STUDIU. Poluarea aerului crește riscul de depresie și decese premature de cauză cardiovasculară

  • Health literacy



Poluarea aerului este strâns legată de problemele de sănătate mintală, cum ar fi stresul și depresia, precum și de decesele premature cauzate de bolile cardiovasculare la persoanele sub 65 de ani. Particulele fine în suspensie, PM2.5, contribuie la problemele de sănătate mintală și cresc riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare.

Un studiu prezentat în cadrul Congresului de Cardiologie Preventivă 2024 al Societății Europene de Cardiologie (ESC), subliniază influența aerului pe care îl respirăm asupra sănătății mintale, care la rândul său poate afecta sănătatea inimii. Cercetarea evidențiază legătura dintre poluare și echilibrul mental, iar conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), poluarea a fost responsabilă de 4.2 milioane de decese premature în întreaga lume în 2019. În plus, afecțiunile mintale au fost asociate și ele cu decesul prematur. Prin urmare, acest studiu investighează dacă există o interconectare între poluarea aerului și starea mentală precară și dacă acestea au un impact comun asupra deceselor cauzate de boli cardiovasculare.

abonare

Studiul s-a concentrat pe analizarea impactului particulelor fine PM2.5, provenite din diverse surse precum gazele de eșapament ale autovehiculelor și arderea lemnului. Astfel, cercetătorii au colectat date privind nivelurile anuale de PM2.5 de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), clasificând expunerea la PM2.5 conform standardelor stabilite de OMS. De asemenea, au înregistrat informații despre numărul mediu de zile în care locuitorii au avut probleme privind sănătatea mintală, inclusiv stres, depresie și alte tulburări emoționale.

Ulterior, zonele au fost împărțite în trei grupuri distincte în funcție de aceste date, iar autorii studiului au analizat ratele premature de mortalitate cardiovasculară în funcție de vârstă. Studiul a inclus peste 3.000 de zone din SUA, reprezentând 315.720.938 de rezidenți (cu peste 207 milioane cu vârsta cuprinsă între 20 și 64 de ani și 50% femei) în 2013. În intervalul 2013- 2019, aproximativ 0.34% dintre participanți au decedat din cauza bolilor cardiovasculare înainte de a împlini vârsta de 65 de ani.

poluare atmosferă particule solide PM 2,5 microni ozon troposferă efecte sănătate

„Rezultatele noastre dezvăluie o amenințare dublă din partea poluării aerului: aceasta nu numai că agravează sănătatea mintală, dar și amplifică semnificativ riscul de deces cauzat de bolile cardiovasculare asociat cu o sănătate mintală precară. Sunt necesare strategii de sănătate publică ce abordează atât calitatea aerului, cât și echilibrul mental în vederea conservării sănătății cardiovasculare.” – afirmă Dr. Shady Abohashem, prim autor al studiului.

Zonele cu aer poluat (cele cu concentrații mari de PM2.5) aveau o probabilitate cu 10% mai mare de a raporta niveluri ridicate de zile cu probleme de sănătate mintală (PMH) în comparație cu zonele cu aer curat (cele cu concentrații scăzute de PM2.5). Această probabilitate crescută era semnificativ mai mare în comitatele caracterizate de o prezență sporită a minorităților sau de sărăcie.

O legătură strânsă între PMH și mortalitatea prematură din cauza bolilor cardiovasculare a fost observată în zonele cu niveluri mai mari de poluare a aerului (≥ 10 µm2 conform OMS). Nivelurile mai ridicate de PMH din aceste zone au fost asociate cu o creștere de trei ori a mortalității premature din cauza bolilor cardiovasculare în comparație cu zonele unde au fost raportate mai puține cazuri de PMH. În plus, aproximativ o treime din datele ce arătau risc de deces prematur din cauza bolilor cardiovasculare asociat cu poluarea aerului, era explicat de un număr mai mare de PMH declarate.

Citește și: