Pacienții britanici cu risc înalt de boli cardiovasculare vor avea acces rapid la inclisiran, în cadrul unei colaborări în premieră între NHS și Novartis. 30 000 de vieți ar putea fi salvate în următorii 10 ani

  • Hipercolesterolemie
  • PrevențieNHS England (National Health Service) colaborează cu Novartis într-un demers fără precedent, care include 3 proiecte pentru adresarea poverii bolilor cardiovasculare (BCV), pornind de la un nou tip de tratament pentru scăderea colesterolului, inclisiran, care funcționează prin modificarea expresiei genei PCSK9. Inclisiran este o terapie care se administrează de doar 2 ori pe an, iar date recente sugerează că poate reduce LDL-colesterolul cu 50% în doar două săptămâni.

Colaborarea va include un studiu amplu de evaluare a tratamentului pentru prevenția primară, un model nou pentru accesul rapid la tratament pentru pacienții cu boală aterosclerotică, la risc înalt, precum și realizarea unui consorțiu care să contribuie la cercetarea și extinderea terapiilor bazate pe oligonucleotide.

abonare

În prezent, inclisiran se află în evaluare în studii de fază III pentru prevenția secundară a BCV (bolilor cardiovasculare). Tratamentul nu este încă aprobat de FDA (Food and Drug Administration) sau EMA (European Medicines Agency). Acest parteneriat între NHS și Novartis aduce schimbări majore asupra căilor de acces la un tratament modern care demonstrează un beneficiu clar și asupra realizării studiilor clinice și va reprezenta un model în dezvoltarea de medicamente pentru bolile cardiovasculare.

Colaborarea se va desfășura pe 3 paliere:

  • Prevenția primară a bolii aterosclerotice

Aproape 40.000 de pacienți britanici vor primi inclisiran, în cadrul unu studiu pentru evaluarea tratamentului în prevenția primară a bolilor cardiovasculare. Se estimează că prin această inițiativă, 30.000 de vieți ar putea fi salvate în următorii 10 ani. Dacă 300.000 de pacienți ar primi inclisiran, anual 55.000 de cazuri de infarct miocardic și accident vascular cerebral ar fi evitate.

  • Prevenția secundară

Un alt scop important este crearea unui nou model de acces la tratament pentru pacienții cu boală aterosclerotică deja instalată, la risc înalt. În 2021, inclisiran ar putea fi disponibil pe scară largă în UK, pentru această categorie de pacienți, în urma unui acord comercial la nivel populațional, în premieră, între NHS și Novartis, pentru a garanta accesul imediat la un tratament care se adresează unei probleme majore de sănătate publică. Estimările arată că această strategie ar preveni 150.000 de decese în următorii 10 ani.

  • Crearea unui consorțiu care să includă reprezentanți ai mediului academic și din industrie pentru studierea metodelor de dezvoltare la scară largă a terapiilor care folosesc oligonucleotide.

Studiile realizate până acum au demonstrat deja un profil foarte bun de siguranță al inclisiranului pentru pacienții cu boala aterosclerotică și risc înalt cardiovascular. Un studiu prezentat anul trecut la Congresul European de Cardiologie arăta că inclisiran scade cu 50% LDL-colesterolul. Mai mult decât atât, datele acumulate în ultimii ani sugerează importanța strategiilor intensive de scădere a LDL-colesterolului la pacienții cu risc înalt.

Până acum, medicamentele noi trebuiau să demonstreze eficacitate în ceea ce privește prevenția AVC și infarctul miocardic, înainte să fie aprobate pentru utilizarea în clinică. În acest caz, medicamentul va fi evaluat pe măsură ce este folosit în practică.

Studiul va fi realizat de NIHR Clinical Research Network (CRN), împreună cu NHS, Universitatea Oxford și Novartis. Pacienții eligibili vor fi identificați prin intermediul platformei NHS Digital, folosind registrele naționale și vor fi contactați pentru a se adresa unuia dintre cele 40 de centre în care se realizează studiul. Vor fi selectați pacienți din bazele de date NHS, care sunt la risc de boli cardiovasculare și pentru care tratamentul cu statine nu determină obținerea unor valori optime ale colesterolului.

Inclisiran va fi inclus în programul de aprobare accelerată din cadrul National Institute for Health and Care Excellence’s (NICE) după ce primește aprobarea EMA. NICE va evalua profilul de cost-eficiență și apoi, medicamentul ar putea fi aprobat în UK, începând cu 2021.

Interferența ARN

Inclisiran blochează producția enzimei PCSK9, care este implicată în reglarea nivelului de colesterol și funcționează prin mecanismul de interferență ARN. Moleculele de ARN mic de interferență (siRNA – small interfering RNA) activează mecanisme prin care se clivează moleculele de ARN mesager care codifică PCSK9.

Acțiunea PCSK9 la nivelul hepatocitului
PCSK9 este o proteină implicată în degradarea receptorului pentru LDL-C, ceea ce conduce la creșterea valorilor plasmatice ale LDL – colesterolului. Sursa foto – ORION 4 Trial

Inclisiran este o moleculă ARN mic interferent care este conjugată cu o structură care permite legarea de receptori specifici de la nivel hepatic, astfel încât inclisiran poate fi preluat de hepatocite.

Blocarea translației în cadrul expresiei genice prin oligonucleotide antisens
Tratamentele bazate pe oligonucleotide antisens permit țintirea unor regiuni specifice de la nivelul ARN care codifică proteine implicate în metabolismul lipidic. Inclisiran e o moleculă de ARN dublu catenar care  inhibă translația proteinei PCSK9.

Unul dintre avantajele față de anticorpii care țintesc PCSK9 este frecvența administrării. Între 12 și 26 de injecții pe an sunt necesare pentru administrarea anticorpilor monoclonali. O altă diferență este mecanismul de acțiuneanticorpii acționează la nivel plasmatic, iar inclisiran ajunge intracelular. Datorită acestor avantaje, inclisiran devine un competitor important pentru alte medicamente precum evolocumab și alirocumab.

De asemenea, conform studiului ORION-1, profilul de siguranță al tratamentului cu inclisiran este bun și nu afectează valorile plachetare, spre deosebire de alte terapii bazate pe tehnologia siRNA și oligonucleotide antisens.

Mai mult decât atât, ultimele rezultate din studiul ORION-11 au fost prezentate anul acesta la Congresul European de Cardiologie și au arătat că inclisiran determină o reducere cu 50% a LDL-colesterolului, după o perioadă de urmărire de 18 luni.

Bolile cardiovasculare reprezintă a doua cauză de mortalitate în Marea Britanie, 2 milioane și jumătate de pacienți primesc statine pentru scăderea colesterolului, însă pentru mulți dintre aceștia, controlul dislipidemiei nu este optim.

Prin aceste măsuri, Marea Britanie este iarăși un etalon în ceea ce privește strategiile pentru acces rapid la medicamente inovatoare pentru pacienți. Acest model populațional ales de Marea Britanie permite adresarea unor nevoi ale pacienților și ale societății pe scară largă, obiective care ar fi părut până acum imposibile.

Citește și