PREMIERĂ. Colecistectomie realizată cu succes la o distanță de 4.650 km, în China, folosind tehnologia 5G

  • Medicina digitală



Premieră în lumea medicală în ceea ce privește chirurgia robotică la distanță – a fost realizată cu succes o intervenție chirurgicală cu ajutorul unui robot conectat prin tehnologia 5G, la o pacientă aflată la o distanță de 4.650 km de echipa medicală. Colecistectomia realizată la o distanță atât de mare și într-un timp atât de scurt a fost posibilă numai datorită tehnologiei 5G. Utilizarea unor astfel de roboți chirurgicali nu numai că aduce servicii medicale performante direct la pacient, ci salvează timp atât pentru acesta cât și pentru medici.

Telemedicina are posibilitatea de a trece la următorul nivel de profesionalism și accesibilitate odată cu implementarea conexiunii 5G. Avantajele sunt nelimitate, de la facilitarea accesului pacienților la intervenții chirurgicale de cea mai înaltă calitate, indiferent de locul în care s-ar afla în raport cu echipa medicală, până la servicii mai precise de teleconsultație, telemonitorizare și teleradiologie.

abonare

Intervenția chirurgicală de îndepărtare a vezicii biliare a unei paciente din orașul Aral, regiunea Xinjiang Uygur s-a realizat pe o distanță mai mare de 4.500 km de către o echipă de specialiști de la spitalul Sir Run Run Shaw, Hangzhou, provincia Zhejiang. În Aral resursele și expertiza medicală sunt limitate, motiv pentru care specialiștii din Hangzhou sunt nevoiți să călătorească mai bine de 9 ore pentru a ajunge la spitalul local. Pentru pacienți, un astfel de drum poate fi imposibil, cu atât mai mult dacă au nevoie de o intervenție chirurgicală rapidă.

”Intervențiile chirurgicale robotice, la distanță, pot depăși limitele timpului și spațiului, precum și constrângerile asociate lipsei de resurse. Salvează timp atât pentru doctor cât și pentru pacient, reduc costurile și îmbunătățesc eficiența tratamentului” – afirmă Cai Xiujun, președinte al Spitalului Sir Run Run Shaw.

Colecistectomie realizată cu succes la o distanță de 4.650 km, în China
Sursă imagine: freepik.com

Robotul chirurgical conectat la 5G, cu ajutorul căruia s-a realizat colecistectomia este un sistem endoscopic cu patru brațe construit integral în China.

Aceasta nu este prima intervenție chirurgicală realizată la distanță prin ghidaj robotic, însă tehnologia folosită reprezintă elementul inovator. Dr. Marius Geantă, președinte Centrul pentru Inovație în Medicină a explicat semnificația acestui moment istoric:

„Noutatea ține de tipul conexiunii (5G), pentru că de altfel premiera mondială a operațiilor ghidate robotic a avut loc pe 7 septembrie 2001, când o echipă de medici condusă de profesorul francez Jacques Marescaux, aflată la New York, reușea o intervenție chirurgicală robotică la o pacientă aflată într-un spital din Strasbourg. La acel moment, conexiunea a fost realizată printr-un cablu de fibră optică transatlantic. Cativa ani mai tarziu, la Paris, regretatul profesor de origine romana Adrian Lobonțiu, pionier mondial in domeniu, a reușit sa realizeze o operație robotica la distanta, utilizând la acel moment o conexiune prin satelit. Așa se scrie, sub ochii noștri, istoria chirurgiei moderne, facilitata de tehnologie si dusa mereu la nivelul următor de medici vizionari.”

Telemedicina a fost un aliat în timpul pandemiei COVID-19, fiind implementate o serie de servicii medicale la distanță inclusiv în România. Telemedicina poate fi integrată în multe arii medicale care vizează nevoia de monitorizare a pacienților în zone rurale, greu accesibile sau de intervenții chirurgicale la distanță în cazul în care spitalele locale nu beneficiază de resurse sau de specialiști. Odată cu adoptarea și implementarea tehnologiei 5G pe scară largă, conexiunile vor fi mai stabile, cu întârzieri cât mai mici, rezoluția imaginilor și videoclipurilor mai bună, iar distanțele pe care se vor putea aplica serviciile de telemedicină mai mari. Toate aceste caracteristici vin în sprijinul medicilor și pacienților pentru a obține rezultate clinice superioare.

Citește și: