STUDIU. Sintetizarea medicamentelor pentru boli autoimune direct în organismul uman cu ajutorul probioticelor: primele date de eficacitate în scleroza multiplă

  • Biotehnologie



Scleroza multiplă ar putea fi tratată cu ajutorul probioticelor obținute prin bioinginerie, conform unui studiu publicat în Nature. Probioticele conţin microorganisme vii, care au capacitatea de a sintetiza diverse substanţe. Atunci când un medicament este administrat, concentrația sa în sânge atinge un vârf, apoi nivelurile scad, astfel că sunt necesare noi doze pentru a menţine efectul terapeutic. Cu ajutorul microorganismelor, ar putea fi sintetizate în mod susţinut medicamentele direct în interiorul corpului uman, astfel încât să fie asigurat nivelul sanguin adecvat şi terapia să fie eficace.

Rezultatele noului studiu arată că probioticele pot fi modificate cu succes pentru a produce compuşi de interes şi, totodată, că efectul terapeutic este prezent în urma administrării la animale de laborator cu scleroză multiplă. În contextul confirmării eficacităţii şi siguranţei în studii clinice şi obţinerii aprobării de comercializare pentru noua metodă terapeutică, această abordare ar reprezenta o revoluție în managementul bolilor cronice care necesită administrarea de medicamente pe tot parcursul vieții.

abonare

Celulele dendritice sunt implicate în răspunsul imun și se găsesc predominant la nivelul tractului gastrointestinal și sistemului nervos. În mod normal, contribuie la declanșarea imunității împotriva patogenilor, însă, la persoanele cu boli autoimune, celulele dendritice sunt implicate și în dezvoltarea și activarea limfocitelor T autoreactive.

În cadrul studiului, au fost analizate celulele dendritice de la șoareci pentru a descifra modul în care acestea sunt implicate în bolile autoimune, precum scleroza multiplă. A fost identificată o buclă de semnalizare la nivelul celulelor dendritice, care limitează activarea imună excesivă din bolile autoimune. Conform rezultatelor, producția de specii reactive de oxigen la nivel mitocondrial, care activează limfocitele T autoimune, este limitată de proteina NDUFA4L2, iar expresia acestei proteine este crescută de lactat.

Pe baza acestor descoperiri, a fost dezvoltat un probiotic care conţine bacterii producătoare de lactat și, astfel, activează căile imunologice de la nivelul celulelor dendritice care au drept consecinţă limitarea proceselor autoimune. Noul probiotic a fost testat pe șoareci de laborator cu scleroză multiplă, fiind constat un efect de reducere a inflamației și simptomatologiei la aceștia.

Citește și: