AACR21. Tratamentul neoadjuvant cu nivolumab și chimioterapie îmbunătățește semnificativ răspunsul patologic complet în cancerul pulmonar non-microcelular rezecabil

  • Imuno-oncologia



În studiul clinic de fază III CheckMate-816, administrarea combinației de nivolumab și chimioterapie înainte de rezecția chirurgicală a tumorii pulmonare non-microcelulare (tratament neoadjuvant), a crescut rata de răspuns patologic complet la 24%, comparativ cu 2,2% în cazul administrării chimioterapiei. Acesta este primul studiu clinic ce demonstrează o îmbunătățire semnificativă (statistic și clinic) în răspunsul patologic determinat de tratamentul neoadjuvant cu imunoterapie (nivolumab) și chimioterapie în cazul cancerului pulmonar non-microcelular (NSCLC) rezecabil. Regimul combinat de tratament neoadjuvant nu a scăzut capacitatea de a efectua rezecția chirurgicală ulterioară. Datele au fost prezentate în cadrul conferinței anuale a Asociației Americane pentru Cercetarea Cancerului (American Association for Cancer Research).

Chimioterapia neoadjuvantă este deja recomandată în tratamentul pacienților cu cancer pulmonar non-microcelular rezecabil, însă beneficiul adus asupra supraviețuirii globale la 5 ani este de aproximativ 5%. Așadar, există nevoia de dezvoltare a variantelor terapeutice eficiente pentru această categorie de pacienți. Progresele înregistrate în domeniul imuno-oncologiei contribuie la identificarea unor astfel de soluții.

abonare

„CheckMate-816 este primul studiu de fază III care arată un beneficiu al imunoterapiei neoadjuvante plus chimioterapie și acest lucru are potențialul de a reprezenta o nouă opțiune de tratament neoadjuvant pentru pacienții cu cancer pulmonar non-microcelular rezecabil, în stadiu incipient”, a declarat prof. Patrick Forde, Centrul Comprehensiv al Cancerului Sidney Kimmel și Institutul Bloomberg Kimmel pentru Imunoterapia Cancerului, Universitatea Johns Hopkins.

Despre studiu

CheckMate-816 este un studiu clinic de fază III, randomizat, open-label, ce a înrolat 358 de pacienți cu NSCLC rezecabil, în stadiile IB (tumoră ≥ 4 cm) până la IIIA, ECOG PS 0-1 și fără modificări EGFR/ALK cunoscute. Pacienții au fost randomizați 1:1 pentru a primi ori 360mg nivolumab împreună cu chimioterapie (cu compuși pe bază de platină) la fiecare 3 săptămâni pentru 3 cicluri, ori chimioterapie ca monoterapie la fiecare 3 săptămâni pentru 3 cicluri. Ambele brațe de tratament au fost urmate de intervenția chirurgicală la 6 săptămâni de la terminarea tratamentului neoadjuvant.

Obiectivele primare au fost răspunsul patologic complet (pathologic Complete Response, pCR) și supraviețuirea fără evenimente (event-free survival, EFS). pCR a fost definit prin absența tumorii reziduale atât în țesutul pulmonar rezecat chirurgical, cât și în ganglionii limfatici. Obiectivele secundare au cuprins supraviețuirea globală, răspunsul patologic major și perioada de timp până la deces sau metastaze. Răspunsul patologic major a fost definit prin prezența a 10% sau mai puțin a tumorii reziduale în țesutul pulmonar sau ganglionii limfatici, analizați post-chirurgical.

Cele mai importante rezultate ale studiului au fost următoarele:

  • în populația globală de studiu, tratamentul cu imunoterapie și chimioterapie a crescut rata de pCR la 24%, comparativ cu doar 2,2% în cazul monoterapiei cu chimioterapie;
  • în cazul pacienților la care se efectuase și intervenția chirurgicală, pacienții tratați cu regimul combinat au prezentat o rata de pCR de 30,5%, comparativ cu 3,2% în rândul celor tratați cu chimioterapie;
  • îmbunătățirea pCR a fost observată în rândul tuturor subgrupurilor de pacienți analizate, indiferent de sexul pacienților, stadiul bolii, subtipul de NSCLC, statusul PD-L1 și cel al mutațiilor tumorale;
  • pacienții care au primit regimul combinat de tratament au raportat o rată de eliminare a ADN-ului tumoral circulant (circulating tumor DNA clearance) mai mare decât cei tratați doar cu chimioterapie (respectiv 56% versus 34%);
  • tratamentul cu imunoterapie și chimioterapie a crescut rata de răspuns patologic major la 36,9%, comparativ cu 8,9% în cazul tratamentului doar cu chimioterapie;
  • răspunsul imagistic pre-operator în brațul cu regim terapeutic combinat a fost de 53,6%, comparativ cu 37,4% în cazul chimioterapiei ca unic tratament neoadjuvant.

Dintre pacienții din brațul cu tratament combinat de imunoterapie și chimioterapie, 83,2% au continuat cu intervenția chirurgicală pentru rezecția tumorii pulmonare. În rândul celor tratați doar cu chimioterapie, 75,4% au urmat tratamentul chirurgical. Intervenția chirurgicală a fost anulată din cauza unor evenimente adverse la 2 pacienți din fiecare braț. Tratamentul chirurgical a fost anulat din cauza progresiei bolii în rândul a 12 pacienți (7%) din brațul de tratament combinat și în rândul a 17 pacienți (9%) din brațul cu chimioterapie. Analiza datelor continuă pentru al doilea obiectiv primar, supraviețuirea fără evenimente.

Așadar, regimul de tratament combinat a condus la multiple rezultate benefice asupra indicatorilor de răspuns patologic, dar și imagistic, în rândul pacienților cu cancer pulmonar non-microcelular rezecabil. Toate aceste date demonstrează eficacitatea combinării nivolumab cu chimioterapia în tratamentul neoadjuvant al NSCLC rezecabil.

Despre Nivolumab

Imunoterapia cu nivolumab utilizează propriul sistem imunitar al organismului în combaterea celulelor canceroase. Medicamentul este un anticorp monoclonal care inhibă PD-1 și contribuie la restabilirea răspunsului imun antitumoral. Nivolumab funcționează ca un inhibitor de punct de control (checkpoint inhibitor) al reacției imune, ceea ce semnifică faptul că limfocitele T nu mai sunt inhibate de receptorul PD-1 de pe suprafața lor. Astfel, aceste limfocite T vor putea ataca mai eficient celulele tumorale.

Dat fiind mecanismul de acțiune, nivolumab a devenit o opțiune terapeutică importantă, fiind eficientă în multiple tipuri de afecțiuni oncologice. Nivolumab a primit aprobare de punere pe piață în întreaga lume, fiind utilizat în prezent în peste 60 de țări, inclusiv în Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană.

Citește și: