Podcast #știința360. Dr. Marius Geantă, despre scenariile UK privind evoluția pandemiei în următorii ani

  • Podcast



Podcastul #Știința360 reprezintă varianta completă a emisiunii Știința 360 difuzată în fiecare marți, începând cu ora 14:00 la Radio România Cultural. Așa cum îi spune și numele, podcastul cuprinde cele mai importante avansuri științifice ale momentului, comentate săptămânal de Dr. Marius Geantă și jurnalistul RRC, Corina Negrea, pe măsură ce apar sau sunt validate.

 

În cadrul ediției de pe 22 februarie 2022 a emisiunii Știința360 de pe Radio România Cultural, Dr. Marius Geantă, Președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, a comentat topul săptămânal Esențial Covid-19 de pe Raportuldegardă.ro. De asemenea a fost abordată și tema utilizării tehnologiei ARNm pentru dezvoltarea vaccinurilor împotriva HIV.

abonare

Iată care sunt știrile săptămânii comentate în acest podcast:

BA.2 ar putea cauza forme mai severe de boală decât BA.1

„Am vorbit destul de mult la începutul pandemiei și pe parcurs despre mituri și am demontat sute de mituri. Cred că astăzi e cazul să mai demontăm unul – mitul că Omicron este o variantă a virusului care produce o boală ușoară, oamenii se infectează, dar nu pățesc mare lucru. Lucrurile nu stau chiar așa.

În SUA, în valul Omicron, au murit mai mulți oameni decât în valul Delta, este o informație publică. Pentru a vorbi despre ce înseamnă infectarea cu Omicron la nivel individual, cred că un exercițiu foarte interesant este să discutăm cu oameni care au trecut prin infecțoa cu Omicron. A sta cu febră 3 zile, a tuși timp de 2 săptămâni, a avea o senzație de oboseală prelungită dincolo de o săptămână, a nu fi capabil o bună perioadă din aceste zile să muncești, să îți faci treburile zilnice, să fii parte la activitățile din familie sau cu prietenii, toate aceste evenimente au un cost, iar costul acesta asociat cu Omicron este foarte mare. Probabil este nevoie de timp pentru ca acest cost să fie obiectivat și economic.

Am mai discutat că, de fapt, sunt 3 subvariante ale Omicron, BA.1, BA.2 și BA.3. Ce devine foarte interesant în ultima perioadă este ce se întâmplă cu BA.2 – după ridicarea restricțiilor în Danemarca, unde BA.2 era dominant, numărul de cazuri a crescut foarte mult. Dinamica este foarte mare BA.2 vs BA.1 în foarte multe țări, însă acest BA.2 a dezvoltat un subtip care prezintă anumite modificări, în general asociate cu o creștere a gravității bolii pe care o determină, iar acesta este subtipul prezent în multe țări deja în proporții semnificative, de peste 10%, 15% și chiar peste 30% în țările care fac secvențiere reprezentativă la nivel național.

Senzația mea este că noi asistăm nu doar la o pregătire pentru un final prematur al pandemiei, ci asistăm la o abdicare de la a-ți face treaba în domeniul sănătății publice. Vedem asta foarte bine în Marea Britanie, unde sisteme performate puse în practică pentru a lupta împotriva pandemiei, de fapt urmează a fi părăsite probabil în această săptămână în numele eliminării restricțiilor și revenirii la o viață normală.”

Patru scenarii asupra evoluției pandemiei în următorii ani, publicate de Guvernul UK

„Observăm o idee importantă, valurile vor fi cu atât mai grave cu cât vor fi detectate mai târziu, mai ales dacă va fi scăzută eficiența vaccinului, dacă vaccinul va fi insuficient sau vom avea o rată de vaccinare scăzută. Sigur, studiul se referă la Marea Britanie, însă e o descriere bună pentru situația din România în același timp. Pot înțelege dorința oamenilor normali de a se întoarce la așa-zisa normalitate de acum 2 ani de zile, dar nu pot înțelege dorința oamenilor din sistemul medical de a se întoarce la acea normalitate.

Cu alte cuvinte, noi suntem gata să nu folosim nimic din ceea ce am folosit și poate chiar învățat în timpul pandemiei, de la tehnologii noi cum este secvențierea utilizată în scopul identificării precoce a infecțiilor, până la vaccinare sau până la testare. Noi suntem gata, ca și comunitate medicală, să nu dăm valoare acestor lucruri, considerând că de fapt normalitatea noastră este cea de acum doi ani de zile. Nu pot să-mi imaginez că genul acesta de argumentație poate să existe în lumea medicală. Nu-mi pot imagina, deși văd probabil acest lucru, ca în sezonul de gripă să nu existe un triaj epidemiologic la intrarea în spitale, să nu se poarte masca, să nu avem campanii susținute de medici pentru vaccinare și așa mai departe. Acestea ar trebui să fie lecțiile învățate ale pandemiei.

Pentru că altfel, și revenim la știrea cu scenariile respective (scenariile sunt interesante sub aspect teoretic și merg de la cele favorabile la cele mai grave) noi nu vom putea face diferența între scenarii dacă nu am încorporat ceea ce este mai bun, state of the art, în materie de pandemii în acești doi ani de zile. Probabil vom avea o perioadă de liniște după valul acesta, după valul următor și oamenii vor începe să uite. Dar când va începe un nou val, tare mă tem că prima măsură va fi tot un lockdown, când de fapt noi acum avem la dispoziție niște instrumente cu care putem evita această situație.”

Administrarea ivermectinei nu oprește progresia către boala Covid-19 severă

„Subiectul ivermectinei în tratamentul COVID-19 a apărut în urmă cu aproximativ un an de zile și probabil ceea ce a fost de spus, a fost spus atunci. Oamenii s-au polarizat, unii consideră că ivermectina îi ajută, alții consideră că nu îi ajută. Acest studiu este foarte important, vorbim despre un studiu clinic, randomizat, are toate criteriile de calitate ca să demonstreze ceea ce era de un bun simț clinic evident – și anume că acest medicament nu are cum să ajute, nu avea niciun fel de element care să ajute în evitarea progresiei către forme de boală. Toată amplificarea din jurul ivermectinei am observat-o și în relație cu hidroxiclorochina la început. Pe lângă această polarizare pro și contra la nivelul societății, a dus și la un consum inutil de resurse.

Problema este și mai mare pentru că există oameni vaccinați cu 3 doze, care au trecut prin cel puțin un episod de infecție și în continuare își administrează arbidol sau ivermectină ca să fie mai bine protejați. Atât de mare este de fapt prejudiciul pe care îl face o campanie de polarizare a opiniei publice pe un anumit subiect. Vedeți, de fapt, noi înlocuim numai cuvântul cheie – a fost hidroxiclorochina, arbidol, ivermectina, masca, vaccinarea, certificatul verde. Falia este aceeași, de fapt.”

Alte subiecte abordate din topul Esențial COVID-19:

  • OMS: Vaccinurile tip ARNm vor începe să fie produse în Africa
  • Anticorpii neutralizanți induși prin vaccinarea cu un vaccin ARNm oferă o protecție mai puternică decât cei produși în urma infecției naturale

Alte subiecte abordate în cadrul emisiunii:

  • Tehnologia ARNm în producerea vaccinurilor împotriva HIV
  • Împlinirea a 25 de ani de la clonarea oiței Dolly

Emisiunea poate fi ascultată și pe canalul de YouTube Raportuldegardă.ro:

 

Citește și: