Pembrolizumab crește supraviețuirea generală de peste două ori mai mult decât chimioterapia la pacienții cu carcinom pulmonar non-microcelular avansat, PD-L1 pozitiv

  • Imuno-oncologiaÎn cadrul Conferinței Mondiale a Cancerului Pulmonar din Yokohama, Japonia, au fost prezentate cele mai recente date din studiul de fază 3, KEYNOTE-024, care demonstrează superioritatea inhibitorului PD-1, Keytruda (pembrolizumab) față de chimioterapie pentru tratamentul cancerului pulmonar fără celule mici (NSCLC), PD-L1 pozitiv, metastazat. Ultima analiză a studiului confirmă că supraviețuirea generală (OS – overall survival) este de peste două ori mai mare la pacienții care au primit Keytruda comparativ cu cei tratați prin chimioterapie.

Datele principale din ultima analiză a studiului:

abonare
  • Keytruda scade riscul de deces cu 37% mai mult decât chimioterapia, pe o perioada de urmărire mai mare de 2 ani
  • supraviețuirea generală a fost de 30 de luni la pacienții care au primit Keytruda și de 14 luni la cei tratați prin chimioterapie;

Supraviețuirea generală (OS, overall survival) este un obiectiv secundar al studiului de fază 3 KEYNOTE-024, care a evaluat utilizarea Keytruda ca monoterapie de linia I la pacienții cu carcinom pulmonar non-microcelular, cu expresie crescută de PD-L1,  cu un scor tumoral proporţional (STP) ≥ 50% . În studiu au fost incluși pacienți cu forme scuamoase și non-scuamoase de NSCLC și fără mutații tumorale la nivelul receptorului pentru factorul de creștere epidermal (EGFR) sau la nivelul kinazei limfomului anaplastic (ALK). Rezultatele au fost obținute după o perioadă medie de urmărire de peste 2 ani.

„Pe măsură ce apar actualizări ale acestui studiu, care evaluează prima linie de tratament a pacienților cu NSCLC, clinicienii pot înțelege mai bine beneficiile pe termen lung pe care le aduce Keytruda. Supraviețuirea generală este semnificativă în studiul Keynote-024, un studiu care include pacienți cu un prognostic rezervat. Acest fapt confirmă necesitatea utilizării medicamentului la pacienții potriviți, ca prima linie de tratament.” – Prof. Martin Reck, șeful Departamentului de Oncologie Toracică de la LungenClinic Grosshansdorf

Studiu clinic de fază 3, randomizat, KEYNOTE-024 a inclus 305 pacienți cu NSCLC metastatic (stadiu IV), care au primit fie Keytruda fie săruri de platină. Obiectivul principal a fost supraviețuirea fără progresie a bolii iar obiectivele secundare au fost supraviețuirea generală, rata generală de răspuns și profilul de siguranță. Rata de supraviețuire la 24 de luni în grupul Keytruda a fost de 51,5% comparativ cu 34,5% în grupul care a primit chimioterapie. Rata de supraviețuire generală a fost, de asemenea, superioară în cazul Keytruda ( 45,5%) față de chimioterapie ( 29,8%).

Keytruda este un anticorp monoclonal umanizat care blochează interacțiunea dintre PD-1 și liganzii săi PD-L1 și PD-L2. Receptorul PD-1 este o moleculă de pe suprafața limfocitelor T și este implicat în prevenirea apariției în organism a unui răspuns imun îndreptat împotriva propriilor celule. Multe tipuri de tumori produc, însă, proteine care se leagă de PD-1, împiedicând sistemul imun să distrugă celulele canceroase. Prin blocarea PD-1 Keytruda determină activarea limfocitelor T, crescând capacitatea sistemului imun de a lupta împotriva celulelor tumorale.

Keytruda – mecanismul de acțiune Sursa foto – Labiotech

În monoterapie, medicamentul este indicat pacienților cu NSCLC, cu tumori care exprimă niveluri crescute de PD-L1 (STP ≥ 50%), fără mutații ALK sau EGFR. De asemenea, Keytruda e indicat ca monoterapie pentru pacienții cu tumori ce exprimă PD-L1 (STP>1%),  la care boala progresează după chimioterapie cu săruri de platină. La bolnavii cu mutații EGRF sau ALK se poate administra Keytruda doar dacă terapia indicată de FDA pentru această categorie nu funcționează.

În România, pe 1 august, Agenția Națională a Medicamentului (ANM) a aprobat medicamentul Keytruda pentru includerea condiţionată în compensare ca monoterapie de linia I și a II-a la pacienții cu diagnosticul de carcinom pulmonar fără celule mici, metastatic, PD-L1 pozitiv, fără mutații tumorale EGFR sau ALK pozitive.

NSCLC reprezintă aproximativ 85% din cazurile de cancer pulmonar. Rata de supraviețuire la 5 ani pentru cancerul pulmonar în stadiul IV, se estimează a fi de doar 2%. Anual, se înregistrează mai mult decese din cauza acestui tip de neoplasm decât din cauza cancerelor de colon, sân și prostată la un loc.

Subiecte similare: