Podcast #știința360. Dr. Marius Geantă, despre primele date din viața reală care confirmă că terapiile antivirale Molnupiravir și paxlovid reduc mortalitatea Covid-19

  • Podcast



Podcastul #Știința360 reprezintă varianta completă a emisiunii Știința 360 difuzată în fiecare marți, începând cu ora 14:00 la Radio România Cultural. Așa cum îi spune și numele, podcastul cuprinde cele mai importante avansuri științifice ale momentului, comentate săptămânal de Dr. Marius Geantă și jurnalistul RRC, Corina Negrea, pe măsură ce apar sau sunt validate.

În cadrul ediției de pe 24 mai 2022 a emisiunii #știința360 de pe Radio România Cultural, Dr. Marius Geantă, Președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, a comentat topul săptămânal Esențial Covid-19 de pe Raportuldegardă.ro.

abonare

Iată care sunt știrile săptămânii comentate în acest podcast:

Primele date din viața reală care confirmă că terapiile antivirale orale Molnupiravir și Paxlovid reduc mortalitatea și spitalizările

„Suntem pe 24 mai 2022 și continuăm să vorbim despre pandemie și despre vaccinarea împotriva COVID-19 și beneficiile ei. Ne amintim că, de fapt, marea îngrijorare, absolut legitimă, la începutul pandemiei, era legată tocmai de posibila dezvoltare în cazul în care ne infectăm, a unor forme grave care necesitau spitalizare. Erau puțin soluții la acel moment, nu că ar fi foarte multe acum pentru formele grave de boală. 

Între timp, din păcate, multe dintre mesajele asociate campaniei de vaccinare au distorsionat ideea principală a vaccinurilor și tratamentelor antivirale orale – prevenirea formelor grave de boală. 

În acest moment, pe de-o parte, avem o campanie de vaccinare care nu s-a oprit, dar continuă într-un ritm extrem de lent, iar pe de altă parte avem o conștientizare redusă a acestor forme grave de boală și avem chiar un oarecare dezinteres la nivelul sistemului de sănătate pentru a integra cumva toate aceste mijloace pe care le avem la dispoziție ca urmare a avansului tehnologic incredibil de rapid din cei doi ani de pandemie. Pare că nu ne interesează să le folosim, să le punem într-un cadru care să ne ajute la nevoie.”

Infecția cu Omicron oferă o protecție imună foarte redusă pe termen lung contra altor variante SARS-CoV-2 la persoanele nevaccinate

„Există acea afirmație făcută de Bill Gates care spunea că <<Omicron a vaccinat mai mulți oameni decât am reușit noi să vaccinăm prin campaniile de vaccinare>>. Am explicat în acel moment de ce e absolut greșit să consideri infectarea cu varianta omicron – care nu este chiar așa de ușoară precum pare și sunt din ce în ce mai multe date care ne spun asta – dar nu o poți compara cu vaccinarea, care reprezintă administrarea unui produs testat în studii clinice, cu obiective foarte clare, urmărite în timp, conform cu metodologia, analize statistice riguroase și așa mai departe.

Avem două situații – situația în care o persoană este vaccinată cu una, două, trei doze, se infectează și dezvoltă un răspuns imun complet. Din acest punct de vedere, lucrurile stau bine și îngrijorarea ar trebui să fie mai mică, dar vigilența păstrată în continuare. Avem și situația în care, poate mulți oameni l-au crezut pe Bill Gates și auzindu-l au zis <<păi de ce să mă mai vaccinez pentru că m-am infectat cu Omicron, am imunitate ca și cum m-am vaccinat>> […]. Acest studiu ne arată că lucrurile nu stau chiar așa.”

Vaccinarea antigripală ar putea contribui la prevenția formelor severe de COVID-19

„Anul acesta, vârful sezonului gripal a fost în urmă cu o săptămână sau două. Sezonul a fost decalat tocmai ca urmare a restricțiilor, restricții care au fost relaxate abia după 8 martie, abia după aceea virusul gripal a început să circule și să infecteze. Oricum, au fost în jur de 1000 de cazuri în fiecare săptămână din vârful sezonului antigripal. Un sezon complet atipic, dar explicabil, ca urmare a restricțiilor.

Mi se pare important că cercetarea este din anul 2020. La acel moment nu aveam vaccinuri și existau ipoteze în legătură cu posibila eficacitate a vaccinului antigripal față de apariția COVID-19. Datele respective, ipotezele, erau formulate în baza unor analize retrospective, cu limitările de rigoare. Acesta este un studiu prospectiv, intervențional, vaccinul antigripal a fost administrat după care s-a putut constata la personalul medical cel mai expus la acea perioadă, în ce măsură s-a infectat sau nu cu SARS-CoV-2 și în ce măsură a dezvoltat forme severe de COVID-19.

Studiul s-a uitat la cei mai expuși oameni și la o posibilă scădere a formelor severe de COVID-19. În 2020, ne amintim, am spus-o și mai devreme, acesta era aspectul care ne interesa cel mai mult. Acum, fără a avea foarte multe detalii despre design-ul studiului, acesta arată că vaccinarea antigripală ar putea să prevină formele severe de COVID-19, ceea ce ar putea avea sens printr-o activare nespecifică a răspunsului imun. Un alt lucru important este că această protecție nu se păstrează foarte mult. Conform studiului se păstrează în jur de 6 luni, iar în unele cazuri poate ceva mai mult.”

Alte știri discutate în emisiune:

  • Jumătate dintre pacienții spitalizați pentru infecția COVID-19 necesită până la 2 ani pentru a se recupera complet
  • Vaccinarea cu trei doze oferă o protecție optimă contra variantei Omicron BA.2

Emisiunea poate fi ascultată și pe canalul de YouTube Raportuldegardă.ro:

Citește și: