Un studiu recent publicat în Nature Medicine sugerează că nivelurile de microplastice din creierul uman au crescut semnificativ în ultimele decenii. Cercetătorii au descoperit că în creierul uman pot ajunge până la șapte grame de microplastice, echivalentul greutății unei lingurițe de plastic. Această descoperire provine din analiza probelor de țesut cerebral, hepatic și renal prelevate […]
Ruxandra Schitea 07 februarie 2025 Citit de 154 ori
4 februarie marchează Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului, o zi dedicată conștientizării progreselor făcute în domeniul oncologiei până acum, dar și a nevoii de a crește eforturile în scopul prevenirii, depistării precoce și tratării cancerului. Cancerul rămâne a doua cauză principală de deces în Europa, imediat după bolile cardiovasculare, 1,15 milioane de persoane din […]
Ruxandra Schitea 06 februarie 2025 Citit de 95 ori
Persoanele care suferă de afecțiuni cardiometabolice (CMD) au un risc crescut de a dezvolta deficit cognitiv ușor sau chiar demență. Acest risc crește odată cu expunerea la poluanții din mediul înconjurător (PM2.5, PM10, NOx) și cu practicarea unui stil de viață în care alegerile sănătoase nu primează. Mai mult decât atât, cu cât o persoană […]
Dr. Monica Dugăeșescu 05 februarie 2025 Citit de 218 ori
Anumite variante transmise ereditar ale genei WNT9B cresc riscul de cancer de prostată, conform unui nou studiu publicat în JCO Precision Oncology. Modificările genetice identificate se află la nivelul regiunii codante a genei WNT9B şi prezenţa lor are drept consecinţă modificarea unui aminoacid din compoziţia proteinei codificate. Principalele concluzii: Varianta WNT9B E152K a asociat o […]
Dr. Bianca Cucoș 04 februarie 2025 Citit de 346 ori
Pe 4 februarie 2025, Ziua Mondială a Cancerului ne amintește de necesitatea unor eforturi continue pentru prevenirea, depistarea precoce și tratarea cancerului. În România, cel mai recent Profil Național privind situația controlului Cancerului 2025, publicat în cadrul Registrului European al Inegalităților în Cancer, evidențiază progresele realizate, dar și provocările persistente în lupta împotriva cancerului. Deși […]
Dr. Bianca Cucoș 03 februarie 2025 Citit de 379 ori
Pe 3 februarie 2025, Comisia Europeană și OCDE au organizat evenimentul de lansare al noilor Profiluri Naționale privind situația Cancerului 2025, o inițiativă-cheie în cadrul Registrului European al Inegalităților în Cancer (ECIR). Acest eveniment a marcat publicarea unor rapoarte actualizate care evaluează tendințele legate de controlul cancerului, inegalitățile și performanța sistemelor de sănătate în statele […]
Dr. Bianca Cucoș 02 februarie 2025 Citit de 211 ori
Comitetul pentru Produse Medicinale de Uz Uman (CHMP) al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) a recomandat aprobarea datopotamab deruxtecan pentru pacienții adulți cu cancer de sân inoperabil sau metastatic, cu receptor hormonal pozitiv și HER2-negativ, care au primit anterior terapie endocrină și cel puțin o linie de chimioterapie. Această recomandare se bazează pe rezultatele studiului […]
Dr. Ana Maria Vasile 02 februarie 2025 Citit de 139 ori
Cancerul colorectal reprezintă una dintre cele mai frecvente forme de cancer la nivel global, afectând anual milioane de persoane. Deși intervenția chirurgicală este una dintre principalele metode de tratament curativ, riscul de recurență rămâne o problemă majoră. Un nou studiu publicat în revista Oncotarget analizează dinamica eliberării ADN-ului liber circulant (cfDNA) în timpul intervenției chirurgicale […]
Dr. Bianca Cucoș 01 februarie 2025 Citit de 822 ori
O nouă abordare pentru tratarea insuficienței cardiace avansate este cu un pas mai aproape de aplicarea clinică, datorită unui studiu realizat de cercetătorii de la Centrul Medical Universitar Göttingen (UMG) și Centrul Medical Universitar Schleswig-Holstein, Campus Lübeck (UKSH) din Germania. Oamenii de știință au testat cu succes un plasture cardiac inovator (EHM, engineered heart muscle), […]
Un nou studiu, publicat în revista Neurology, a descoperit că un consum ridicat de carne procesată, precum bacon, crenvurști și parizer, este asociat cu un risc semnificativ mai mare de demență și declin cognitiv. Analizând datele a peste 133.000 de participanți din cadrul studiilor Nurses’ Health Study (NHS) și Health Professionals Follow-Up Study (HPFS), pe o perioadă […]