ultimele articole

STUDIU. Nu toate produsele îmbogățite cu proteine sunt sănătoase; multe dintre acestea conțin substanțe care cresc riscul de boli cronice

Produsele alimentare prezentate cu un conținut adăugat de proteină au devenit din ce în ce mai populare printre consumatori, acestea fiind percepute adesea ca fiind benefice pentru sănătate. Cu toate acestea, un studiu recent publicat în jurnalul ”Nutrients” a dezvăluit că multe dintre aceste produse pot avea componente care prezintă riscuri pentru sănătate. Analiza, realizată […]


STUDIU. GPT-4 ar putea ajuta medicii să realizeze examinări fizice generale, pe baza simptomelor pacienților

O echipă de cercetători de la Mass General Brigham au testat capacitatea GPT-4 de a ajuta medicii în timpul examinărilor fizice de rutină, oferind recomandări în funcție de nevoile pacienților. Rezultatele obținute au fost publicate în Journal of Medical Artificial Intelligence. GPT-4 a obținut un scor mediu de 49,16 din 60 de puncte, generând recomandări […]


STUDIU. Testările seriate ale ADN-ului tumoral circulant (ctDNA) pot ghida tratamentul adjuvant în cancerul pancreatic

Cancerul pancreatic este recunoscut ca fiind unul dintre cele mai agresive tipuri de cancer, cu rate ridicate de recurență chiar și după tratamentul chirurgical. În cadrul studiului AGITG DYNAMIC-Pancreas, publicat în ”Journal of Clinical Oncology”, a fost explorată utilizarea testării seriate a ADN-ului tumoral circulant (ctDNA) pentru a ghida deciziile terapeutice privind chimioterapia adjuvantă la […]


STUDIU. Hemograma personalizată permite diagnosticul timpuriu al bolilor cardiovasculare și diabetului zaharat

Utilizarea unor valori de referință personalizate, în comparaţie cu intervalele standard de referinţă, pentru parametrii hemogramei (CBC, complete blood count), analiză de sânge efectuată de rutină, ar putea îmbunătăți evaluările sănătății pacientului și diagnosticarea precoce a bolilor, încă din perioada când pacienții sunt aparent sănătoși, conform unui nou studiu publicat în Nature. Analiza retrospectivă a […]


STUDIU. Obezitatea determină modificări epigenetice care explică de ce este dificilă menţinerea în greutate după ce slăbim

Celulele adipoase ale persoanelor cu obezitate prezintă modificări epigenetice, care se menţin chiar şi după pierderea semnficativă în greutate, conducând la predispoziţia pentru îngrăşare, conform unor noi rezultate publicate în Nature. Înţelegerea acestor modificări persistente legate de memoria celulară a obezităţii poate să ghideze dezvoltarea de strategii ţintite care să asigure menţinerea greutăţii după slăbire. […]


Creșterea în greutate după vârsta de 35 de ani, asociată cu un risc mai mare de cancer de sân

Cercetări recente evidențiază o legătură semnificativă între creșterea în greutate după vârsta de 35 de ani și un risc mai mare de cancer mamar, subliniind importanța gestionării greutății ca măsură de prevenție. Publicat în Cancer Biology & Medicine, oferă informații valoroase despre modul în care modificările greutății influențează riscul de cancer de sân, în special […]


Cele mai importante știri de la SABCS 2024: terapiile țintite demonstrează beneficii pe termen lung în cancerul de sân și noi date susțin testarea biomarkerilor genetici

San Antonio Breast Cancer Symposium (SABCS) 2024 a avut loc în perioada 10-13 decembrie 2024 și marchează cea de-a 47-a ediție, fiind cea mai mare reuniune globală dedicată cercetării cancerului de sân, cu peste 10.000 de participanți din 102 țări. Conceput pentru a încuraja colaborarea între clinicieni, cercetători și susținători ai pacienților, SABCS oferă perspective […]


STUDIU. Alimentele ultraprocesate cresc riscul de cancer colorectal prin stimularea inflamației cronice

Cercetătorii de la USF Health și Institutul de Cancer Tampa General Hospital (TGH) au descoperit o legătură importantă între alimentația occidentală, bogată în alimente ultra-procesate, și inflamația cronică care stimulează creșterea și progresia tumorilor. Studiul, publicat în jurnalul internațional Gut, subliniază necesitatea de a reevalua alegerile alimentare ca factor cheie în prevenirea și tratamentul cancerului […]


STUDIU. O dietă echilibrată, bogată în fibre și grăsimi nesaturate, poate reduce semnificativ riscul de cancer colorectal

Cercetările recente subliniază importanța unei diete echilibrate în reducerea riscului de cancer gastrointestinal (GI), inclusiv cancer colorectal (CRC). Studiile realizate la Universitatea Flinders arată că o alimentație bazată pe fructe, legume, cereale integrale, leguminoase, lactate și grăsimi sănătoase poate reduce semnificativ riscurile de a dezvolta aceste tipuri de cancer. Alimentele bogate în fibre susțin sănătatea […]


Webinar “Inovații în screeningul cancerului pulmonar”. Succesul în implementarea programelor la nivel UE depinde de accesul la tehnologiile digitale, colaborare și schimbul de cunoștințe

Pe 11 decembrie 2024, Centrul pentru Inovație în Medicină, în parteneriat cu MSD și BMS a organizat webinarul „Inovații în screeningul cancerului pulmonar”. Evenimentul moderat de Dr. Marius Geantă, președinte Centrul pentru Inovație în Medicină a reunit experți de top care au reflectat asupra progresului, provocărilor și inovațiilor în promovarea și implementarea programelor de screening […]