Podcast #Știința360. Dr. Marius Geantă, despre prevenția primară a pandemiilor

  • Podcast



Podcastul #Știința360 reprezintă varianta completă a emisiunii Știința 360 difuzată în fiecare marți, începând cu ora 14:00 la Radio România Cultural. Așa cum îi spune și numele, podcastul cuprinde cele mai importante avansuri științifice ale momentului, comentate săptămânal de Dr. Marius Geantă și jurnalistul RRC, Corina Negrea, pe măsură ce apar sau sunt validate.

 

În cadrul ediției de pe 8 februarie 2022 a emisiunii #știința360 de pe Radio România Cultural, Dr. Marius Geantă, Președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, a comentat topul săptămânal Esențial Covid-19 de pe Raportuldegardă.ro.

abonare

Iată care sunt știrile săptămânii comentate în acest podcast:

  • Prevenția primară a pandemiilor, o strategie cost-eficientă de pregătire în fața bolilor zoonotice, înainte ca noii patogeni să infecteze omul

 „Nu văd un moment mai bun decât acesta pentru a ne pregăti pentru viitoarele endemii sau pandemii. Dacă așteptăm să se termine pandemia COVID-19 ca să ne apucăm de o strategie pentru a le preveni pe următoarele, cred că este o strategie falimentară. Inevitabil vor apărea ale priorități. Am vorbit mai devreme despre divizare și despre modul în care mesajele, în loc să provoace coeziune, de fapt au divizat foarte mult societatea. Unele dintre mesaje au divizat societatea medicală încă de la început. Vorbesc și aud medici care nu sunt implicați direct în lupta COVID, nu sunt medici infecționiști sau pneumologi și care spun <<nu mai pot cu COVID-ul ăsta, vreau să-mi văd de viața mea în spital sau la clinică, așa cum era înainte>>. Ori, așa cum era înainte nu e posibil acum. Pe de altă parte, având genul acesta de abordare, un astfel de medic nu va putea să recomande vaccinarea sau nu va avea o conduită corectă în privința testării și așa mai departe.

Revin la studiul publicat în Lancet care vorbește despre încrederea în autorități și în cei de lângă noi. Dacă eu, medic cardiolog, nu am încredere în colegul meu, medic de boli infecțioase, care îmi dă niște elemente în legătură cu vaccinarea anti-COVID-19, păi cum aș putea eu să-mi duc misiunea de medic mai departe către pacienții mei. Este un fenomen pe care l-am remarcat și continuă în pandemie în România. O mare parte din comunicarea pe care o fac specialiștii vine din partea unor specialiști care au și diverse funcții de management în sistemul de sănătate. De ce este un lucru pe care eu personal l-aș fi evitat? Pentru că încrederea oamenilor în sistemul de sănătate e redusă. Tu poți fi un profesionist foarte bun în ariile respective, dar simpla ștampilă de manager îți reduce din credibilitate încă de la început.

Mai este o lecție a pandemiei, pe care cred că nu am învățat-o. Am spus cumva lucurile în sensul invers înainte de campania de vaccinare. Am spus că este totuși greu să ne imaginăm că vom atinge o rată mare de vaccinare într-o țară în care programele de screening sunt accesate de foarte puțini oameni și în care vaccinarea antigripală nu a atins niciodată cifre impresionante. Am spus aceste lucruri pentru că ele fac parte de fapt din zona sănătății publice în care se intersectează oferta statului, cu atitudinile și percepțiile oamenilor. Nu este suficient ca tu stat să vrei, ca medicii să vrea, trebuie ca și oamenii să vrea”.

  • Vaccinul Moderna a primit aprobare completă din partea Food and Drug Administration

„Momentul este foarte important din perspectiva ideii de încredere, respectiv neîncredere, cu care au fost privite aceste vaccinuri bazate pe platforma ARNm. Spikevax este vaccinul Moderna, bazat pe această platformă de ARNm. În decembrie 2020, acesta a primit în SUA autorizația pentru utilizare în regim de urgență, respectiv autorizare condiționată în UE. La acel moment, deși am explicat de nenumărate ori calea prin care s-a ajuns la acea autorizare, condițiile respective și faptul că nu s-a făcut rabat de la nimic din ceea ce înseamnă dezvoltarea și autorizarea unui medicament, tot au mai rămas oameni care au așteptat momentul aprobării finale. În SUA, acest moment a venit acum, în luna ianuarie, la nici doi ani de când vaccinul a început să fie dezvoltat, ceea ce în sine este un record. Un record pe care Pfizer îl bătuse cumva înainte, deoarece vaccinul Comirnaty are această aprobare completă încă din august 2021.

În acest moment, din perspectiva reglementării din SUA, și va urma foarte probabil și în Europa, vorbim despre două vaccinuri extrem de inovatoare care au primit aprobarea completă din partea FDA. Deci nu mai putem vorbi despre utilizare de urgență, semne de întrebare, incertitudini și așa mai departe.

Știrea vine într-un moment în care noi discutăm despre nevoia administrării boosterului, cea de-a treia doză și se știe acest lucru din studiile de până acum, persoanele care s-au vaccinat inițial cu vaccinul Astrazeneca sau Johnson & Johnson ar fi bine să facă doza booster cu un vaccin bazat pe ARNm, pentru a obține o protecție imunitară și mai completă. Iar cei care inițial s-au vaccinat cu Pfizer este indicat să facă a treia doză cu Moderna și invers, cei vaccinați cu Moderna ar fi bine să-și administreze doza booster Pfizer, în acest fel obținând o protecție imunitară crescută”.

  • Încrederea cetățenilor în guvern și în societate sunt factorii de la care trebuie să pornească pregătirea față de viitoarele pandemii

 „Studiul spune că dacă și încrederea oamenilor în societate, adică modul în care avem încredere unii în alții, ar fi fost la același nivel cum este în Danemarca, s-ar fi înregistrat cu 40% mai puțin cazuri. Aceștia sunt de fapt doi determinanți la care noi ne-am uitat foarte puțin sau deloc: încrederea în general în guvern și în establishment, în mediul politic, în decidenții de sănătate. Pe de altă parte, nu ne-am uitat absolut deloc la ce credem noi despre noi, la ce atitudini, percepții avem în general cu sănătatea, în relație cu cei de lângă noi.

Atât studiul, precum și comentariile care au însoțit publicarea în Lancet, vorbesc despre un element pe care foarte multe state l-au scăpat din vedere. S-au concentrat să pună la dispoziție vaccinuri super-inovatoare și inițial extrem de provocatoare din punct de vedere logistic și s-au trezit că oamenii nu au vrut să se vaccineze. În Danemarca mai sunt niște date care mie mi s-au părut absolut șocante. Danemarca are o rată foarte mare de vaccinare, peste 80%. Are, în același timp, cam același procent din populație care se opune vaccinării obligatorii. Ceea ce ne spune de fapt că în Danemarca probabil avem modelul ideal de societate, acea societate care înțelege că pentru binele individual și cel al societății trebuie să se vaccineze fără a fi nevoie de o condiționare”.

Alte subiecte abordate din topul Esențial COVID-19:

  • COVID-19 human challenge study: primul studiu în care voluntari sănătoși au fost expuși la particule SARS-CoV-2 într-un mediu controlat. Noi date despre evoluția infecției
  • Vaccinarea părinților contra COVID-19 oferă protecție indirectă copiilor care nu sunt eligibili pentru vaccinare

Emisiunea poate fi ascultată și pe canalul de YouTube Raportuldegardă.ro:

 

Citește și: