Spitalul Viitorului în România: cum poate fi integrată tehnologia în practica medicală

  • Health literacy



Ideea unui spital al viitorului în România nu este imposibilă, iar un prim pas în concretizarea acesteia este aplicarea și dezvoltarea tehnologiei în practica medicală.

Digitalizarea informațiilor medicale, utilizarea constantă a sistemelor de telemedicină, precum și introducerea dispozitivelor bazate pe inteligență artificială în screening-ul pacienților sunt doar trei dintre numeroasele elemente care ar putea integra tehnologia în medicină.

abonare

Pentru a sublinia importanța unei astfel de abordări, s-a desfășurat Simpozionul „Spitalul Viitorului în România”, în cadrul căruia au fost reuniți reprezentanți și specialiști din domeniul medical, politic, informatic, financiar și bancar.

„Într-o societate în care tehnologia revoluționează sistemul medical, evenimentul Spitalul viitorului în România și-a propus să aducă în prim plan cele mai noi tendințe privind telemedicina și inteligența artificială în diagnoza modernă. Tehnologia informației conferă actului medical garanția calității prin precizia diagnosticului și o eficiență crescută din punct de vedere beneficiu-cost pentru pacient și spital” – afirmă Prof. Dr. Cătălin Copăescu, Președinte Asociația Română pentru Chirurgie Endoscopică și alte Tehnici Intervenționale.

Prof. Dr. Cătălin Copăescu, Președinte Asociația Română pentru Chirurgie Endoscopică și alte Tehnici Intervenționale (ARCE)

Evenimentul prezidat de Prof. Dr. Cătălin Copăescu și Prof. Dr. Irinel Popescu, a abordat de asemenea și beneficiile aduse de integrarea realității augmentate, a chirurgiei robotice și a telementoringului în intervențiile medicale. Toate dezbaterile au fost concentrate în jurul pacientului și a nevoilor medicale ale acestuia, aducându-se în discuție necesitatea și avantajele personalizării tratamentului în numeroase afecțiuni.

Alte subiecte abordate au fost importanța cercetării în domeniul medical, precum și construcția de noi spitale și campusuri medicale, adaptate cerințelor medicale actuale. În momentul de față, în România sunt utilizați roboți chirurgicali, fapt care reprezintă un avantaj atât pentru medici cât și pentru pacienți. Un astfel de robot este „daVinci Xi”, iar mai multe detalii despre modul său de funcționare și beneficiile pe care le aduce pacienților pot fi citite în acest articol.

„Dezbaterile Simpozionului s-au concentrat asupra viitorului spitalelor din România în încercarea de a găsi soluții pentru subiecte de un real interes, cum ar fi un grad mai mare de siguranță în procedurile chirurgicale, dar și accesul mai facil la îngrijiri medicale de calitate pentru cât mai mulți pacienți” – declară Prof. Dr. Irinel Popescu, Președinte Academia de Științe Medicale din România.

Prof. Dr. Irinel Popescu, Președinte Academia de Științe Medicale din România

Evenimentul „Spitalul Viitorului în România” a fost organizat de Asociația Română pentru Chirurgie Endoscopică și alte Tehnici Intervenționale (ARCE) sub auspiciile Academiei Române de Științe Medicale, în colaborare cu Universitatea „Titu Maiorescu” din București și STI – Surgical Training Institute.

Printre speakerii participanți la simpozion, s-au numărat și Richard Satava (Profesor Emerit de Chirurgie, University of Washington Medical Center), Lorenzo Pengo (Director al Healthcare Central Ester Europe – Microsoft Corporation), Pascal Verdonck (Profesor de Tehnologie Medicală în cadrul Universității din Ghent și Vicepreședinte Asociația Belgiană a Directorilor de Spitale), François Coste (Director General Groupama România), Raed Arafat (Secretar de Stat, Ministerul Afacerilor Interne) și Maarten Akkerman (Vicepreședinte Value-Based Healthcare Europe Middle East & Africa (EMEA), Medtronic).

Citește și: