STUDIU: Imunoterapia cu nivolumab, rezultate promițătoare în tratarea carcinomului hepatocelular avansat

  • Imuno-oncologia



Nivolumab, tratament imuno-oncologic, obține rezultate promițătoare în tratarea carcinomului hepatocelular avansat, potrivit studiului clinic de fază I/II CheckMate 040:

  • 74% rată de supraviețuire la 9 luni de la începerea tratamentului
  • progresia bolii stopată în 64% dintre cazuri
  • efecte adverse ușor de controlat

Nivolumab (Opdivo) este un inhibitor PD-1 care produce un răspuns al sistemului imunitar împotriva celulelor tumorale. Opdivo a devenit primul astfel de medicament aprobat pentru comercializare în întreaga lume și este indicat pentru tratarea a diverse forme de cancer în peste 60 de țări, printre care și România.

abonare
Modul în care nivolumab acționează asupra sistemului imunitar pentru a încuraja eliminarea celulelor canceroase
Sursa: Opdivo

În trecut, nivolumab și-a dovedit eficiența în tratarea cancerului pulmonar, gastro-intestinal, genito-urinar, al extremității cefalice și a melanomului. În curând, medicamentul ar putea adăuga carcinomul hepatocelular la lunga sa listă de indicații, potrivit studiului clinic de fază I/II CheckMate 040.

Studiul CheckMate 040 a fost împărțit în două etape: Dose-Escalation Phase și Dose-Expansion Phase.

Dose-Escalation Phase

În prima etapă a studiului au fost incluși 48 de pacienți cu CHC în stadiu avansat, care nu au putut fi tratați prin mijloace chirurgicale sau tratamente locale. De asemenea, unii dintre participanți sufereau de infecție cu virus hepatitic B sau C.

Pacienților le-au fost administrate doze de nivolumab, în concentrație de 0,1-10 mg/kg, la fiecare două săptămâni.

7 dintre pacienți (15%) au răspuns la tratament, dintre care 3 s-au bucurat de o recuperare completă. În cazul a 58% dintre pacienții tratați cu nivolumab, progresia tumorilor a fost stopată, iar timpul median până la progresie a fost de 3,4 luni. De asemenea, 66% dintre participanți au supraviețuit 9 luni de la începerea tratamentului, timpul median de supraviețuire fiind de 15 luni – o perioadă semnificativă având în vedere faptul că durata medie de viață de la diagnosticul cu CHC este de 6-20 de luni.

25% dintre pacienți au suferit efecte adverse, 6% fiind grave. Studiul a arătat că efectele adverse nu au avut legătură cu doza de medicament primită, nefiind depistat un nivel maxim tolerat.

Dose-Expansion Phase

În a doua etapă a studiului au fost incluși 214 participanți pentru a testa eficiența medicamentului pe diferite populații de pacienți. Toți cei incluși în această etapă a studiului au primit o doză de 3 mg de nivolumab/kg, o dată la două săptămâni.

42 dintre pacienți (20%) au răspuns la tratament, dintre care trei au intrat în remisiune completă. Progresia tumorilor a fost stopată în 64% dintre cazuri, iar timpul median până la progresia bolii a fost de 4,1 luni.

83% dintre participanți au supraviețuit 6 luni de la începerea tratamentului, iar 74% dintre ei au supraviețuit 9 luni. De asemenea, 37% dintre pacienți au supraviețuit 6 luni fără să se constate o progresie a bolii și 28% dintre ei 9 luni.

Cele mai comune efecte adverse ale tratamentului cu nivolumab au fost oboseala (23%), mâncărimile (21%) și iritațiile (15%).

Cercetătorii implicați în studiu au concluzionat că nivolumab are efecte benefice asupra pacienților cu carcinom hepatocelular și că efectele adverse ale tratamentului au fost ușor de controlat.

„Rezultatele durabile ale tratamentului arată potențialul medicamentului nivolumab în tratarea carcinomului hepatocelular avansat” – dr. Anthony B. El-Khoueiry, principalul autor al studiului

Carcinomul hepatocelular (CHC) este o tumoră malignă a celulelor care apare adesea pe fondul unei ciroze hepatice, la 20-30 de ani de la afectarea inițială. Totuși, în 25% dintre cazuri, pacienții care dezvoltă CHC nu au fost supuși niciunui factor de risc. Durata medie de supraviețuire a unui bolnav de CHC este de 6-20 de luni.

Articole relevante:

Imunoterapia cu nivolumab încetinește creșterea mezoteliomului pleural malign

Nivolumab, eficacitate dovedită pentru multiple tipuri de cancer

Nivolumab, imunoterapie compensată în România