Podcast #Știința360: Dr. Marius Geantă, despre campania de vaccinare Covid-19 din România și importanța supravegherii genomice virale

  • Podcast



Podcastul #Știința360 reprezintă varianta completă a emisiunii Știința 360 difuzată în fiecare marți, începând cu ora 14:00 la Radio România Cultural. Așa cum îi spune și numele, podcastul cuprinde cele mai importante avansuri științifice ale momentului, comentate săptămânal de Dr. Marius Geantă și jurnalistul RRC, Corina Negrea, pe măsură ce apar sau sunt validate.

În cadrul ediției de pe 14 septembrie 2021, Dr. Marius Geantă, Președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, a comentat topul săptămânal Esențial COVID-19 – o sinteză știrilor care chiar contează pentru controlul și limitarea impactului pandemiei Covid-19 – de pe Raportuldegardă.ro

abonare

Iată care sunt știrile săptămânii 6-12 septembrie 2021, comentate în acest podcast:

Moderna dezvoltă un nou vaccin de tip ARNm care oferă protecție atât împotriva COVID-19, cât și a gripei

„SARS-CoV-2 a devenit un virus despre care știm că va și rămâne printre noi și inevitabil se va așeza în acest tablou al factorilor virali care determină infecții la oameni. De aceea, modul în care vom acționa acum și pe viitor împotriva virusului, fie că este vorba despre vaccinare sau tratament, va trebui să se încadreze în acest tablou care include și gripa. Anul trecut a fost aceeași îngrijorare cu privire la suprapunerea celor două epidemiei, însă din fericire, măsurile de distanțare socială au făcut să nu existe un sezon gripal. Sigur că acest lucru nu se va mai întâmpla în anii următori, pentru că atât în România, cât și în alte state, restricțiile în vigoare nu mai sunt atât de stricte și atât SARS-CoV-2 și virusul gripal, cât și celelalte virusuri, au început să circule”.

Comentând despre valoarea vaccinării împotriva COVID-19, Dr. Marius Geantă a subliniat din nou protecția foarte mare oferită împotriva formelor severe de boală și beneficiul la nivel individual:

„Să ne amintim cum la începutul pandemiei, aceasta era cea mai mare îngrijorare a noastră, a tuturor (formele severe de boală), cunoscând încă foarte puțin la acel moment despre virus, neavând instrumente așa cum este vaccinul la acel moment, ne-am fi dorit să existe orice ca să nu ajungem în situația de a avea nevoie de un ventilator sau chiar mai grav. Dar iată că pare că memoria este destul de limitată în timp în România, și la nivel de societate în general, iar ceea ce vedem în România este cum campania de vaccinare a ajuns la acei oameni care aveau disponibilitatea de a se vaccina de la început.

De fapt, campania nu a trecut dincolo de oamenii care oricum s-ar fi vaccinat dintr-un motiv sau altul. De aceea, cred că este nevoie rapid de o reconfigurare a campaniei de vaccinare. Nu trebuie să ne ascundem după deget – unul dintre mesajele foarte greșite a fost acela că <<umăr la umăr oprim pandemia>> – sugerând că vaccinarea oprește pandemia – ceea ce nu s-a întâmplat. Asta nu înseamnă că vaccinurile nu au valoare – au valoare foarte mare, doar că valoarea aceea trebuie comunicată oamenilor. Noi nu știm încă, am discutat și în alte ediții, care sunt mecanismele care stau în spatele scăderii numărului de cazuri în România după valul 3 – am avut chiar zile cu 30 de cazuri, 0 decese – semne că eram în control la momentul respectiv, deși vaccinarea era redusă. Sunt mult mai multe mecanisme implicate, vaccinarea este doar un factor și nu este singurul element”.

Alte subiecte abordate:

  • Persoanele cu sindrom post COVID-19 sunt la risc de a dezvolta afectare renală severă
  • Supravegherea genomică a SARS-CoV-2 în Africa în primul an de pandemie
  • Cazurile de tromboză venoasă cerebrală asociate vaccinurilor AstraZeneca și Johnson&Johnson pot fi mai severe decât cele sporadice

Emisiunea poate fi ascultată și pe canalul de YouTube Raportuldegardă.ro:

Citește și: