Esențial COVID-19. Vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 scade riscul de long-Covid

  • Esențial COVID-19



Accesează Esențial Covid-19

Esential Covid-19: cele mai importante informații
Raportuldegardă.ro prezintă seria „Esențial COVID-19: cele mai importante știri ale săptămânii” – sinteza știrilor care chiar contează pentru controlul și limitarea impactului pandemiei Covid-19.

Știrile săptămânii 30 august – 5 septembrie 2021:

Experții NCCN recomandă prioritizarea pacienților oncologici pentru a treia doză de vaccin Covid-19

În contextul în care FDA (Food and Drug Administration) a autorizat recent administrarea unei a treia doze de vaccin anti-COVID-19 pentru persoanele imunocompromise, NCCN (National Comprehensive Cancer Network) recomandă includerea pacienților cu cancer în grupul cu cea mai înaltă prioritate la vaccinare.

Conform autorizației FDA, persoanele eligibile pentru a treia doză de vaccin de tip mARN (Pfizer sau Moderna) includ: pacienții care primesc un transplant de organe, cei în tratament oncologic și pacienții cu boli autoimune care le suprimă sistemul imunitar. Având în vedere deciziile FDA și CDC (Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite), NCCN recomandă ca următoarele grupuri de persoane să fie considerate eligibile pentru administrarea imediată a celei de-a treia doze de vaccin mARN împotriva COVID-19:

abonare
  • pacienții cu tumori solide (nou diagnosticate sau recurente) care primesc tratament în termen de 1 an de la doza inițială de vaccin, indiferent de tipul de tratament oncologic administrat;
  • pacienții cu cancere hematologice active, indiferent dacă primesc terapie oncologică sau nu;
  • persoanele care au primit un transplant de celule stem sau terapie celulară (de exemplu, CAR-T), în special în ultimii 2 ani;
  • beneficiarii unui transplant allogenic de celule stem în tratament imunosupresor sau care au antecedente de boală grefă contra gazdă, indiferent de momentul transplantului;
  • persoanele cu o comorbiditate imunosupresivă (de exemplu, HIV) sau care sunt în tratament cu agenți imunosupresori ce nu fac parte din terapia împotriva patologiei oncologice.

Ar trebui să treacă cel puțin 4 săptămâni între a doua și a treia doză, iar cei care sunt confirmați cu COVID-19 ulterior vaccinării ar trebui să aștepte până la un test negativ înainte de a primi a treia doză. Totodată, se recomandă ca persoanele care locuiesc cu pacienți imunocompromiși să primească a treia doză de vaccin odată ce opțiunea devine disponibilă pentru aceștia.

ECDC și EMA: persoanele vaccinate cu schema completă nu necesită doze de rapel

Raportul publicat recent de Centrul European de Prevenție și Controlul Bolilor (ECDC) sumarizează concluziile atinse în urma analizării dovezilor științifice disponibile în legătură cu eficacitatea dozelor suplimentare de vaccin anti-COVID-19. Pe baza acestor date, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) și ECDC consideră că populația generală deja vaccinată împotriva SARS-CoV-2 cu schema completă nu necesită doze de rapel în prezent. Cu toate acestea, conform raportului, doze suplimentare de vaccin ar trebui să fie deja luate în considerare pentru persoanele imunocompromise, ca parte a schemei lor de vaccinare primară. De asemenea, ar trebui luată în considerare vaccinarea completă împotriva COVID-19 a membrilor familiei sau a persoanelor apropiate pacienților imunocompromiși, inclusiv a profesioniștilor din sănătate care le oferă asistență medicală.

Raportul stabilește că vaccinarea tuturor cetățenilor eligibili cu schema completă de vaccinare anti-COVID-19 să constituie prioritatea principală a programelor de vaccinare derulate în regiunea UE/SEE. Dovezile privind eficacitatea vaccinului și durata protecției arată că toate vaccinurile anti-SARS-CoV-2 autorizate în UE/SEE sunt în prezent extrem de protectoare împotriva spitalizării asociate COVID-19, a formelor severe de boală și a decesului.
A fost definită și diferența dintre dozele de rapel și dozele suplimentare de vaccin astfel:

  • dozele de rapel sunt administrate persoanelor deja vaccinate cu schema completă pentru restabilirea protecției anti-SARS-CoV-2 după ce aceasta scade în timp;
  • dozele suplimentare ar putea fi administrate ca parte integrantă a schemei primare de vaccinare în cazul persoanelor cu un sistem imunitar compromis, deoarece aceștia nu ating un nivel adecvat de protecție ulterior schemei de vaccinare administrate în mod obișnuit.

EMA continuă să analizeze date despre utilitatea dozelor de rapel și dozelor suplimentare de vaccinare pe măsură ce acestea devin disponibile. Totodată, agenția de reglementare consideră că statele membre ar putea începe planificarea și pregătirea pentru administrarea dozelor de rapel și a celor suplimentare. Grupurile naționale de consultanță pentru imunizare rămân responsabile cu implementarea strategiilor de vaccinare în fiecare stat membru, deoarece aceste grupuri sunt cele mai informate cu privire la condițiile epidemiologice locale, nivelul de disponibilitate a vaccinurilor și capacitatea sistemelor de sănătate proprii.

Vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 scade riscul de long COVID-19 (sindromul post-COVID-19)

Rezultatele unui studiu condus de cercetătorii de la King’s College London sugerează că vaccinarea completă împotriva COVID-19 scade nu doar riscul de infectare cu SARS-CoV-2, ci și riscul de a dezvolta long COVID-19 la persoanele care se îmbolnăvesc. Studiul arată că în acea minoritate de persoane care sunt confirmate cu COVID-19 ulterior vaccinării cu două doze, șansele de a dezvolta simptome care durează peste 4 săptămâni sunt cu 50% mai reduse comparativ cu persoanele nevaccinate. Long COVID-19 a fost definit în acest studiu ca simptome de boală care durează 28 de zile sau mai mult de la testarea pozitivă pentru SARS-CoV-2.

Au fost analizate datele raportate de utilizatorii aplicației UK Zoe Covid Study între decembrie 2020 și iulie 2021. Astfel, a fost urmărită starea de sănătate, împreună cu date despre vaccinarea și testarea COVID-19, a peste 1,2 milioane de adulți care au primit o singură doză de vaccin anti-COVID-19 și a altor 971.504 de adulți care au primit două doze în acest interval de timp. Rezultatele esențiale au fost următoarele:

  • doar 0,2% (2.370 de persoane) dintre cei care au efectuat două doze de vaccin au declarat o infecție SARS-CoV-2 post-vaccinare;
  • din cele 592 de persoane complet vaccinate anti-COVID-19 care au continuat să furnizeze date pentru mai mult de o lună, doar 5% au dezvoltat long-COVID-19, comparativ cu 11% în rândul celor nevaccinați.

OMS și UNICEF: toate școlile din Europa și Asia Centrală ar trebui să rămână deschise

În ciuda transmisibilității intracomunitare crescute a variantei Delta, Biroul regional al OMS pentru Europa și Biroul regional pentru Europa și Asia Centrală al UNICEF solicită școlilor să rămână deschise și să sporească nivelul de siguranță anti-COVID-19 prin adoptarea unor măsuri specifice, cu scopul de a reduce la minimum transmiterea SARS-CoV-2.

„Pandemia a provocat cea mai catastrofală perturbare a educației din istorie. Prin urmare, este vital ca învățarea în clasă să continue neîntreruptă în toată regiunea europeană. Acest lucru este de o importanță capitală pentru educația, sănătatea mintală și abilitățile sociale ale copiilor și pentru ca școlile să ne ajute copiii să fie membri fericiți și productivi ai societății. Va trece ceva timp până când vom putea pune pandemia în spatele nostru, dar educarea copiilor în condiții de siguranță într-un cadru școlar fizic trebuie să rămână obiectivul nostru principal, astfel încât să nu le răpim oportunitățile pe care le merită atât de mult. Încurajăm toate țările să mențină școlile deschise și îndemnăm toate școlile să pună în aplicare măsuri pentru a minimiza riscul COVID-19 și răspândirea diferitelor variante”, a declarat dr. Hans Henri P. Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa.

Experții OMS, UNICEF și UNESCO recomandă un set de măsuri pentru creșterea protecției împotriva COVID-19 în școli, elaborate de grupul tehnic consultativ european al OMS pentru școlarizare în timpul COVID-19, printre care:

  • școlile ar trebui să fie ultimele locuri închise și printre primele care se deschid;
  • implementarea unei strategii de testate în instituțiile de învățământ;
  • implicarea copiilor și a adolescenților în luarea deciziilor;
  • implementarea unei strategii de vaccinare menită să țină copiii în școală.

Varianta virală C.1.2 ar putea avea o capacitate de transmitere ridicată

Specialiștii din Africa de Sud au emis o alertă cu privire la varianta virală C.1.2, identificată în mai 2021 și care de atunci s-a răspândit în șapte țări. Aceștia sunt îngrijorați deoarece varianta C.1.2 prezintă o serie de mutații genetice similare celor găsite în alte variante extrem de transmisibile și capabile să eludeze răspunsul imun. Mai mult, varianta C.1.2 pare să dețină cele mai multe mutații față de virusul original SARS-CoV-2 (identificat în Wuhan) comparativ cu orice altă variantă detectată până în prezent. Varianta C.1.2 prezintă între 44 și 59 de mutații ale virusului original, acestea fiind asociate cu o transmisibilitate crescută.

În Africa de Sud, varianta C.1.2 a reprezentat 0,2% din genomurile secvențiate în luna mai 2021, 1,6% din secvențierile efectuate în iunie 2021 și respectiv 2% din genomurile virale secvențiate în iulie 2021. Cercetătorii din această țară susțin că săptămâna viitoare vor fi prezentate și rezultatele analizei impactului variantei C.1.2 asupra neutralizării anticorpilor în rândul persoanelor vaccinate și a celor nevaccinate.

Cu toate acestea, nu există suficiente dovezi la momentul actual pentru a putea concluziona dacă varianta virală C.1.2 reprezintă o amenințare serioasă în lupta contra pandemiei COVID-19. De asemenea, OMS nu a etichetat încă C.1.2 drept variantă de interes sau variantă îngrijorătoare.