor derivate în România, înainte de pornirea proiectului, DG REFORM a efectuat un audit cu privire la situația Sistemului Național de Transfuzii din România. Printre principalele concluzii se numără:

  • Nevoia de asigurare a accesului echitabil la transfuzii sanguine;
  • Calitatea deficitară a sângelui primit;
  • Deficiențe în supravegherea donărilor și transfuziilor.

De asemenea, DG REFORM oferă sprijin și suport și pentru elaborarea unui Program Național de Formare Profesională în domeniul transfuziilor (având ca principal obiectiv revizuirea curriculei) – o componentă esențială pentru Reforma Sistemului Național de Transfuzii.

Mai multe detalii despre Reforma Sistemului de Transfuzii din România puteți afla urmărind Unu-la-unu cu Dr. Marius Geantă și Dr. Alina Dobrotă, Expert Coordonator al Ministerului Sănătății pentru domeniul sânge și componente sangvine în relație cu legislația UE, Reprezentant al României în Comitetul de experți în transfuzii (parte a Consiliului Europei), precum și Președinte al Comisiei consultative a Ministerului Sănătății în domeniul transfuziilor de sânge.

Citește și: