Podcast #Știința360. Dr. Marius Geantă, despre mesajele contradictorii ale OMS cu privire la sfârșitul pandemiei COVID-19

  • Podcast



Podcastul #Știința360 reprezintă varianta completă a emisiunii Știința 360 difuzată în fiecare marți, începând cu ora 14:00 la Radio România Cultural. Așa cum îi spune și numele, podcastul cuprinde cele mai importante avansuri științifice ale momentului, comentate săptămânal de Dr. Marius Geantă și jurnalistul RRC, Corina Negrea, pe măsură ce apar sau sunt validate.

 

În cadrul ediției de pe 1 februarie 2022 a emisiunii #știința360 de pe Radio România Cultural, Dr. Marius Geantă, Președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, a comentat topul săptămânal Esențial Covid-19 de pe Raportuldegardă.ro.

abonare

Iată care sunt știrile săptămânii comentate în acest podcast:

  • Consiliul European adoptă noi recomandări privind libera circulație, astfel încât deciziile să se bazeze pe situația individuală a cetățenilor și nu pe regiunea de origine

 „Suntem cumva în acel context pe care l-am repetat de foarte multe ori în acești doi ani de pandemie și anume că la nivelul Uniunii Europene nu putem să ne gândim că vom stopa virusul la graniță, fie ea granița Spațiului Schengen sau a unei țări, cât timp avem libera circulație a persoanelor, a mărfurilor, a capitalului și așa mai departe. Având această circulație a persoanelor, inevitabil avem libera circulație a tuturor agenților patogeni pe care o persoană îi poate transporta dintr-un loc în altul. Nu de puține ori am fost puși în acești doi ani, în principiu, în două situații: una în care o persoană putea să vină dintr-o zonă verde, dar să fie pozitivă, sau alta în care persoana putea să vină dintr-o zonă roșie și să fie negativă. Ambele situații arătau de fapt o abordare foarte imprecisă bazată pe interpretarea unor date la nivelul statelor membre și nu pe interpretarea datelor la nivel individual deși acestea sunt din ce în ce mai disponibile.

Cred că ceea ce Consiliul European sugerează acum este cumva o trecere de la această abordare de tip „one size fits all” către o abordare mult mai individualizată, nu aș spune neapărat „personalizată” , dar „de precizie” în ceea ce privește sănătatea publică. Haideți să ne uităm la fiecare om din perspectiva riscului, obiectivat medical, pe care-l prezintă din punct de vedere al sănătății publice. Are foarte mult sens și cred că genul acesta de abordare va ajuta foarte mult și din punct de vedere economic. Nu vom mai fi de acum înainte în situația în care să vedem interdicții care apar în relație cu anumite zone roșii în care se desfășoară activități economice, unii oameni sigur se îmbolnăvesc, iar alții, cei mai mulți, nu. Aceștia din urmă ar trebui să fie încurajați să-și desfășoare o activitate cât mai aproape de normal, care uneori presupune și deplasarea către anumite state membre. Să nu se creadă că eu încurajez deplasarea cu orice risc, ci consider că după 2 ani avem suficient de multe instrumente ca deplasarea unei persoane din punctul A în punctul B în interiorul UE să se poată face în condiții de siguranță..”

  • Organizația Mondială a Sănătății – mesaje contradictorii cu privire la sfârșitul pandemiei COVID-19

„Dacă urmărim cele mai multe declarații publice, s-ar putea ca unele dintre mesajele oferite chiar de OMS în ultima perioadă să inducă, la nivelul populației, ideea că s-a cam terminat sau că oricum, sfârșitul pandemiei este aproape și vom putea să circulăm ca și înainte. De fapt noi nu avem în acest moment suficient de multe argumente care să susțină această ipoteză. Dacă privim lucrurile global, ca directorul general OMS, observăm că această pandemie nu s-a încheiat nici pe departe, după cum a declarat și l-am citat în tocmai. Deoarece vedem că există zone în Europa, dar și în alte spații, unde numărul de cazuri crește, rata de vaccinare este încă mică, cel puțin în emisfera sudică, și toate aceste lucruri creează condițiile pentru continuarea pandemiei.

Dacă am vorbi în această emisiune, dacă ne-am contrazice de la o săptămână la alta sau chiar de la o oră la alta, nu ar avea un impact atât de mare pentru că totuși nu cred că ia cineva decizii la nivel de state membre pe baza a ceea ce afirmăm noi aici. Pe când, uitându-se la Dr. Hans Kluge, la directorul general al OMS, decidenții pot să fie tentați să aleagă varianta care le convine în cea mai mare măsură, varianta de a spune <<după cum a zis domnul director, ne îndreptăm către finalul pandemiei, deci iată măsurile pe care noi le-am luat sunt foarte bune>> sau dimpotrivă, alți decidenți pot spune <<nu s-a terminat încă, mai avem nevoie de restricții>>, tocmai pentru a le servi într-un scop sau altul.

Noi am vorbit încă de la începutul pandemiei despre toate aceste ezitări ale OMS care nu au făcut decât să inducă o neîncredere și să ne lase pe mulți fără un reper pe care l-aș numi științific, incontestabil, de care aveam de fapt nevoie.”

  • FDA oprește utilizarea a două combinații de anticorpi monoclonali din cauza eficacității reduse față de Omicron

 „Este vorba despre două combinații de anticorpi monoclonali, una autorizată în februarie 2021, alta în noiembrie 2020. Sigur, în acea perioadă circulau varianta ancestrală a virusului și apoi varianta Alfa. Acum, Omicron, care vine dintr-o cu totul altă zonă a SARS-CoV-2 din punct de vedere filogenetic, nu seamănă cu celelalte variante. Anticorpii monoclonali dezvoltați pentru tratarea pacienților infectați cu Alfa sau Delta nu mai sunt eficace împotriva Omicron, din cauza diferențelor foarte mari (30 de modificări numai la nivelul proteinei Spike).

Este o știre importantă, care pune un semn de întrebare asupra fezabilității obținerii de anticorpi monoclonali cu scopul de a trata infecțiile cu SARS-CoV-2 pentru că obținerea și producerea lor necesită investiții, au costuri foarte mari, și pot fi utilizați o perioadă scurtă de timp (un an de zile) până când apare o variantă care nu mai poate fi inactivată de respectivii anticorpi monoclonali. La asta putem adăuga și costul de ordinul miilor de euro per cură. Aici este o discuție cu adevărat interesantă între, pe de-o parte statele, pe de altă parte companiile farmaceutice, despre dacă și cum vor insista în continuare pe dezvoltarea unor anticorpi monoclonali pentru SARS-CoV-2.”

Alte subiecte abordate din topul Esențial COVID-19:

  • Moderna începe studiul de fază II pentru doza booster de vaccin specific Omicron
  • Tratamentul antiviral oral Paxlovid a primit autorizarea condiționată de punere pe piață în UE

Emisiunea poate fi ascultată și pe canalul de YouTube Raportuldegardă.ro:

 

Citeșe și: