Într-un comentariu recent publicat în Nature Reviews Endocrinology, specialiști de la Universitatea din Illinois Chicago (UIC), cu peste 20 de ani de experiență în studiul IF (intermittent fasting sau post intermitent) au demontat mai multe mituri legate de siguranța acestui stil alimentar. Abordarea a câștigat popularitate mai ales printre cei care doresc să piardă în greutate fără a-și număra caloriile la fiecare masă, dar, conform autorilor, concepțiile greșite despre efectele sale asupra sănătății persistă printre clinicieni, jurnaliști și publicul larg.
În comunicatul emis de UIC, autorul principal, Krista Varady, profesor de nutriție în cadrul universității, a subliniat importanța dovezilor științifice în abordarea acestor mituri: „Există multă dezinformare. Totuși, aceste idei nu se bazează pe știință; ele se bazează doar pe opinii personale.”
Postul intermitent se împarte în general în două categorii: postul alternativ și alimentația cu restricție de timp. În postul alternativ, persoanele alternează între zile de aport caloric semnificativ redus și zile de alimentație fără restricții. În alimentația cu restricție de timp, indivizii consumă caloriile zilnice într-un interval specific de patru până la zece ore și postesc pentru restul zilei. În ciuda miturilor populare, cercetătorii de la UIC au concluzionat că ambele metode sunt sigure.
Redacția Raportuldegardă.ro a publicat, în 2023, un articol de sinteză despre IF, bazat exclusiv pe dovezi științifice. Vă invităm să îl accesați – CE SPUN STUDIILE: impactul postului intermitent asupra sănătății
Mitul 1: Postul Intermitent conduce la o alimentație săracă în nutrienți
O credință comună este că postul intermitent duce la alegeri alimentare sărace în nutrienți. Cu toate acestea, analiza UIC a arătat că nu au existat schimbări semnificative în aportul de zahăr, grăsimi saturate, colesterol, fibre, sodiu sau cafeină în timpul perioadelor de post comparativ cu perioadele de non-post. Echilibrul macronutrienților – carbohidrați, proteine și grăsimi – a rămas constant. Acest lucru indică faptul că postul intermitent nu afectează negativ calitatea alimentației.
Mitul 2: Postul Intermitent cauzează tulburări alimentare
O altă preocupare este că postul intermitent ar putea declanșa tulburări alimentare. Niciunul dintre studiile revizuite nu a indicat că postul a dus la dezvoltarea tulburărilor alimentare. Cu toate acestea, specialiștii avertizează că persoanele cu un istoric de tulburări alimentare ar trebui să evite postul intermitent, deoarece toate studiile au exclus astfel de participanți. De asemenea, au recomandat pediatrilor să monitorizeze atent adolescenții obezi dacă optează pentru postul intermitent, din cauza riscului crescut, aferent vârstei, de a dezvolta tulburări alimentare.
Mitul 3: Postul Intermitent cauzează pierderea excesivă a masei musculare
Temerile că postul intermitent ar putea duce la o pierdere excesivă a masei musculare sunt nefondate, conform echipei UIC. Pierderea în greutate prin postul intermitent duce la păstrarea unei mase musculare similare cu alte diete. Ei au recomandat antrenamentul de rezistență și creșterea aportului de proteine pentru a contracara pierderea musculară, indiferent de metoda de dietă.
Mitul 4: Postul Intermitent afectează hormonii sexuali
Preocupările privind impactul postului intermitent asupra hormonilor sexuali și fertilității sunt, de asemenea, neîntemeiate. Postul nu are efecte negative asupra estrogenului, testosteronului sau altor hormoni similari, demontând temerile legate de impactul asupra fertilității și libidoului.
Citește și:
- STUDIU. Postul intermitent, la fel de eficient ca dieta prin limitarea aportului caloric la adulții cu obezitate
- STUDIU. Aportul adecvat de proteine la vârste mijlocii, asociat cu îmbătrânirea sănătoasă din punct de vedere fizic și mental
- #ESMO23. Restricția calorică în timpul chimioterapiei îmbunătățește calitatea vieții și reduce oboseala pacientelor cu cancer de sân