Podcast #știința360. Dr. Marius Geantă, despre creșterea numărului de cazuri COVID-19 după meciurile de fotbal

  • Podcast



Podcastul #știința360 reprezintă varianta completă a emisiunii Știința 360 difuzată în fiecare marți, începând cu ora 14:00 la Radio România Cultural. În cadrul ediției de pe 22 noiembrie 2022 a emisiunii #știința360 de pe Radio România Cultural, Dr. Marius Geantă, Președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, a comentat topul săptămânal Esențial Covid-19 de pe Raportuldegardă.ro.

Iată care sunt știrile săptămânii comentate în acest podcast:

  • Reinfecţia cu SARS-CoV-2 creşte suplimentar riscurile în faza acută şi post acută

„Mesajul este același din ultimele săptămâni – din fericire, toată această investiție și prioritizare a cercetării în domeniul COVID-19 continuă să producă rezultate chiar dacă din punct de vedere social, mediatic, pandemia s-a terminat. E firesc ca interesul oamenilor să scadă, nu e firesc ca interesul oamenilor din sistemele de sănătate să scadă.

abonare

Vorbim despre reinfecție pentru că din ce în ce mai mulți oameni sunt în situația de a se reinfecta cu SARS-CoV-2, indiferent de statusul vaccinării. Nu este o surpriză faptul că reinfectarea cu SARS-CoV-2 crește riscul de Long COVID-19, de sechele, de spitalizare în faza acută a bolii. Mesajul care derivă de aici este că riscul ar trebui redus la nivel individual pe cât de mult posibil. Nu este atât de simplu deoarece vigilența din acest punct de vedere a scăzut.

Pe de altă parte, avem un cocktail de infecții cu virusuri respiratorii, virusul gripal, virusul sincițial respirator, variante ale Omicron. Suntem într-o etapă cu totul nouă în care avem aceste infecții respiratorii și care am văzut că afectează destul de mult copiii. Mă feresc să spun că suntem în situația în care numărul de copii afectați este mai mare decât în valurile anterioare, nu avem încă date. Ce este cert este că în acest moment, cel puțin în București, spitalele de copii sunt supra-aglomerate cu infecții respiratorii.”

  • Numărul de cazuri de COVID-19 crește după meciurile de fotbal cu peste 20.000 de participanţi

„Virusul circulă, iar aglomerările favorizează transmiterea sa. Acest lucru se confirmă și prin acest studiu. Este foarte importantă această informație pentru că vorbim despre meciuri care au loc pe stadioane descoperite și atunci relevanța informației este că virusul se transmite chiar dacă suntem în aer liber. Asta arată capacitatea sistemelor locale de sănătate publică de a monitoriza ce s-a întâmplat cu persoanele respective pentru că vorbim despre aproape 270 de meciuri și peste 1,3 persoane de persoane, fani ai 32 de echipe din NFL.

Vorbim despre primul sezon pandemic 2020-2021. Dintre acești oameni au fost testați la interval de câte o săptămână și s-au comparat cu meciurile organizate fără public. Vorbim acum în condițiile în care abia a început Campionatul Mondial de Fotbal din Qatar. Este important în măsura în care vom avea date despre COVID-19. Sunt și eu curios dacă astfel de raportări vor avea loc în perioada următoare.”

  • ECDC: rezistenţa la antibiotice continuă să reprezinte un pericol pentru sănătatea publică, raportările crescând în contextul COVID-19

„În primul an al pandemiei, între 2020 și 2021, a crescut numărul de cazuri raportate de infecții cu patogeni rezistenți la antibiotice. În sine ar putea să semnifice o vigilență crescută la nivelul spitalelor și a sistemelor de sănătate publică. Ne amintim că în primul an de pandemiei, în foarte multe locuri, lucrurile s-au făcut ca la carte, deci este posibil să fi fost identificate și raportate probabil toate cazurile, să nu fi scăpat foarte multe.

Dacă își fac treaba, sistemele de sănătate și de sănătate publică, sistemele de supraveghere, pot scoate la lumină aceste cazuri. Acum probabil vigilența a scăzut și va continua să scadă. De ce insist atât de mult pe acest lucru? Pentru că una dintre problemele rezistenței antimicrobiene este că noi nu știm că există. Nu știm că există într-un spital, într-o secție, într-un salon, într-o anumită instalație. Dacă am ști că există, am și interveni în așa mod încât să eliminăm acel factor patogen. Practic acționăm cumva în orb, iar acționând în acest mod nu facem decât să creștem din ce în ce mai mult, și în cazul rezistenței la antibiotice, riscurile pentru persoane.”

Alte știri discutate în emisiune:

Emisiunea poate fi ascultată și pe canalul de YouTube Raportuldegardă.ro:

Citește și: