MSD România: apel pentru programul de granturi privind politicile de sănătate în domeniul cancerului

  • Health literacy



În România, cancerul reprezintă a doua cauză de mortalitate, numărul deceselor din motive oncologice depășind 50,000 în 2019. Cea mai frecventă cauză de deces este cancerul pulmonar, rata mortalității crescând cu 14% de la începutul anilor 2000. În ceea ce privește anul curent, în primul trimestru al lui 2020, numărul bolnavilor rămași în evidență a fost de aproximativ 450,000. Odată cu diagnosticul de cancer se asociază și o povară economică semnificativă, atât pentru pacienți cât și pentru sistemul de sănătate. Comparativ cu standardele altor țări din Uniunea Europeană, cheltuielile de sănătate per capita pentru cancer în România sunt de doar 70 EUR față de media de 195 €.

Compania MSD România lansează o invitație publică adresată comunității științifice și academice din țară, în scopul depunerii unor proiecte de cercetare în vederea finanțării printr-un program de granturi competitive.

abonare

Programul de Granturi MSD își propune să creeze o comunitate globală de cercetători în domeniul politicilor de sănătate pentru a formula recomandări inovatoare, validate științific, care vor îmbunătăți rezultatele clinice în rândul pacienților oncologici.

MSD program de granturi pentru dezvoltarea politicilor de sanatate
Programul se axează strict pe politicile de sănătate – legislație, reglementări, programe guvernamentale și acțiuni în domeniul cancerului.

Programul de Granturi MSD va finanța în acest an 8 granturi la nivel global, alcătuite din fonduri nerambursabile, fiecare grant fiind evaluat la o sumă de până la 50.000 $. Acestea vor fi oferite pentru dezvoltarea proiectelor de politici în domeniul sănătății și pentru crearea oportunităților de comunicare a descoperirilor care oferă acces la tratamentul împotriva cancerului.

Modul de selecție al celor care vor beneficia de granturi se va face pe bază de concurență. Programul nu ia în considerare granturile pentru cercetări în ceea ce privește terapiile clinice specifice sau rezultatele asociate cu astfel de terapii. Acesta se axează strict pe politicile de sănătate – legislație, reglementări, programe guvernamentale și acțiuni în domeniul cancerului.

„Comunitatea științifică și academică joacă un rol esențial – prin munca de cercetare, activitatea educațională și comunicarea publică – în stimularea unor discuții de valoare în domeniul politicilor de sănătate privind cancerul și de sănătate publică. Astfel, invităm și încurajăm comunitatea de cercetători din România să participe la Programul de Granturi MSD, care poate contribui astfel la dezvoltarea de noi politici care să răspundă provocării reprezentată de povara cancerului. Progresul științific în depistarea și tratarea cancerului la nivel global trebuie însoțit de progres la nivel de politici naționale, politici de sănătate bazate pe dovezi științifice. Pe lângă sprijinirea activității de cercetare independentă, programul va oferi un cadru internațional cercetătorilor pentru a împărtăși idei asupra problemelor urgente în politicile din domeniul cancerului”, afirmă Nicolas Renard, Managing Director MSD România.

Criteriile de selecție:

  • Abordarea unor subiecte relevante pentru politicile publice din domeniul sănătății cu privire la cancer;
  • Probabilitatea de a avansa cunoștințele existente cu privire la temele prezentate;
  • Probabilitatea de a dezvolta o lucrare de calitate adecvată care să fie publicată într-un jurnal de specialitate;
  • Demonstrarea motivelor pentru care cercetarea propusă este relevantă pentru factorii de decizie și modul în care rezultatele cercetării vor fi răspândite în mod eficient;
  • Cercetarea este efectuată de solicitanți cu o experiență dovedită în realizarea de cercetări independente de înaltă calitate privind politicile de sănătate;
  • Contractat printr-o instituție care își desfășoară activitatea fără scop lucrativ și îndeplinește condițiile prevăzute în propunere;
  • Cercetarea nu trebuie să acopere ceea ce MSD clasifică drept cercetare privind siguranța și eficacitatea medicamentului/terapiei.

Domeniile de cercetare includ:

  • Valoarea socială a terapiilor împotriva cancerului;
  • Soluții privind finanțarea și accesul la tratament;
  • Inovarea în tratamentul cancerului;
  • Cancerul și COVID-19.

Mai multe detalii despre Programul de Granturi MSD și condițiile de eligibilitate sunt disponibile aici.

Citește și: