Interzicerea vânzării de tutun la tineri ar putea preveni 1,2 milioane de decese până în 2095
Un studiu recent arată că interzicerea vânzării de tutun persoanelor născute în perioada 2006- 2010 ar putea preveni 1,2 milioane de decese cauzate de cancerul pulmonar la nivel global până în 2095. Această strategie urmărește să reducă treptat obiceiul de a fuma în rândul generațiilor tinere prin restricționarea accesului la tutun pe baza anului de naștere. Studiul, publicat în The Lancet Public Health, oferă o simulare la nivel de populație a impactului acestei politici asupra mortalității cauzate de cancerul pulmonar în 185 de țări, marcând una dintre primele evaluări globale ale acestei abordări.
Cercetătorii au folosit date de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) pentru a prezice ratele de mortalitate cauzate de cancerul pulmonar. Ei au simulat un scenariu în care vânzările de tutun au fost eliminate complet pentru persoanele născute între 2006 și 2010, presupunând o aplicare perfectă a interdicției până în 2095. Ratele de mortalitate cauzate de cancerul pulmonar din ultimii 15 ani au fost utilizate pentru a estima numărul de decese viitoare, iar diferența între fumători și nefumători a fost calculată pentru a evalua câte decese ar putea fi prevenite.
Rezultatele obținute susțin că dacă tendințele actuale de fumat continuă, aproximativ 2.95 milioane de decese cauzate de cancerul pulmonar ar putea apărea în rândul persoanelor născute între 2006 și 2010. Cu toate acestea, odată cu implementarea acestei politici generaționale care interzice tutunul, aproximativ 1.19 milioane sau 40%, dintre aceste decese ar putea fi prevenite.

Impactul ar fi mai mare în cazul bărbaților, cu 844.200 de decese prevenite cauzate de acest tip de cancer (45.8%), comparativ cu 342.400 de decese în rândul femeilor (30.9%). Diferențele regionale au fost semnificative, țările cu venituri mari înregistrând cea mai mică rată a deceselor cauzate de cancer pulmonar, în timp în țările cu venituri mici politica ar avea un efect mai redus, din cauza lipsei de date și ratei mai scăzute de fumat.
Analiza subliniază potențialul semnificativ al inițiativei generaționale fără tutun de a reduce mortalitatea cauzată de cancerul pulmonar la nivel global. Țări precum Noua Zeelandă și anumite zone din Australia și SUA au început deja să exploreze strategii similare de eliminare a tutunului, semnalând un interes internațional tot mai mare în eradicarea fumatului în rândul generațiilor tinere.
Citește și:
- State of Lung Cancer: Supraviețuirea la 5 ani a pacienților cu cancer pulmonar a crescut cu 26% în ultimii 10 ani, în SUA
- #WCLC2023. Tipurile histologice de cancer pulmonar variază între regiuni, mai ales din cauza diferențelor legate de consumul de tutun
- Salvarea a cât mai mult țesut în urma intervenției chirugicale la pacienții cu cancer pulmonar incipient, asociată cu beneficii pe termen lung vs. standardul actual