Săptămâna de Luptă împotriva Rezistenței la Antimicrobiene 2021. Dr. Marius Geantă: „sperăm să convingem cât mai mulți oameni că antibioticele nu tratează infecții virale”

  • Health literacy



Între 18 și 24 noiembrie se desfășoară Săptămâna Mondială de Luptă împotriva Rezistenței la Antimicrobiene, care își propune creșterea conștientizării populației asupra consumului și utilizării iresponsabile de antimicrobriene. Vizând românii din întreaga lume, Rețeaua de Solidaritate, împreună cu partenerii săi, printre care și Raportul de Gardă, desfășoară o campanie de conștientizare a rezistenței la antimicrobiene în această săptămână.

Conform celor mai recente date ale unui sondaj Eurobarometru, doar 3 din 10 români știu că antibioticele pot fi folosite doar pentru a trata infecțiile bacteriene, nu și virale. Iar procentul este în scădere față de anul 2005, în ciuda multiplelor campanii de informare. Un studiu efectuat în 2019 de Societatea Română de Rinologie și Societatea Națională de Medicina Familiei arăta că peste 4,5 milioane de români au tratat cel puțin o dată în ultimul an răceala manifestată cu durere în gât cu antibiotice, iar peste 30% dintre ei au făcut acest lucru fără niciun fel de recomandare de la medic.

abonare

Vă invităm să urmăriți LIVE, începând cu ora 20:30, o dezbatere pe această temă:

Săptămâna rezistenței la antibiotice
Faceți click pentru a accesa evenimentul.

De asemenea, pentru a avea o imagine mai clară asupra utilizării și comportamentelor privind antibioticele în rândul cetățenilor români, vă invităm să completați acest chestionar (în mod anonim) în doar 6-7 minute. Rezultatele vor fi dezvăluite după încheierea campaniei. ACCESAȚI CHESTIONARUL.

„În acest domeniu, educația ar putea să producă foarte repede efecte – (…) spălarea mâinilor, evitarea aglomerațiilor, purtarea măștii de protecție – sună foarte cunoscut după doi ani de Covid-19. Dacă mergem mai departe, vaccinarea este o armă în acest domeniu – te protejează față de boala respectivă în mod direct, dar și indirect față de infecții bacteriene asociate. După cum vedeți, complicațiile Covid sunt date pe de o parte de aceste aspecte imunologice, dar în evoluția bolii apar și infecțiile bacteriene, fie că sunt nosocomiale sau altele. Campania aceasta poate fi foarte pragmatică – cu toții ne dorim o reglementare administrativă – decizia de a prescrie un antibiotic doar în urma efectuării unei antibiograme este o decizie care poate avea un impact imediat. (…) Într-un sens mai larg, sperăm să convingem cât mai mulți oameni că antibioticele nu tratează infecții virale”, a declarat Dr. Marius Geantă, președinte Centrul pentru Inovație în Medicină, în cadrul unei emisiuni la Radio România Cultural, dedicată pornirii campaniei.

Citește și: