Scăderea vârstei de începere a screeningului pentru cancerul colorectal, de la 50 la 45 de ani, ar putea evita 11.000 de decese în SUA. Ce spun experții prezenți la Gastrointestinal Cancers Symposium 2020?

  • Altfel despre Cancer
  • Health literacy
  • Prevenție



Timp de ani de zile, standardul în ceea ce privește începerea screeningului pentru cancerul colorectal a fost vârsta de 50 de ani, atât în Statele Unite, cât și în Europa. Însă în 2018, actualizarea ghidului ACS (American Cancer Society) recomanda începerea screeningului la vârsta de 45 de ani, o consecință a creșterii numărului de cazuri de cancer colorectal în populațiile mai tinere. Astfel, au luat startul dezbaterile pe tema vârstei de începere a screeningului pentru cancerul colorectal.

În cadrul Simpozionului de Cancere Gastroinstestinale 2020, subiectul a revenit în forță în atenția lumii științifice și conform raportărilor Medscape Medical News de la fața locului, părerile au împărțit specialiștii prezenți în două tabere. Se estimează că la nivelul US, dacă screeningul va începe cu 5 ani mai devreme, impactul național ar fi de aproximativ 30.000 de cancere colorectale depistate și 11.000 de decese evitate.

abonare

O astfel de măsură ar adăuga 11 milioane de colonoscopii, care ar costa aproximativ 10 milioane de dolari, însă unul dintre experții din tabăra „pro 45 de ani” spune că beneficiile depășesc costurile.

„În viața reală, vârsta de 60 de ani poate fi noua vârstă de 40 (referire la condițiile mai bune de trai și viața mai lungă), dar pentru depistarea cancerului colorectal, 45 este cu siguranță noul 50. La începutul anilor ’90 și mijlocul anilor ’90, am început să observăm o creștere a incidenței cancerelor în toate stadiile. Și cel mai important lucru: incidența cancerelor care apar odată cu înaintarea în vârstă a crescut”Dr. Uri Ladabaum, director al Programului de prevenire a cancerului gastro-intestinal și șef clinic al Diviziei de Gastroenterologie și Hepatologie de la Universitatea Stanford din California.

Cancerul colorectal
Dacă screeningul s-ar face începând cu vârsta de 45 de ani, ar fi evitate aproximativ 4 cancere colorectale și 2 decese la 1.000 de persoane.

Argumente care susțin începerea screeningului la 45 de ani

Argumentul principal în favoarea scăderii vârstei de screening la 45 de ani îl constituie un studiu publicat în 2017, care a urmărit incidența cancerului colorectal între anii 1974 și 2013, demonstrând că, ratele de cancer colorectal au crescut cu 1% – 2,4% anual de la mijlocul anilor 1980 la persoanele cu vârste între 20 și 39 de ani și cu 0,5% – 1,3% de la mijlocul anilor 1990 la adulții cu vârste cuprinse între 40 și 54 de ani. Incidența cancerului rectal a crescut și mai rapid, cu o rată de aproximativ 3,2% anual în perioada 1974-2013 la adulții cu vârsta între 20 și 29 de ani.

Există totuși posibilitatea ca CRC-urile depistate la adulți înainte de 50 de ani să fie aceleași care urmau să fie depistate după vârsta de 50 de ani? Conform unui studiu publicat în 2019 în Jama, nu este cazul de o asemenea situație: între anii 1995 – 2015, incidența cancerelor colorectale a crescut pentru cei cu vârste cuprinse între 40 și 49 de ani. În plus, dacă întrebarea ar fi avut un răspuns afirmativ, o persoană detectată și diagnosticată cu cancer la vârsta de 48 de ani spre exemplu, ar avea boala în stadiu incipient, decât dacă ar fi fost depistată la vârsta de 51 de ani.

Conform modelului estimativ publicat în revista Gastroenterology de către Dr. Ladabaum și echipa sa, dacă screeningul s-ar face începând cu vârsta de 45 de ani, ar fi evitate aproximativ 4 cancere colorectale și 2 decese la 1000 de persoane, grupul câștigând aproximativ 14 ani de viață. Conform Dr. Uri Ladabaum, începerea screeningului la 45 de ani este o metodă de prevenție cost-eficientă.

Pie chart cancer bărbați mortalitate
Cele mai frecvent tipuri de cancer responsabile de deces la bărbați în Europa, 1995 vs. 2018. Sursa: IHE Report

Argumente împotriva scăderii vârstei de începere a screeningului

Pe de altă parte, Dr. David Weinberg, președinte al Departamentului de Medicină de la Fox Chase Cancer Center din Philadelphia, Pennsylvania este de părere că deși incidența cancerelor a crescut, vârsta nu este singurul factor care trebuie luat în considerare, iar scăderea vârstei la 45 de ani ar putea să nu aducă beneficii semnificative per total.

Riscul de cancer de colon la tineri este în creștere: de la 5,9 cazuri la 100 000 de persoane, la 7,2 cazuri, ceea ce reprezintă o creștere relativă de 22%.

„Acesta este titlul pe care media va dori să îl folosească pentru a sensibiliza – că riscul de cancer de colon în rândul tinerilor a crescut cu peste 20%. Dar acest procent reprezintă un risc absolut de doar 1,3 oameni mai mult la 100.000 de persoane. Pus în context, 99,9% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 40 și 49 de ani nu vor dezvolta cancer de colon. De asemenea, nu este în întregime clar că începerea screeningului la 45 de ani este răspunsul corect. Am ajuns într-o extremă ridicolă, de ce să nu începem la 40 de ani? Vei cuprinde mai multe persoane în acest fel, dar nimeni nu pledează pentru asta” –  Dr. David Weinberg.

Conform acestuia, este necesară o mai bună înțelegere a factorilor care contribuie la creșterea incidenței cancerului colorectal observată la adulții mai tineri, precum influența factorilor ca obezitatea, diabetul și expunerile din copilărie. Vârsta nu ar trebui să fie singurul criteriu pentru stratificarea cancerelor colorectale.

Un studiu care a analizat cancerul de colon cu debut precoce (vârste cuprinse între 18 și 49 de ani) și l-a evaluat în două grupuri: pacienți diagnosticați la 50 de ani și pacienți diagnosticați după 50 de ani. În afară de vârstă, autorii studiului au identificat mai mulți factori de risc nemodificabili care au fost asociați cu boala cu debut precoce, incluzând genul, rasa, istoricul de boală inflamatorie intestinală (IBD) și istoricul familial al cancerului colorectal.

„A fi bărbat a fost un factor de risc, iar istoricul familial a crescut riscul de trei ori. Și aș remarca faptul că acest studiu a exclus persoanele despre care se cunoștea că au riscuri sindromice de cancer de colon cu debut precoce (cum ar fi polipoza adenomatoasă familială (FAP)”, Dr. Weinberg.

De asemenea, el a atras atenția asupra procedurii de colonoscopie, care deși reduce riscul de mortalitate prin CRC cu 75% în contextul unei incidențe de 7,2 cazuri la 100 000 de persoane, este ea însăși asociată cu o rată de mortalitate de 7 la 100 000 de persoane.

Concluzia Dr. Weinberg este că ar trebui ca persoanele cu istoric de IBD și cele cu istoric familial de CRC să fie luate mai atent în considerare pentru screening, vârsta nefiind cel mai important predictor pentru apariția cancerului colorectal. Și, de asemenea, ar trebui făcute mai multe eforturi în ceea ce privește prevenția.

Citește și: