Săptămâna Europeană a Biotehnologiei 2019: Simpozionul „Valoarea adăugată a biotehnologiei și medicamentelor biologice în sistemul de sănătate din România”

  • Biotehnologie



În următorii ani se așteaptă ca jumătate dintre medicamentele produse în întreaga lume să fie obținute cu ajutorul biotehnologiei. Și în România, medicamentele biologice se regăsesc din ce în ce mai des printre opțiunile terapeutice din multe specialități medicale.

Săptămâna Europeană a Biotehnologiei a fost marcată în cadrul Conferinței de Medicină Personalizată, care a inclus simpozionul „Valoarea adăugată a biotehnologiei în sistemul de sănătate din România”. La eveniment au participat reprezentanți ai societăților profesionale și autorități din Ministerul Sănătății, care au discutat situația actuală a medicamentelor produse prin biotehnologie și modalitățile prin care se poate crește accesul pacienților la tratamente inovatoare.

abonare
Imagine din timpul simpozionului. De la stânga la dreapta: Dr. Attila Fejer, Conf. Dr. Cătălin Codreanu, Dr. Alin Nicolescu, Prof. Dr. Carmen Panaitescu și Dr. Marius Geantă

Dr. Attila Fejer, Președinte Local American Working Group (LAWG) a deschis simpozionul:

„17 țări din Europa organizează evenimente săptămâna aceasta și România se află printre ele. Mai mult decât atât, conferința de astăzi e singurul eveniment din România care abordează acest subiect. În ultima perioadă s-a discutat mai mult din punctul de vedere al segregării între biologice și biosimilare. Mereu trebuie aleasă cea mai bună variantă pentru pacient. Aceasta este viziunea noastră”.

„Cel mai important e să se păstreze autonomia medicului specialist, cunoscând istoricul fiecărui pacient, boala acestuia, care de cele mai multe ori e o boală cronică. Nu există până astăzi un consens în ceea ce privește interschimbabilitatea pentru biologice și biosimilare. Agenția Europeană a Medicamentului nu face astfel de recomandări. FDA a publicat un ghid special care stabilește criterii științifice pentru a dovedi în studii clinice interschimbabilitatea medicamentelor biologice și biosimilare. În acest ghid, FDA cere ca interschimbabilitatea să fie dovedită pentru biosimilare pentru fiecare indicație în parte, știind că astăzi există studii pe o indicație și se face extrapolarea pe celelalte indicații, ceea ce ridică semne de întrebare”, a continuat acesta.

Reprezentanții societăților profesionale au discutat în cadrul simpozionului despre experiența dobândită de-a lungul timpului în ceea ce privește utilizarea medicamentelor biologice.

Conf. Dr. Cătălin Codreanu, Președintele Societății Române de Reumatologie a fost prezent la Conferința de Medicină Personalizată și a discutat despre povara bolilor reumatologice la nivel individual și social și despre transformarea adusă de medicamentele biologice.

„Bolile reumatice pot să ne afecteze viața într-un mod semnificativ. Nu pot să ies din casă, nu pot să muncesc, iar dacă nu pot să muncesc, nu pot să trăiesc, pentru că sunt dependent de ceea ce oferă statul sau familia. Trebuie să recunoaștem că handicapul este un fenomen important și din păcate este un fenomen frecvent. Înmulțiți 1% din populația generală pentru artrita reumatoidă. Puneți alt procent pentru spondilita anchilozantă și artrită psoriazică. Ajungem la un impact nu doar medical, ci și social. În același timp medicina modernă a progresat. În ultimii 20 de ani există terapii care pot transforma viața acestor persoane.

Dacă veniți în clinică și vedeți un pacient care face tratament cu un medicament biologic o să vă uitați la el și o să vă întrebați ce caută aici. Arată normal, e tânăr, merge la serviciu, complet integrat într-o activitate utilă pentru societate. Asta e performanța terapiei biologice.

Pentru bolile reumatice, principala cauză de costuri în fața societății sunt cele care sunt produse de deficitul funcțional, de handicap, uneori permanent. Din această cauză, costul oricărei terapii, inclusiv a celei mai sofisticate dintre medicamentele biologice este a zecea parte din costul pe care aceste boli le ridică în fața societății de-a lungul unei existențe”.

Conf. Dr. Catalin Codreanu
Conf. Dr. Catălin Codreanu în timpul simpozionului dedicat biotehnologiei

Conf. Dr. Codreanu a atras atenția și asupra importanței administrării tratamentului într-un stadiu incipient al bolii, datorită beneficiilor asupra calității vieții pacienților:

„Important e să aplicăm aceste terapii când putem obține beneficiul maxim. Iar beneficiul maxim este întâlnit într-un anumit moment al bolii. În unele situații terapiile aplicate devreme au nu doar efect mai bun ci sunt mai bine tolerate pe termen lung”

Acesta a comentat și modul în care sunt percepute medicamentele biologice și biosimilare în prezent în România:

În multe situații există un antagonism conceptual – biologice și biosimilare. De fapt, este același grup de substanțe terapeutice care istoric s-au dezvoltat în perioade diferite. Toate au o valoare particulară în tratamentul pacienților și pentru fiecare e obligația doctorului să aleagă varianta pe care o consideră cea mai potrivită într-un anumit moment al evoluției bolii. Acest antagonism trebuie abandonat

Implicarea pacientului a fost un alt subiect abordat de Dr. Codreanu:

„În țările nordice există un sistem care permite achiziția cu preturi semnificativ mai mici a unor terapii biologice pe baza unor competiții deschise. Din aceste competiții uneori câștigă biologicele, dar uneori biosimilarele oferă un preț atât de atractiv, încât ele sunt alese pentru a servi unei piețe. Trebuie să existe competiție, care trebuie gândită în beneficiul pacientului. Nu mai comentez că într-o mulțime de sisteme de sănătate există voci care aparțin pacientului care se consideră neglijați și care spun pe bună dreptate – altcineva decide pentru mine, în locul meu pentru un tratament care îmi afectează viața.

Invit reprezentanții pacienților să ceară să fie incluși în grupul de lucru al Ministerului Sănătății cu privire la biosimilare. Este absolut inacceptabil ca în 2019 să se creeze un grup și să nu existe un reprezentat al pacientului. Acțiunea noastră este în beneficiul pacientului. Vocea acestuia trebuie să fie publică”.

În cadrul sesiunii dedicate biotehnologiei și medicamentelor biologice, Dr. Codreanu a discutat și despre multiplele aspecte ale conceptului de medicină personalizată, în care se poate include și raportarea la ghiduri:

„Personalizare înseamnă și adaptarea la comorbiditățile pacientului, la istoricul acestuia. Ghidurile și protocoalele trebuie să existe pentru că ele fixează un cadru, medicina actuală se bazează pe dovezi. În același timp, suntem unul dintre puținele sisteme medicale în care personalizarea aplicării unor ghiduri sau recomandări lipsește și acest lucru trebuie schimbat la nivel administrativ. Un pacient care are multiple alte boli nu poate fi tratat întotdeauna așa cum spune ghidul, alegerea terapiei trebuie să fie lăsată la judecata medicului. Ghidurile sunt necesare, însă ele trebuie să permită și personalizarea tratamentului

Necesitatea unei abordări interdisciplinare

Dr. Alin Nicolescu, Secretar Societatea Română de Dermatologie a explicat complexitatea bolilor cronice cu care se confruntă în dermatologie, al căror management este adesea la granița cu alte discipline:

„Am învățat că bolile cronice se controlează, nu neapărat se vindecă. Trebuie asigurată o calitate a vieții foarte bună pentru boli precum psoriazisul. Finalizăm un proiect legat de prevalența psoriazisului și a bolii psoriazice în România. Cifrele sunt mult mai mari decât media europeană. Este o boală de piele, dar este o boală inflamatorie, riscul de infarct miocardic e de 3 ori mai mare, de exemplu. Psoriazisul e o boală gravă. Astfel de afecțiuni cronice se controlează, însă și noi medicii și pacienții să înțelegem ce înseamnă această boală.

Care este tratamentul cel mai bun pentru un pacient? Tratamentul pentru boala lui? Pot să îi dau tratamentul cel mai bun pentru psoriazis, dar pacientul are afectare cardiacă. Trebuie o abordare holistică, o gândire în echipă. Foarte multe afecțiuni sunt la graniță.

Medic dermatolog în cadrul simpozionului despre biotehnologie
Dr. Alin Nicolescu, Secretar Societatea Română de Dermatologie

„La nivel european se dezvoltă o nouă linie de colaborare între oncologie și dermatologie. Un pacient oprește un tratament foarte bun din cauza unor reacții adverse controlabile, iar acest lucru trebuie rezolvat. Probabil că trebuie să existe competiție, dar nu trebuie să standardizăm, ci trebuie să alegem tratamentul cel mai bun pentru pacient la momentul potrivit”.

Despre importanța interdisciplinarității a discutat în cadrul simpozionului și Prof. Dr. Carmen Panaitescu, de la Societatea Română de Alergologie și Imunologie Clinică.

„Multe boli au mecanisme comune. Medicina personalizată clar se va adresa mecanismului patogen care poate să îmbrace mai multe forme. În momentul de față, între dermatita atopică și astmul alergic există o terapie biologică comună. Vorbim despre un proces revoluționar care se întâmplă sub ochii noștri și beneficiile le vedem noi și pacienții prin această colaborare interdisciplinară”.

Medic alergolog în cadrul simpozionul dedicat biotehnologiei
Prof. Dr. Carmen Panaitescu, de la Societatea Română de Alergologie și Imunologie Clinică.

10% dintre pacienții cu astm sever nu pot fi controlați. Biotehnologia a adus soluții importante și în controlul acestei boli.

Biotehnologia este revoluția secolului 21. La noi se implementează terapii biologice în astmul sever de 6 ani. Am văzut ce înseamnă aceste tratamente pentru calitatea vieții pacienților cu astm. Medicina se adresează pacientului și nu unei boli. Pacientul care vede avantajele terapiei biologice vine la medic cu o altă perspectivă pentru că îi schimbă calitatea vieții. Medicina personalizată este o realitate, este o revoluție clară cu bucuria medicului de a vedea pacientul reîncadrat în mediul social” – Prof. Dr. Panaitescu

La simpozion a fost prezent și Dan Octavian Alexandrescu, Secretar de Stat la Ministerul Sănătății, care a discutat despre modul în care se poate asigura accesul pacienților la terapii inovatoare și a anunțat înființarea unui grup de lucru care să adreseze problema utilizării și prescrierii de medicamente biosimilare.

Secretar de Stat Dan Alexandrescu
Dan Octavian Alexandrescu, Secretar de Stat Ministerul Sănătății

„În vederea asigurării dezideratului de a garanta accesul unui număr cât mai mare de pacienți la terapii biologice de ultimă generație, Ministerul Sănătății a propus analiza situației curente cu posibilitatea actualizării cadrului legislativ în vigoare.

Pentru a realiza o analiză comprehensivă în vederea identificării celor mai bune soluții, Ministerul Sănătății a creat prin adoptarea Ordinului ministrului sănătății nr.1410/2019 un cadru inter-instituțional formal, care să reunească factorii decidenți din instituțiile relevante și actorii interesați din industria farmaceutică.

Printre atribuțiile grupului de lucru se evidențiază analiza și evaluarea modelelor de utilizare și prescriere a medicamentelor biosimilare existente în statele din cadrul Uniunii Europene, din punct de vedere al specificului național, realizarea unei analize cost-beneficiu, a utilizării tratamentului cu medicamente biosimilare vs. biologice, propunerea de măsuri pentru actualizarea cadrului legislativ în ceea ce privește utilizarea și prescrierea medicamentelor biosimilare. O primă întâlnire a acestui grup va avea loc chiar în această săptămână”

Citește și: