Pastila de Inovație #COVID19. Cum sunt afectați pacienții cu diabet zaharat de SARS-CoV-2?

  • Diabet
  • Health literacy



Am descoperit tratamentul pentru infodemia #COVID19: Pastila de inovație, administrată în fiecare zi de luni pe toate platformele #Raportuldegarda (Website, Podcast, YouTube, Facebook) și simultan către audiența a peste 90 de posturi locale de #Radio și peste 50 posturi locale de #Televiziune.

Adriana Boată, editor Raportuldegardă.ro: În cazul infecției cu noul coronavirus SARS-CoV-2, persoanele care prezintă comorbidități, precum boli cardiovasculare și diabet, au risc mai mare de a avea un prognostic sever. Conform OMS și CDC, rata mortalității pacienților cu diabet zaharat infectați este de 9,1%.

abonare

În România diabetul zaharat are o prevalență estimată de 11,6%.

„Dintre primele 1.300 de decese înregistrate în România, 29% (379 de cazuri) erau asociate diabetului zaharat. Cele mai frecvente afecțiuni asociate la pacienții diabetici infectați au fost hipertensiunea arterială, obezitatea, boala cardiovasculară și insuficiența renală”, Dr. Marius Geantă, presedinte Centrul pentru Inovație în Medicină.

Și alte boli respiratorii infecțioase se pot manifesta într-o formă severă la diabetici: gripa, pneumoniile cu alți germeni, cât și SARS și MERS, coronavirusurile care au cauzat epidemii în trecut.

Diabetul se asociază cu bolile cardiovasculare și renale și cu vârsta înaintată.

„Controlul insuficient al glicemiei, durata mare a prezenței bolii, obezitatea și fumatul sunt alți factori care pot produce efecte mai severe în contextul infecției COVID-19. Dezechilibrele metabolice cauzate de diabet sunt multiple și conduc la un status proinflamator și prooxidativ în organism, ceea ce scade rezistența în fața virusului. Diabetul nu crește riscul de infecție cu SARS-CoV-2.  Diabetul crește, însă, riscul unei evoluții severe a COVID19, în condițiile dezechilibrului glicemic și chiar a suprainfecțiilor bacteriene pulmonare. O complicație acută, cu prognostic grav este cetoacidoza”, doctor Bianca Cucos, medic rezident genetică medicală.

Molecula care are rol de receptor pentru virus: enzima de conversie a angiotensinei, ACE2, se găsește la suprafața celulelor care tapetează căile respiratorii și plămânii. În același timp, ACE2 este o țintă a clasei terapeutice antihipertensive denumită inhibitori de enzimă de conversie. IECA este frecvent administrat în scopul prevenției complicațiilor micro- și macro-vasculare diabetice, care pot afecta sistemul cardiovascular și renal. Totuși, nu există dovezi care să indice întreruperea tratamentului IECA în diabet pe parcursul epidemiei COVID-19.

Printre măsurile de prevenție împotriva COVID-19 se numără: testarea glicemiei în mod regulat, continuarea terapiei, practicarea activităților fizice zilnic, o bună hidratare. La fel ca populația generală, pacienții cu diabet trebuie să respecte regulile de prezentare la medic în cazul suspiciunii de COVID-19, pentru a evita răspândirea infecției.

Se recomandă spălarea frecventă a mâinilor, cu apă și săpun, minimum 20 secunde, și neapărat înaintea utilizării glucometrului și a injectării de insulină sau a altei medicații injectabile.

Este de evitat administrarea medicamentelor antivirale și antibiotice, în afara prescripției medicale.

De ce trebuie să ReGândim înțelegerea diabetului?

Citește și: