Podcast #știința360. Dr. Marius Geantă, despre riscul apariției afecțiunilor cardiovasculare după COVID-19

  • Podcast



Podcastul #Știința360 reprezintă varianta completă a emisiunii Știința 360 difuzată în fiecare marți, începând cu ora 14:00 la Radio România Cultural. Așa cum îi spune și numele, podcastul cuprinde cele mai importante avansuri științifice ale momentului, comentate săptămânal de Dr. Marius Geantă și jurnalistul RRC, Corina Negrea, pe măsură ce apar sau sunt validate.

 

În cadrul ediției de pe 15 februarie 2022 a emisiunii #știința360 de pe Radio România Cultural, Dr. Marius Geantă, Președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, a comentat topul săptămânal Esențial Covid-19 de pe Raportuldegardă.ro.

abonare

Iată care sunt știrile săptămânii comentate în acest podcast:

Riscul de boli cardiovasculare creşte după COVID-19, chiar şi în cazul formelor uşoare

 „Referitor la bolile cardiovasculare, riscul crește foarte mult cu cât forma de boală este mai gravă, conform studiului citat. Într-adevăr, și persoanele care au făcut forme ușoare și nu au necesitat spitalizare, la un an de zile prezintă un risc semnificativ crescut pentru BCV în sensul larg, de la insuficiența cardiacă la diverse tulburări de ritm, infarct miocardic și așa mai departe.

Nu știu dacă vom mai avea valuri de infecție cu COVID-19 la care să ne uităm cu atenție, dar dacă s-ar reprezenta grafic numărul de internări sau accesări de servicii medicale pentru boli cardiovasculare în perioada următoare, vom putea să urmărim acele grafice cum cresc. Mă aștept să fie efectiv un tsunami de cazuri de boli cardiovasculare. Pe de-o parte sunt bolile post COVID-19, pe de altă parte este situația ante COVID-19, când deja aveam un număr mare de persoane care sufereau de boli cardiovasculare, care în această perioadă de doi ani au avut un acces limitat la servicii de sănătate.

Dacă o persoană niciodată nu a fost la medic înainte de a avea COVID-19, dacă a făcut COVID-19 și apoi a dezvoltat BCV, cred că relaționarea este destul de clară, deși vor mai trece probabil câteva luni, poate ani, până când vom vedea exact mecanismele implicate în apariția acestor boli cardiovasculare la persoane care au trecut prin faza acută. Se vorbește despre implicarea sistemului imun, despre persistența ca atare a virusului SARS-CoV-2 în unele organe. Va mai trece ceva timp până când vom vedea aceste mecanisme, iar atunci ne va fi și mai clar care sunt acele persoane care au dezvoltat boala tocmai în urma infecției cu SARS-CoV-2.

Mesajul important este că scade presiunea acută pe această liniște aparentă a valului Omircon, deși în România nu am văzut să stea lucrurile chiar așa cum credeam, dar vom avea o presiune cronică a persoanelor cu BCV. Putem adăuga aici și bolile pulmonare, fibroza pulmonară, bolile neurologice etc. Va fi un număr considerabil de persoane cu boli cronice care vor accesa servicii de sănătate nu doar o dată pe an, uneori chiar de mai multe ori pe lună, iar asta este de fapt o problemă. Cred că ideea care ar trebui implementată ar trebui să fie oferta din partea sistemului de asigurări de sănătate pentru un pachet de investigații cardiovasculare la 6 luni, 12 luni după episodul acut, desigur decontate, asigurându-ne astfel că persoanele care au trecut prin boală se prezintă și le cunoaștem starea de sănătate. Altfel, mulți dintre ei se vor prezenta peste 3-4 ani de zile în forme foarte avansate ale bolii și știm cât de mare este mortalitatea pentru insuficiența cardiacă, de exemplu, după primul episod de spitalizare, depășește mortalitatea celor mai multe tipuri de cancer în primul an de la diagnostic”.

Rata de vaccinare împotriva COVID-19 poate creşte dacă medicul recomandă vaccinarea

„Trebuie ca medicii, pe de-o parte, să înțeleagă valoarea vaccinării, iar pe de altă parte trebuie să fie stimulați de sistemul de sănătate ca să fie pro-activi în a recomanda vaccinarea. Despre asta este studiul. Prin prisma a ceea ce am mai discutat de-a lungul timpului, e evident că oamenii așteptau ca informațiile despre vaccin și vaccinare să vină de la medici. Un astfel de sistem vine în întâmpinarea dorinței oamenilor de a primi informațiile de la medic.

La noi lucrurile s-au întâmplat și se întâmplă mai degrabă ad-hoc. Am văzut că la nivelul zilei de duminică (13.02.2022), numărul de persoane care s-au vaccinat abia a depășit 500 cu prima doză. Este un declin evident al campaniei de vaccinare, nu că am fi avut vreodată un vârf, exceptând acel moment inițial când nu erau suficiente doze. Din păcate, rămâne o proporție importantă și din populația României care nu a primit această informație de la medic și implicit a decis să nu se vaccineze.”

Instituirea lockdown-ului previne doar 0,2% din decesele determinate de COVID-19

 „Vaccinarea a fost vândută ca soluția magică, acea soluție care va opri pandemia. Nu voi mai relua toată retorica oficială, toată propagandă. Înainte de vaccinare, de o propagandă similară a beneficiat lockdown-ul, la începutul pandemiei, când foarte mulți dintre noi eram speriați și panicați, absolut firesc, și mulți dintre noi, cei din lumea medicală, știam că nu poate să existe o altă variantă.

Nu aveam ce să facem altceva decât să instituim un lockdown care e descris ca-atare în cărțile de epidemiologie, dar să le explicăm oamenilor de ce facem asta și să definim niște obiective foarte clare la capătul perioadei de lockdown. Acele obiective au fost definite greșit: ni s-a spus că avem nevoie de 2 săptămâni de lockdown ca să oprim transmiterea virusului, apoi a fost nevoie de încă două săptămâni, încă două și așa mai departe. Apoi lockdown-ul a fost vehiculat înainte de fiecare val aproape drept soluția care va opri valul de infectări, deși lucrurile nu stăteau chiar așa.

Lockdown-ul este doar o măsură prin care tu sistem de sănătate și societate recunoști că nu ești pregătit și că ai nevoie de un timp ca să te pregătești. Atât, nimic altceva.”

Alte subiecte abordate din topul Esențial COVID-19:

  • Creierul pacienţilor COVID-19 prezintă unele modificări patologice întâlnite în boala Alzheimer
  • Imunitatea obţinută prin infecţie naturală + vaccinare, indiferent de ordinea cronologică, este mai puternică decât cea dobândită fie prin boală, fie prin vaccinare

Emisiunea poate fi ascultată și pe canalul de YouTube Raportuldegardă.ro:

 

Citește și: