Pastila de Inovație #COVID19. Cum sunt afectați pacienții cu afecțiuni respiratorii de SARS-CoV-2?

  • Health literacy



Am descoperit tratamentul pentru infodemia #COVID19: Pastila de inovație, administrată în fiecare zi de luni pe toate platformele #Raportuldegarda (Website, Podcast, YouTube, Facebook) și simultan către audiența a peste 90 de posturi locale de #Radio și peste 50 posturi locale de #Televiziune.

Adriana Boată, editor Raportuldegardă.ro: Pacienții cu infecție COVID-19 prezintă simptome pulmonare precum tuse și dificultate în respirație, iar în cazuri severe se poate ajunge la insuficiență respiratorie prin sindromul de detresă respiratorie acută. Persoanele care au patologii pulmonare preexistente precum BPOC, astm sever, bronșiectazii, fibroză chistică, cancer pulmonar nu au risc crescut de a se infecta, dar au risc crescut de a avea o evoluție severă. În România, 16,1% dintre decesele în rândul persoanelor infectate cu noul coronavirus sunt asociate afecțiunilor pulmonare.

abonare

„Principala rută de transmitere a COVID-19 este prin intermediul picăturilor respiratorii mari, peste 5-10 micrometri, eliminate în mediu de către o persoană infectată. Acestea se transmit prin respirație, vorbire, tușit sau strănutat. Altă posibilitate de transmitere este cea prin picături mici, aerosoli”, Dr. Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, care de-a lungul timpului a fost implicat în mai multe campanii de asigurare a accesului la inovația terapeutică pentru pacienții din România.

Patologiile respiratorii cresc riscul evoluției severe de 2,46 ori, prin modificarea răspunsului imunitar local și sistemic. În formele grave de COVID-19 apare un răspuns imunitar exagerat, care conduce la inflamație pulmonară și sindrom de detresă respiratorie acută. Acesta este o cauză importantă de mortalitate în COVID-19. Este caracterizat de inflamația acută a plămânului și acumularea de exsudat în alveole, care conduce la insuficiență respiratorie acută.

„8,3% dintre românii peste 40 de ani suferă de BPOC, o afecţiune care e responsabilă de peste 3 milioane de decese la nivel global. Pacienții cu BPOC se numără printre cei mai afectați de pandemia COVID-19. Organizația GOLD recomandă respectarea măsurilor recomandate de autoritățile sanitare naționale pentru a minimiza riscul de infecție. Pacienții ar trebui să își continue schema de tratament anterioară”, doctor Bianca Cucoș, medic rezident genetică medicală.

30 de milioane de persoane suferă de astm bronșic la nive mondial, prevalența bolii fiind în creștere. Între 4-6% dintre români suferă de astm bronșic. Astmaticii, atât adulții cât și copiii, ar trebui să își continue medicația prescrisă anterior. Nu ar trebui să oprească corticosteroizii indiferent de forma de administrare.

Și pacienții cu fibroză pulmonară idiopatică trebuie să își ia măsuri suplimentare de protecție deoarece prezintă risc crescut de evoluție severă. În plus, cei care au în planul de tratament terapii imunomodulatoare pot avea au risc crescut de a fi infectați.

Pacienții cu insuficiență respiratorie cronică care folosesc la domiciliu dispozitive de ventilație sau de clearance mecanic al căilor respiratorii trebuie să ia măsuri suplimentare de igienă pentru a scădea riscul infectării persoanelor din jur.

Pacienții cu patologii cronice pulmonare urmau programe de reabilitate pulmonare ar trebui să continue cu exerciții acasă.

Bătălia pentru înțelegerea COVID-19 continuă în laboratoarele și spitalele din întreaga lume. Pastila de inovație covid-19 vă ține la curent, în fiecare săptămână, cu fascinanta lume a științei din jurul Sars-cov-2.

Citește și: