#SABCS2021: Terapia cu elacestrant crește supraviețuirea fără progresie a bolii la pacientele în postmenopauză cu cancer de sân metastatic ER+/HER2-

  • Altfel despre Cancer



Elacestrant a demonstrat creșterea ratei de supraviețuire fără progresia bolii în rândul pacientelor în postmenopauză cu cancer de sân metastatic ER+/HER2-, în liniile 2 sau 3 de tratament. Elacestrant este primul SERD (selective estrogen receptor degrader) cu administrare orală care arată beneficii clinice semnificativ mai bune decât standardul de îngrijire pentru această populație de paciente într-un studiu clinic de fază III. Acestea sunt rezultatele studiului EMERALD, prezentate în cadrul ediției din acest an a Simpozionului pentru cancerul de sân din San Antonio.

„Elacestrant este primul SERD oral care demonstrează o îmbunătățire semnificativă statistic și clinic a supraviețuirii fără progresia bolii la pacientele cu cancer de sân metastatic ER+/HER2- în a doua și a treia linie de tratament, inclusiv pentru pacientele ale căror tumori prezintă mutații ESR1. Elacestrant a fost bine tolerat, cu efecte secundare gestionabile și reversibile. Această terapie are potențialul de a deveni noul standard de îngrijire pentru pacienții cu acest tip de cancer”, a declarat dr. Aditya Bardia, director al programului de cercetare a cancerului de sân la Mass General Cancer Center și profesor la Harvard Medical School.

dr. Aditya Bardia - SABCS 2021
Dr. Aditya Bardia, în timpul prezentării de la SABCS 2021. Sursa foto: SABCS 2021 Gallery

Studiul EMERALD, un studiu clinic de fază III, randomizat, multicentric

Au fost înrolate 477 de paciente în postmenopauză cu cancer de sân metastatic ER+/HER2-, care au primit anterior una sau două linii de terapie endocrină, fără chimioterapie și a căror boală a progresat în ciuda tratamentului cu un inhibitor CDK4/6. Pacientele au primit în mod aleatoriu, fie elacestrant (400 mg zilnic pe cale orală), fie standardul de îngrijire (fulvestrant sau un inhibitor de aromatază). Fulvestrant este un alt SERD, singurul aprobat pentru tratamentul cancerului mamar la momentul prezent, însă spre deosebire de elacestrant, se administrează prin injecții intramusculare. Elacestrant este un tratament experimental, despre care dr. Aditya Bardia afirmă că are o absorbție mai mare, o farmacocinetică îmbunătățită și o inhibiție sporită a receptorului estrogenic în comparație cu fulvestrant.

abonare

Comparativ cu standardul de îngrijire, grupul de paciente care a fost tratat cu elacestrant a raportat următoarele rezultate semnificative:

  • un risc de deces sau de progresie a bolii cu 30% mai mic;
  • o rată semnificativ mai mare de supraviețuire fără progresie a bolii la 12 luni (22,3% versus 9,4%).

Aproape jumătate dintre participantele la studiu (n=228) aveau tumori ce prezentau mutații ale genei ESR1. În rândul acestora, riscul de deces sau de progresie a bolii a fost cu 45% mai mic pentru cele tratate cu elacestrant, comparativ cu grupul de paciente care au primit standardul de îngrijire. Similar, pentru același subgrup de paciente, la 12 luni rata de supraviețuire fără progresia bolii a fost considerabil mai mare pentru grupul tratat cu elacestrant (26,7%), comparativ cu standardul de îngrijire (8,1%). Pacientele care au primit elacestrant au raportat mai frecvent anumite evenimente adverse legate de tratament de gradul 1 sau 2 (greață, vărsături și oboseală), precum și de gradul 3 sau mai mare.

Astfel, pe lângă scăderea ratelor de deces si progresie a afecțiunii oncologice, elacestrant a determinat și o creștere a perioadei de supraviețuire în timpul căreia cancerul nu a progresat, iar beneficiile au fost considerabil mai pronunțate pentru pacientele ale căror tumori prezentau mutații ESR1.

Autorii studiului au anunțat faptul că cercetările viitoare vor continua investigarea eficacității elacestrant în prima linie de tratament și în combinație cu alte terapii (spre exemplu, un studiu de fază II ce va evalua combinația dintre elacestrant și abemaciclib, în special pentru pacienții cu metastaze cerebrale).

Citește și: