#ESCCongres2023. Anticoagulantele orale nu previn accidentele vasculare cerebrale la pacienţii cu fibrilație atrială subclinică

  • Prevenție



Anticoagulantele cresc riscul de hemoragii, fără a preveni accidentele vasculare cerebrale, embolia sistemică şi decesele cardiovasculare, la pacienţii care au episoade atriale cu frecvenţă ridicată, dar nu au fost diagnosticaţi cu fibrilaţie atrială pe electrocardiogramă, conform unui studiu prezentat în cadrul congresului ESC (European Society of Cardiology) şi publicat în New England Journal of Medicine. NOAH-AFNET 6 este primul studiu care investighează eficacitatea şi siguranţa anticoagulantelor orale la această categorie de pacienţi, rezultatele sugerând importanţa documentării fibrilaţiei atriale pe electrocardiogramă înainte de a iniţia terapia cu anticoagulante.

Studiul a fost întrerupt după 21 luni de monitorizare a participanţilor, din motive legate de siguranţa terapiei cu anticoagulante la pacienţii cu episoade atriale cu frecvenţă ridicată, fiind raportate sângerări majore cu frecvenţă ridicată, în absenţa eficacităţii medicaţiei în prevenţia accidentelor vasculare cerebrale. Incidenţa accidentelor vasculare cerebrale a fost scăzută atât în grupul care a primit anticoagulante, cât şi în grupul de control.

abonare

Episoadele atriale cu frecvenţă ridicată (AHRE, atrial high-rate episodes) sunt aritmii scurte şi rare, detectate de către dispozitive implantabile (pacemaker, defibrilator, loop recorder) la 10-30% dintre pacienţii care necesită astfel de echipamente. Prezenţa AHRE creşte riscul de accident vascular cerebral, însă la un nivel inferior celui asociat fibrilaţiei atriale.

#ESCCongres2023. Anticoagulantele orale nu previn accidentele vasculare cerebrale la pacienţii cu episoade atriale cu frecvenţă ridicată
Sursa foto: Unsplash

Ghidurile ESC recomandă terapia cu anticoagulante orale pentru a preveni accidentele vasculare cerebrale la persoanele cu fibrilaţie atrială şi risc ridicat, în timp ce pentru persoanele cu AHRE, în absenţa unei electrocardiograme diagnostice pentru fibrilaţie atrială, sunt recomandate decizii individualizate pentru fiecare pacient legate de administrarea anticoagulantelor.

Au fost incluşi peste 2500 de pacienţi în cadrul a peste 200 de centre de investigare din 18 ţări. Participanţii la studiu au fost reprezentaţi de persoane în vârstă de minim 65 de ani, cu episoade AHRE de minim 6 minute detectate de dispozitivele implantabile şi care au avut minim un factor de risc adiţional pentru accident vascular cerebral (insuficienţă cardiacă, hipertensiune arterială, diabet zaharat, accident vascular cerebral sau accident ischemic tranzitor în antecedente, boală vasculară sau vârstă de minim 75 de ani). Această populaţie de pacienţi este în afara indicaţiilor aprobate pentru edoxaban, anticoagulantul utilizat în cadrul studiului NOAH-AFNET 6. Jumătate dintre participanţii la studiu au primit edoxaban, iar ceilalţi au primit placebo sau aspirină, la persoanele la care era indicată terapia antiplachetară.

Citeşte şi: