10.000 de pacienți sunt incluși în Registrul Român de Boli Reumatice. În 2019, aproape 1.000 de pacienți noi

  • Health literacy
  • Mass-media



Registrul Român de Boli Reumatice, funcțional din anul 2013, include aproximativ 10.000 de pacienți cu forme severe de reumatisme inflamatorii: artrită reumatoidă, spondilită anchilozantă, artropatie psoriazică, lupus şi vasculite, care necesită tratament cu medicamente biologice. Dintre aceștia, aproape 1.000 de pacienți noi cu boli reumatice au fost înregistrați în 2019. Datele au fost prezentate în cadrul Ședinței Anuale a Registrului Român de Boli Reumatice, organizată de Societatea Română de Reumatologie și Asociația Registrul Român de Boli Reumatice.

În cadrul evenimentului, au fost prezentate date relevante extrase din Registrul Român de Boli Reumatice și au fost discutate implementarea și dezvoltarea acestui instrument necesar pentru un management mai bun al pacienților cu boli reumatice.

abonare

,,Pe măsura progreselor înregistrate în aplicarea rezultatelor derivate din studiile clinice, știința medicală a realizat că are nevoie și de date pe termen lung, care reflectă mai bine practica reală, date provenite de la pacienți neselecționați, cu variate comorbidități, colectate prin utilizarea la scară largă a registrelor de pacienți. Registrul Român de Boli Reumatice contribuie la un management mai bun al pacienților, la atingerea unor rezultate terapeutice optime, dar și la evaluarea costurilor asociate acestor boli”, a declarat Prof. Dr. Cătălin Codreanu, președintele Societății Române de Reumatologie.

Cătalin Codreanu

Registrul Român de Boli Reumatice reprezintă unul dintre puținele exemple de bună practică în acest domeniu la nivel naţional, acesta fiind funcțional din anul 2013.

,,Obiectivul declarat al Guvernului, în domeniul sănătății, este creșterea calității serviciilor medicale prin optimizarea tuturor componentelor, inclusiv prin folosirea sistemelor informatice. Venim în întâmpinarea acestui deziderat cu un registru consistent, cu aproximativ 10.000 de pacienți tratați cu tratamente biologice, 388 de medici reumatologi contribuind prin introducerea datelor”, au declarat reprezentanții Registrului Român de Boli Reumatice.

Mai mult de jumătate dintre pacienți sunt activi din punct de vedere profesional, de aceea obiectivul în cazul lor este managementul adecvat, urmărind răspunsul terapeutic și păstrarea acestora activi în câmpul muncii și în societate.

Potrivit datelor actuale, în Registru se înregistrează:

  • 3.651 de pacienți cu spondilită anchilozantă, în creștere față de 2018;
  • 4.755 de pacienți cu artrită reumatoidă, cu 7,9% mai mult decât în 2018;
  • 849 de pacienți cu artropatie psoriazică, cu 2% mai mult ca în 2018;

,,Doresc să afirm susținerea Președintelui României pentru digitalizarea sistemului de sănătate și elaborarea de politici de sănătate bazate pe dovezi. Registrele de pacienți își dovedesc eficiența în oferirea unei vizibilități extinse asupra numărului de pacienți și permit o mai bună monitorizare și raportare”,  a afirmat Dr. Diana Loreta Păun, Consilier Prezidențial.

Diana Loreta Paun
Dr. Diana Loreta Păun, Consilier Prezidențial

Despre bolile reumatice:

Bolile reumatice şi musculo-scheletale reprezintă cea mai frecventă formă de boală cronică ce determină deficit funcțional, afectând aproximativ 1,7 miliarde de persoane la nivel global. Bolile reumatice și musculo-scheletice afectează persoane de toate vârstele și includ peste 200 de afecțiuni.

În România, peste 600.000 de persoane suferă de boli reumatice de tip inflamator, acestea afectând într-o măsură importantă populaţia activă, tineri şi chiar copii. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, aceste afecțiuni sunt principala cauză de dizabilitate la nivel mondial.

La nivelul UE, pierderile cauzate de absenteismul la locul de muncă generat de aceste boli însumează aproximativ 650 de milioane de euro anual. Cu un diagnostic precoce, un tratament adecvat, dar și cu sprijinul angajatorilor, pacienții cu boli reumatice pot rămâne activi, fără să devină o povară pentru societate.

Citește și: