Podcast #Știința360. Dr. Marius Geantă, despre impactul războiului din Ucraina asupra sănătății publice

  • Podcast



În cadrul ediției de pe 26 aprilie 2022 a emisiunii #știința360 de pe Radio România Cultural, Dr. Marius Geantă, Președintele Centrului pentru Inovație în Medicină  a discutat despre impactul pe care războiul din Ucraina îl are asupra sănătății publice.

 

Ce înseamnă din punct de vedere sanitar și medical contextul războiului din Ucraina?

Aș începe cu o constatare. După 2 ani de zile în care riscurile medicale în legătură cu Paștele se refereau la SARS-CoV-2, la evitarea îmbolnăvirilor, acum suntem într-o perioadă de liniște din punct de vedere pandemic. Avem această suprapunere între o pandemie care este acum într-o perioadă de acalmie, dar nu putem anticipa încotro o vor lua lucrurile în lunile următoare, iar apariția războiului într-o zonă foarte apropiată de România, cu tot ce înseamnă asta, printre care și riscurile medicale, impune provocări majore.

abonare

Pe de altă parte, avem această dinamică extraordinară. Aproape 5 milioane de persoane care deja au plecat din Ucraina, plus o migrație internă a populației dinspre zonele de Est spre cele din Vest. În zona Kievului asistăm la o migrație în sens invers. Toate aceste mișcări ale populației din Ucraina, în interiorul Ucrainei și în țările din Uniunea Europeană, reprezintă riscuri epidemiologice, în primul rând în raport cu SARS-CoV-2 și COVID-19. Ucraina este o țară care are o rată de vaccinare în jur de 30%, mai mică decât media din țările din Estul Europei, țări care la rândul lor au o rată de vaccinare mai mică decât media Europeană.

Vorbim despre state, atât Ucraina, cât și statele din jur, a căror performanță în privința tratării pacienților COVID-19 a fost printre cele mai scăzute din zona Europeană. Rata de mortalitate și de fatalitate prin COVID-19 este foarte ridicată, aproape dublă în regiune față de media Europeană. Asta arată faptul că sistemele de sănătate au făcut față cu greu din diverse motive în timpul pandemiei. Acum, în momentul în care se pune problema revenirii pacienților cu alte patologii în spitale, la medici, apare această suprapunere cu situația migranților și posibila nevoie de asistență medicală.

Este o situație complicată din care, într-un fel sau altul, vom ieși în câteva luni. Cred că trebuie să ne punem câteva întrebări. Mie mi se pare, și am spus-o într-o scrisoare deschisă către Președinta Comisiei Europene, a Parlamentului European și Președintelui Consiliului Uniunii Europene, tocmai având în vedere slăbiciunile despre care am vorbit – multe dintre ele istorice și evidențiate de rapoartele multiple a CE – că este nevoie de o prioritizare a finanțării în această regiune, atât în programul EU4Health, cât și în Horizon Europe și Digital Europe.

Chiar și în această situație tragică în care se află ucrainienii, Centrul pentru Inovație în Medicină a gândit proiecte pentru viitor.

Întrebarea pe care am avut-o imediat ce a izbucnit războiul, în acea zi, a fost „Ce putem face noi mai bine?”. Mesajul pe care l-am transmis imediat a fost că putem să ne asigurăm cumva că știința și inovația vor merge mai departe, în ciuda războiului, și că vom fi aici în momentul în care războiul se va termina. Vom fi în situația de a le oferi celor care au nevoie informațiile, ghidajul, accesul la proiecte bazate pe inovațiile și cercetările care au continuat, după cum am văzut.

De asemenea, am lansat o propunere deschisă pentru studenți, pentru tinerii medici și cercetători din Ucraina, să ni se alăture în proiectele Centrului pentru Inovație în Medicină. La o lună de la lansarea acestui proiect am adus în atenția publicului platforma ReThinkHealth.eu. Platforma este „un copil” a acestui război. La această platformă contribuie atât echipa din Ucraina, cât și o parte din echipa noastră din România, de la Centrul pentru Inovație în Medicină. Ne propunem ca această platformă să regândească sănătatea, pornind de la noile paradigme pe care pandemia și războiul ni le-au adus în față și pe care le-am menționat anterior.

Citește și: