Probe biologice trimise cu drona. MedLife, primul operator privat care transportă probe de laborator cu roboți aerieni

  • Sănătatea românilor



Cu o lungime de 120 de kilometri, traseul inițiat de MedLife – între Oradea și Arad – devine cea mai lungă rută de zbor cu drona pentru probe medicale din Europa, potrivit unui comunicat al companiei. Traseul – parcurs în mai puțin de o oră – conectează punctele de recoltare din localitățile bihorene Beiuș, Aleșd, Marghita și Salonta, cu laboratoarele MedLife Oradea și MedLife Arad. Compania australiană Skyy Network – cu experiență în aviația cu și fără pilot, care asigură servicii și soluții de integrare a dronelor în procesele de business ale companiilor – este partenerul MedLife în derularea acestei inițiative.

Noul sistem introdus de MedLife este compus din trei drone Swoop Aero Kite, dotate cu tehnologie de ultimă generație și softuri performante, care permit transportul probelor în condiții depline de siguranță. Dronele sunt complet autonome, un singur pilot fiind capabil să monitorizeze simultan mai multe drone. Echipele medicale intervin doar pentru încărcarea și descărcarea probelor.

abonare

Odată cu implementarea acestei modalități de transport, timpul de livrare a probelor biologice este redus la jumătate, comparativ cu transportul terestru. Beneficiarii-cheie ai acestui proiect inovator sunt pacienții, care vor putea primi rezultatele în aceeași zi pentru 76% din gama de analize disponibile în cadrul laboratoarelor MedLife, conform sursei mai sus citate.

Ce noi trasee vor fi incluse

Compania MedLife a anunțat că, pe termen mediu și lung, intenționează extinderea acestui sistem de transport cu drone la nivel național, dar și lărgirea gamei de produse livrate pe calea aerului. În următoarea etapă, potrivit informațiilor difuzate de companie, vor fi incluse traseele punctelor de recoltare din județele Arad, Hunedoara, Mehedinți, Gorj, Timiș și Caraș-Severin.

„Alături de expertiza și pregătirea medicilor și specialiștilor noștri, obținerea unui act medical performant are la bază, în același timp, și mijloacele tehnologice. Ca parte a misiunii noastre de a oferi pacienților cea mai bună îngrijire, investim constant în modernizarea Grupului MedLife cu echipemente de ultimă generație, fie că ne referim la roboți chirugicali, ecografe, aparatură de laborator și nu numai. Toată această deschidere către inovație, dar și curajul de a experimenta, ne-au ajutat să ne consolidăm poziția de lider al pieței, punând în același timp umărul la modernizarea medicinei românești. Suntem mândri să consolidăm statutul nostru de pionier în domeniu și să aducem viitorul medicinei mai aproape de prezent. Am efectuat deja cu succes primele zboruri de probe biologice cu drona, iar această reușită ne dă încredere în planurile de viitor conturate în această direcție”, a declarat Mihai Marcu, CEO și președinte MedLife Group.

Proces trimitere probe cu drona Medlife
Sursa: Medlife

„Decizia de a introduce acest sistem de transport a avut la bază o analiză preliminară, prin care am constatat că există o serie de avantaje importante la nivel operațional, care ne permit să eficientizăm activitatea în beneficiul pacienților noștri. Odată cu reducerea duratei de livrare a probelor, evitarea întârzierilor generate de trafic, creșterea numărului de probe pe care le putem recepționa și analiza, putem garanta pacienților eliberarea rapidă a rezultatelor pentru o gamă largă de servicii de laborator. În fapt, pacienții vor beneficia de rezultate în aceeași zi pentru majoritatea analizelor. Toate acestea conduc, implicit, către șansa unui diagnostic mai rapid și a unui tratament primit la timp, obiective principale care ne ghidează în activitate. Pe lângă toate acestea, vorbim și despre o inițiativă de sustenabilitate, prin integrarea unei alternative de transport cu o amprentă de carbon mai scăzută comparativ cu transportul cu autovehicule”, a declarat la rândul lui, dr. Robert Beke, directorul executiv al Diviziei de Laboratoare MedLife Group.

Proiectul MedLife are avizul Autorităţii Aeronautice Civile Române, acordul Direcțiilor de Sănătate Publică din județele Bihor și Arad, precum și cel al Ministerului Apărării Naționale. Primele zboruri au fost deja efectuate, a mai anunțat compania, după trei luni de teste și de pregătiri.

Uniunea Europeană a adoptat Regulamentele 2019/945 și 2019/947, prin care a creat un mediu extrem de favorabil pentru transportul cu ajutorul dronelor, lucru care a făcut posibilă această inițiativă.

Citește și: