Podcast #Știința360. Dr. Marius Geantă, despre dubla nouă normalitate generată de război și pandemie

  • Podcast



Podcastul #Știința360 reprezintă varianta completă a emisiunii Știința 360 difuzată în fiecare marți, începând cu ora 14:00 la Radio România Cultural. Așa cum îi spune și numele, podcastul cuprinde cele mai importante avansuri științifice ale momentului, comentate săptămânal de Dr. Marius Geantă și jurnalistul RRC, Corina Negrea, pe măsură ce apar sau sunt validate.

 

În cadrul ediției de pe 1 martie 2022 a emisiunii #știința360 de pe Radio România Cultural, Dr. Marius Geantă, Președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, a comentat topul săptămânal Esențial Covid-19 de pe Raportuldegardă.ro.

abonare

Iată care sunt știrile săptămânii comentate în acest podcast:

Război pe două fronturi: inamicul văzut și inamicul nevăzut

„Niciodată în relație cu pandemia nu am folosit termenul de război, tocmai pentru că războiul mi se părea că e ceva diferit, însă după cum spuneați, iată că și acest ceva diferit, războiul, chiar se întâmplă… Fiecare război, mai ales dacă este de lungă durată, se asociază cu o creștere iminentă a numărului de boli infecțioase. Lucrurile sunt și mai complicate acum, de altfel cum au fost și în urmă cu 100 de ani, la precedenta pandemie. Este incredibil cum putem să continuăm paralela și comparațiile între aceste două pandemii. Este suprapunerea între criza de sănătate publică, pandemia și criza produsă de război. Știm faptul că două dintre valurile pandemiei de gripă spaniolă, din urmă cu 100 de ani, s-au produs ca urmare a migrației trupelor și a persoanelor pe frontul Primului Război Mondial.

Acest risc există și acum, în primul rând în relație cu persoanele care deja au plecat din Ucraina, cu migranții în special către Polonia, dar și în România, Moldova și Slovacia. Pe de altă parte, știm că în Ucraina, nefiind un stat membru al UE, vaccinarea a început mai târziu, rata vaccinării este scăzută. Este genul de situație în care ne putem aștepta la evoluții și pe palierul acesta al pandemiei, într-un moment în care pare că restul lumii consideră că problema aceasta s-a încheiat odată cu valul Omicron. Acesta este un element care crește și mai mult riscul. Pe de-o parte este riscul real pe care l-am menționat, circulația oamenilor dintr-un loc în altul, pentru că e de așteptat ca mulți dintre ei să nu rămână de exemplu în România sau Polonia și să-și continue mai departe deplasarea către alte state. Pe de altă parte, este vigilența din ce în ce mai scăzută a statelor și a sistemelor de sănătate de a depista precoce situațiile de îmbolnăvire, exploziile epidemice și așa mai departe.

Suntem într-un punct critic tocmai când părea că lucrurile încep să se normalizeze cumva.”

Date din viața reală: reinfectarea cu diferite subtipuri ale variantei Omicron este posibilă

„Pare că această variantă B.A.2 este cea care va deveni dominantă în perioada următoare. Într-adevăr, datele arată că riscul de reinfectare cu B.A.2 după B.A.1 există. Din fericire, conform acestui studiu din Danemarca, numărul celor care se reinfectează nu este foarte mare. Sigur, Danemarca are și o populație vaccinată în proporție foarte mare și cred că e un element care influențează datele studiului.

Aș spune că acum este la fel de important ca oricând în ultimii doi ani, sau poate chiar mai important, să vorbim despre genul acesta de știri, de studii, de evoluții în privința pandemiei pentru că este o temă pe care foarte multe state aproape că au abandonat-o. Mass-media, în mod evident, cel puțin în ultimele zile, a abandonat tema pandemiei, având accentul pe război. De asemenea, interesul în social media este din ce în ce mai redus pentru genul acesta de teme, din aceleași motive, dar asta nu înseamnă că pandemia s-a terminat, nu înseamnă că noi știm totul despre variantele virusului, nu înseamnă că o nouă variantă nu poate să apară, nu înseamnă că se stopează și studiile cu noile vaccinuri. Toate acele direcții de cercetare despre care noi am vorbit în ultimii doi ani de zile continuă și în acest context al războiului.

Cred că devine extrem de important să le spunem oamenilor în continuare ce se întâmplă. Aceasta este una dintre informațiile extrem de relevante pentru acest context – ce se întâmplă după B.A.1. Reinfectarea cu BA2 este un răspuns […]. Dacă lucrurile vor sta ca în acest studiu și în alte teritorii, avem motive să ne gândim că va urma din punct de vedere pandemic o perioadă ceva mai liniștită câteva luni. O altă variantă încă nu s-a evidențiat.”

Noi dovezi științifice asupra mecanismelor asociate cu coagularea sângelui în formele severe de COVID-19

„Vă amintiți momentul în care, de fapt, noi am constatat că această boală COVID-19 nu este o boală respiratorie, ci este o boală asociată cu disfuncția endotelială și care determină aceste tulburări la nivelul sistemului de coagulare a sângelui. Îmi amintesc mărturiile primilor medici care au tratat COVID-19, inclusiv în România, și care vorbeau despre faptul că ei nu au mai văzut genul aceste de afectare la nivelul plămânilor, de apariție a unor cheaguri masive, la acel moment lucrurile nu erau foarte bine cunoscute.

Între timp, mecanismele încep să fie lămurite. Pare că răspunsul imun exacerbat al organismului prin anumite tipuri de imunoglobuline duce la afectarea endoteliului și activarea cascadei coagulării. Dar ce este remarcabil este modul în care – și aici contează foarte mult experiența și capacitatea de a luna niște decizii clinice atunci când nu ai foarte multe explicații […] – foarte multe vieți au fost salvate prin decizii clinice care au plecat de fapt de la constatarea medicilor care s-au uitat la cazurile de COVID-19 dintr-o perspectivă mai largă. Inițial erau tratate la boli infecțioase, la pneumologie, unde genul acesta de elemente puteau să fie trecute cu vederea.”

Alte subiecte abordate din topul Esențial COVID-19:

  • Vaccinarea împotriva COVID-19 este asociată cu un risc redus de long-COVID (sindromul post-COVID-19)
  • A patra doză de vaccin crește nivelul anticorpilor neutralizanți, însă oferă o protecție suplimentară redusă împotriva SARS-CoV-2

Emisiunea poate fi ascultată și pe canalul de YouTube Raportuldegardă.ro:

 

Citește și: