Lansarea Forumului Român de Diabet: cât de importante sunt educația, prevenția și abordarea multidisciplinară în gestionarea diabetului?

  • Health literacy



Forumul Român de Diabet, lansat pe 9 aprilie 2019, este o platformă de colaborare care reunește asociații de pacienți, autorități din mai multe domenii, societăți medicale și reprezentanți ai producătorilor de medicamente și își propune să creeze un cadru de colaborare care să schimbe perspectiva asupra diabetului, militând pentru dezvoltarea integrată și multidisciplinară a politicilor publice din domeniu. 

Constituit în urma apelului deschis lansat de către Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice (SRDNBM) și Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) – Grupul de lucru Diabet, Forumul Român de Diabet are ca obiectiv creșterea nivelului de educație și conștientizare cu privire la diabet, prevenția și îmbunătățirea managementului integrat al pacienților cu diabet.

abonare

Prof. univ. dr. Romulus Timar, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice și inițiator al demersului, a declarat:

Colaborarea cu autoritățile din sănătate, dar și cu celelalte instituții și entități reprezentative din domeniu, reprezintă un capitol fundamental pentru Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, care va fi întotdeauna alături de persoanele cu diabet, inițiind demersuri ce au drept scop îmbunătățirea politicilor de sănătate realizate în sfera diabetului zaharat. Lansarea Forumului Român de Diabet reprezintă un pas înainte în lupta împotriva diabetului în România, luptă care necesită eforturi concentrate din partea tuturor factorilor implicați pentru reducerea impactului bolii în populația din țara noastră, unde prevalența afecțiunii depășește media europeană”.

Educația, prevenția și abordarea multidisciplinară a diabetului se află pe agenda principalilor actori din sănătate. În acest sens, Prof. univ. dr. Gabriela Roman, președinte al Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, a afirmat:

Îmbunătățirea continuă a îngrijirii persoanei cu diabet trebuie să reprezinte obiectivul nostru în fiecare moment. Complexitatea acestei patologii metabolice, a diabetului zaharat, necesită o abordare multifactorială și în acest sens, prevenția și depistarea precoce a diabetului, educația terapeutică a persoanelor cu diabet, prevenția complicațiilor, sunt obiective cruciale ce trebuie cuprinse într-un program național de diabet”.

Sorin Iancu, coordonatorul Grupului de lucru Diabet din cadrul ARPIM, a declarat:

Astăzi am pus bazele unei colaborări pe termen lung, pe care dorim să o dezvoltăm în perioada următoare, alături de toți cei prezenți – comunitatea medicală, autorități din diverse domenii, parlamentari, asociații de pacienți și industrie. Este un prim pas în care credem ca industrie și ca oameni și suntem convinși că, împreună, vom identifica și dezvolta acele acțiuni integrate pentru diminuarea incidenței diabetului și gestionarea eficientă a acestuia”.

Pe lângă tratamentul medicamentos, există un ecosistem mult mai amplu de determinări, a cărui funcționare corectă ar putea scădea incidența diabetului sau, după caz, gravitatea bolii și a complicațiilor asociate. Maria Mesaroș, Președinte al Federației Asociațiilor Române de Diabet, a afirmat:

„Persoana cu diabet trebuie să beneficieze de o îngrijire complexă, plecând de la medicul diabetolog, dar și cu o abordare multidisciplinară, deoarece putem vorbi atât de prevenția, cât și de posibila existență a unor afecțiuni asociate sau complicații. În legătură cu problematica diabetului, este important să existe politici de sănătate coerente, aliniate ghidurilor și standardelor de îngrijire internaționale”.

Spre deosebire de alte boli cronice grave, nivelul de informare și educare asupra diabetului poate contribui direct și în mare măsură atât la prevenirea apariției afecțiunii, cât și la obținerea rezultatului terapeutic dorit. De aceea, existența educatorului în diabet este extrem de importantă în echipa care îngrijește persoana cu diabet. Conf. univ. dr. Cornelia Bala, președinte al Asociației Române de Educație în Diabet, a adăugat:

„În contextul unui management integrat al diabetului zaharat, educația persoanei cu diabet este o componentă esențială pentru un control eficient al bolii, prin care complicațiile asociate acesteia să fie prevenite, respectiv impactul asupra calității vieții să fie cât mai redus. Educatorul în diabet are un rol de bază în ecuație, de aceea este foarte important ca acesta să facă parte din echipa multidisciplinară de îngrijire a persoanei cu diabet”, a adăugat

Cu ocazia lansării Forumului Român de Diabet, Prof. John Nolan, Directorul Executiv al Forumului European de Diabet a declarat:

„Peste 60 de milioane de persoane din Europa suferă de diabet, un număr care echivalează cu populația uneia dintre cele mai mari țări din Europa. Felicit România pentru că este prima țară din Europa care lansează un Forum Național de Diabet, ca răspuns la apelul deschis lansat de Forumul European de Diabet. În pofida multor progrese în domeniul cercetării și al tehnologiei în ceea ce privește diabetul, rezultatele clinice rămân slabe. Diabetul continuă să provoace suferințe importante și mortalitate prematură la costuri enorme pentru societate. Numai prin alinierea numeroșilor actori implicați în comunitatea diabetului și prin stabilirea unor priorități strategice va fi posibilă obținerea sprijinului politic și public și îmbunătățirea rezultatelor clinice”.

Direcții de acțiune la nivel național:

  • Creșterea gradului de informare și conștientizare a populației cu privire la gravitatea bolii și complicațiile asociate;
  • Susținerea de campanii de informare care să se adreseze ariilor geografice și grupurilor demografice vulnerabile;
  • Creșterea gradului de conștientizare a importanței prevenției în diabet;
  • Creșterea rolului și contribuției asociațiilor de pacienți în educare și formare;
  • Evaluarea riscului de apariție a diabetului la nivelul populației;
  • Implementarea unui program de screening pentru populația cu risc crescut;
  • Susținerea de programe care promovează un stil de viață sănătos;
  • Abordarea multidisciplinară în managementul diabetului și colaborarea cu toate ariile terapeutice;
  • Facilitarea accesului pacienților la tratamente conform recomandărilor ghidurilor naționale și/sau internaționale;
  • Facilitarea introducerii registrelor de pacienți conectate la nivelul Uniunii Europene.

Despre diabet

Diabetul zaharat reprezintă una dintre cele mai mari probleme de sănătate publică ale secolului XXI. Urbanizarea rapidă, alimentația nesănătoasă și sedentarismul sunt factori care contribuie la creșterea accelerată a prevalenței diabetului zaharat. Asociația Europeană pentru Studiul Diabetului estimează că la nivel european există aproximativ 22 milioane de persoane nediagnosticate și că, la fiecare 6 secunde, un pacient moare din cauza complicațiilor cauzate de diabet. Diabetul zaharat scade speranța de viață, în medie, cu 5-10 ani. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, diabetul zaharat reprezintă a șaptea cauză a mortalității la nivel global. Nici perspectiva pe termen lung nu este încurajatoare: numărul cazurilor de diabet ar putea ajunge până în 2045 la 81 de milioane.

România se înscrie în trendul european: una din 10 persoane este diagnosticată cu o formă de diabet, 11,6% dintre persoanele diagnosticate fiind internate cel puțin o dată pe an pentru complicații cauzate de această boală. Doar 70% din populația cu prevalență pentru diabet zaharat a fost diagnosticată, adesea în stadii avansate ale bolii, iar 40% dintre persoanele care suferă de această boală nu se tratează. Îngrijorător este și faptul că există un nivel scăzut de informare și educare al persoanelor cu diabet zaharat: atât persoanele cu diabet cât și persoanele fără diabet nu percep gravitatea bolii la nivelul impactului real pe care aceasta îl are asupra stării de sănătate. Conform studiului Percepții și atitudini cu privire la prevenirea, diagnosticarea și tratarea diabetului, realizat în anul 2016 de către IMAS la solicitarea Centrului pentru Inovație în Medicină (InoMed), în parteneriat cu Novo Nordisk, diabetul este perceput în general ca fiind un diagnostic la fel de grav sau mai grav decât bolile de inimă sau obezitatea şi drept un diagnostic mai puţin grav decât cancerul sau HIV/SIDA.

Diabetul zaharat este considerat echivalentul unei boli cardiovasculare, prezența acestuia crescând riscul de boală coronariană și de accident vascular cerebral de 2-4 ori, precum și de insuficiență cardiacă de 2-6 ori. În țările dezvoltate, diabetul zaharat reprezintă principala cauză de cecitate. Riscul apariției retinopatiei diabetice depinde de durata și severitatea hiperglicemiei, cât și de prezența hipertensiunii arteriale. Diabetul zaharat este și principala cauză a bolii renale în stadiul final, fiind responsabil de aproximativ 45% dintre cazuri. Prevalența bolii renale în stadiul final este de până la 10 ori mai mare la pacienții cu diabet zaharat. De asemenea, diabetul zaharat este cauza cea mai importantă cauză a amputațiilor non-traumatice la nivelul membrelor inferioare. Pacienții cu diabet zaharat au un risc de amputație de aproape 25 de ori mai mare decât pacienții fara diabet zaharat.

Un diagnostic precoce al diabetului zaharat permite un management corespunzător al bolii și o reducere a riscului de apariție a complicațiilor cronice. Mai mult decât atât, trebuie insistat asupra prevenției primare a bolii, prin adoptarea unui stil de viață sănătos, ce include o dietă adecvată, activitate fizică, renunțarea la fumat și la consumul de alcool, evitarea stresului. Toate aceste măsuri au ca efect reducerea costurilor legate de tratamentul diabetului zaharat, precum și de complicațiile acestuia.

Citește și: