STUDIU. Aportul adecvat de proteine la vârste mijlocii, asociat cu îmbătrânirea sănătoasă din punct de vedere fizic și mental

  • Prevenție



Femeile vârstnice au o probabilitate mai ridicată de a îmbătrâni sănătos şi de a prezenta un status al sănătăţii mintale şi fizice favorabil dacă la vârste mijlocii au avut un aport proteic adecvat. Acestea sunt rezultatele unei noi analize a datelor din Nurses’ Health Study, publicate în American Journal of Clinical Nutrition. Acesta este primul studiu care evaluează impactul pe termen lung al aportului de proteine în perioada de mijloc a vieţii asupra statusului ulterior al sănătăţii.

Cel mai important impact asupra îmbătrânirii sănătoase a fost asociat aportului de proteine vegetale, urmat de proteinele din lactate şi apoi de proteinele de origine animală. Consumul de proteine vegetale s-a asociat cu probabilitatea scăzută de a prezenta limitări ale funcţiei fizice şi s-a asociat, de asemenea, cu un status mintal favorabil.

abonare

Analiza a inclus datele prospective a aproape 50 000 de asistente medicale, care în 1984 au avut mai puţin de 60 de ani. Aportul de proteine total, cel de origine animală, vegetală sau din lactate a fost evaluat pe baza chestionarelor referitoare la alimentaţie. După ajustări pentru stilul de viaţă, date demografice şi statusul de sănătate, aproape 4000 de participante au fost eligibile, cu o vârstă medie la includere în studiu de aproape 50 de ani.

Îmbătrânirea sănătoasă a fost definită drept lipsa a 11 boli cronice majore, sănătate bună mintală şi lipsa tulburărilor cognitive sau ale funcţiei fizice, în urma evaluării pe baza chestionarelor completate în anii 2014 sau 2016. Afecţiunile sau intervenţiile analizate au fost reprezentate de cancer, diabet zaharat de tip 2, infarct miocardic, bypass coronarian sau angioplastie coronariană, insuficienţă cardiacă congestivă, accident vascular cerebral, insuficienţă renală, boală pulmonară obstructivă cronică, boala Parkinson, scleroza multiplă, scleroza amiotrofică laterală.

Citeşte şi: