Noua imunoterapie pentru leucemie limfoblastică acută poate fi acum prescrisă pacienților din România

  • Imuno-oncologia



Protocolul de prescriere pentru blinatumomab, tratamentul de nouă generație pentru leucemie limfoblastică acută (LLA), a fost aprobat la începutul lunii iulie. Pacienții au acum acces la noua opțiune de tratament în regim compensat.

Blinatumomab este indicat pentru tratamentul adulţilor cu LLA cu precursor de celulă B şi cromozom Philadelphia negativ (Ph-), recidivată sau refractară. Tratamentul a fost inclus pe lista de medicamente compensate şi gratuite de care beneficiază asiguraţii cu sau fără contribuţie personală.

abonare

Noua moleculă reprezintă primul progres major din ultimii zeci de ani pentru LLA, o afecțiune oncologică ultra-orfană, extrem de agresivă, care progresează rapid. Noua opțiune terapeutică îmbunătățește starea de sănătate a pacienților, în comparație cu terapiile deja existente pe piață, și crește perioada de supraviețuire fără remisiunea bolii.

Blinatumomab în timpul studiilor clinice

Noua opțiune terapeutică  este una inovatoare, prin faptul că ajută sistemul imunitar să detecteze şi să ţintească celulele canceroase.

Tratamentul și-a dovedit eficiența în cadrul unui studiu de fază 2, deschis, multicentric, cu un singur braț, care a evoluat rata RC/RCh în primele două cicluri de tratament.

În timpul studiului, 43% dintre pacienţii tratați cu blinatumomab au obţinut remisiune completă (RC) sau RC cu recuperare hematologică parţială (RCh). De asemenea, durata medie de supraviețuire fără remisiune a fost de aproximativ 6 luni, perioadă care crește șansele pacientului de a efectua un transplant medular. 40% dintre pacienții care au obținut RC sau RCh au putut beneficia de transplant cu intenție curativă.

Până acum, pacienții cu LLA refractari la tratament sau cei în cazul cărora boala recidiva puteau beneficia doar de tratament citostatic intensiv, care rezulta în reacții adverse puternice.

Cele mai grave reacţii adverse care au apărut în timpul tratamentului cu blinatumomab au inclus: infecţii (31,7%), evenimente neurologice (16,4%), neutropenie/neutropenie febrilă (15,3%), sindromul de eliberare de citokine (0,5%) şi sindromul de liză tumorală (0,5%).

„Noua opțiune de tratament oferită în regim compensat este una inovatoare, prin faptul că ajută sistemul imunitar al organismului să detecteze şi să ţintească celulele canceroase. Tratamentul și-a dovedit clinic eficacitatea în tratarea LLA, o afecțiune pentru care opțiunile terapeutice existente sunt limitate” – Conferențiar doctor Horia Bumbea, Spitalul Universitar de Urgență București

Ce este Leucemia Limfoblastică Acută (LLA)

Leucemia Limfoblastică Acută (LLA) este o formă rară de cancer al sângelui și măduvei osoase, caracterizată prin progresie rapidă. Afecțiunea progresează în doar câteva săptămâni, iar starea de sănătate fizică și psihică a pacientului se alterează semnificativ.

Boala este determinată de înmulțirea unor celule foarte tinere, anormale ca structură şi funcţie, la nivelul măduvei osoase hematogene (din interiorul oaselor late). Aceste celule ajung să invadeze întreaga măduvă osoasă.

Articole recomandate:

Programele de suport pentru pacienții cu leucemie limfocitară cronică

O nouă eră în tratamentul leucemiei limfocitare cronice: terapia ţintită

Diagnosticul de precizie pentru leucemia limfocitară cronică