Prima pastilă digitală va fi disponibilă în regim compensat, pacienților din Statele Unite. Tratează schizofrenia și depresia, și are un cost lunar de 1.650 euro

  • BiotehnologieAbilify MyCite, prima pastilă digitală, care conține aripiprazol și un senzor integrat pentru monitorizarea ingerării, va fi disponibilă compensat anumitor pacienți cu tulburări psihice, asigurați prin serviciul Medicaid din Statele Unite.

Prețul pe lună al tratamentului inovator este de 1.650 de dolari, în timp ce prețul pentru aceeași perioadă de timp al pastilelor clasice cu aripiprazol este de 700 de dolari pe lună. La început, administrarea va respecta modelul din studiile clinice, însă datele din practica reală vor demonstra utilitatea acestei inovații. Specialiștii și-au exprimat îndoielile privind cantitatea mare de informații pe care medicii curanți vor fi nevoiți să o gestioneze.

abonare

FDA (Food and Drug Administration) a aprobat medicamentul în luna noiembrie 2017. Abilify MyCite (tablete de aripiprazol cu senzor integrat) conțin un senzor ingerabil, încorporat în pilule, care înregistrează dacă medicația a fost luată corespunzător. Produsul este aprobat pentru tratamentul schizofreniei (tratamentul acut al episoadelor de manie asociate cu bipolaritatea) și pentru tratamentul depresiei.

Sistemul funcționează transmițând un mesaj de la senzorul pilulei către un plasture (patch) ce este purtat de către pacient. Patch-ul trimite informațiile mai departe, către o aplicație mobilă, făcând posibil în acest fel ca pacienții să monitorizeze ingerarea medicamentului pe telefonul lor mobil. Pacienții pot de asemenea să ofere medicilor sau persoanelor care îi îngrijesc accesul la informațiile obținute de către senzor, prin intermediul unui portal online.

Este important de reținut însă că pilulele Abilify MyCite nu pot fi utilizate cu scopul monitorizării ingerării medicamentului în timp real, deoarece pot apărea diferite întârzieri în procesul de detectare al sistemului. Din același motiv, nu este recomandată utilizarea lor nici în cadrul unei intervenții de urgență.

Prescripția Abilify MyCite punctează faptul că pilulele nu sunt recomandate în tratamentul pacienților în vârstă care suferă de psihoze generate de demență și care sunt tratați cu medicamente antipsihotice. În cazul acestor pacienți, riscul de deces este foarte crescut. Mai mult decât atât, siguranța și eficiența Abilify MyCite nu au fost încă demonstrate în cazul pacienților pediatrici.

Citește și: