Sănătatea cardiovasculară: exerciții fizice, stat în picioare sau somn – toate sunt mai bune decât statul în șezut

  • Health literacyUn nou studiu observațional publicat în European Heart Journal, efectuat de specialiștii de la University College London și Universitatea din Sydney, arată că somnul este mai benefic pentru sănătatea inimii decât repausul total în șezut – înlocuirea a 30 de minute petrecute stând așezați zilnic, cu 30 de minute de somn sau pur și simplu stat în picioare și făcând activități de intensitate foarte scăzută, poate îmbunătăți markerii cardiometabolici, contribuind la pierderea în greutate.

Cercetarea a fost finanțată de British Heart Foundation și face parte din consorțiul internațional Prospective Physical Activity, Sitting and Sleep (ProPASS), marcând un moment important în înțelegerea felului în care obiceiurile noastre privind mișcarea influențează sănătatea cardiovasculară.

abonare

Au fost analizate informații de la peste 15 mii de persoane, din cinci țări, participanți în șase studii care au colectat date cu ajutorul dispozitivelor purtabile (wearables precum brățări fitness, ceasuri inteligente) pentru a monitoriza activitățile pe parcursul zilei. Descoperirea cheie a studiului este importanța ierarhică a diverselor comportamente zilnice asupra sănătății inimii, cu timpul petrecut în activități de intensitate moderată până la viguroasă fiind cel mai benefic. Chiar și activități pasive precum dormitul sunt preferabile statului prelungit în șezut în ceea ce privește menținerea sănătății inimii.

Descoperirile contestă noțiunea tradițională că doar exercițiile fizice aduc beneficii pentru sănătatea inimii. Au fost modelate diverse scenarii – de exemplu, o femeie de 54 de ani ar putea observa o scădere de 0.64 în Indicele de Masă Corporală prin substituirea a 30 de minute de stat zilnic în șezut cu dormit sau activități moderate, de asemenea putând experimenta o scădere cu 2,5 cm (2,7%) a circumferinței taliei sau o scădere cu 1,33 mmol/mol (3,6%) a hemoglobinei glicate.

Conform autorilor studiului, o altă metodă la îndemână prin care să îți îmbunătățești sănătatea este utilizarea unui birou la care poți lucra în picioare.

Citește și: