StethoMe – stetoscopul inteligent cu ajutorul căruia părinții pot monitoriza constant sănătatea copiilor

  • Medicina digitală



StethoMe este primul dispozitiv medical care îndeplinește funcția unui stetoscop tradițional, însă are niște funcții auxiliare: poate recunoaște și analiza automat, cu ajutorul unui algoritm de inteligență artificială, peste 12.000 de sunete.

Revoluționând medicina, stetoscopul inteligent combină conceptul de „internet of things” și tehnologie medicală pentru a oferi tuturor persoanelor un dispozitiv de mare precizie pentru detectarea semnelor unei afecțiuni respiratorii.

abonare

Scopul dispozitivului nu este de a înlocui personalul medical, ci de a ajuta doctorii să diagnosticheze mai ușor afecțiunile respiratorii cronice. Mai mult decât atât, stetoscopul inteligent oferă o bază de siguranță părinților, aceștia având posibilitatea să monitorizeze constant sănătatea copiilor.

„Investițiile în e-health vor face viața pacienților și a membrilor familiei mai ușoară. Dispozitivul nostru permite părinților să preia controlul asupra sănătății copiilor și să ajute doctorii să ia decizia potrivită în administrarea celui mai eficient tratament” – afirmă Honorata Hafke-Dys, cofondator StehoMe.

Acesta este și unul dintre avantajele majore pe care îl propune StethoMe, faptul că poate fi utilizat cu ușurință în cadrul unei familii. Fiind un dispozitiv medical pentru uz zilnic, cu ajutorul său părinții pot detecta primele semne ale unei afecțiuni respiratorii în rândul copiilor și să alerteze medicul.

stethome stetoscop inteligent detecteaza primele semne ale afectiunilor respiratorii
StethoMe, stetoscopul inteligent cu ajutorul căruia părinții pot monitoriza constant și eficient sănătatea respiratorie a copiilor.

Cum funcționează?

StethoMe se aplică direct pe piele, exact ca un stetoscop tradițional, pentru a detecta modificările sunetelor apărute în timpul respirației sau pentru a determina capacitatea pulmonară. Odată înregistrate datele, rezultatele examinării vor putea fi urmărite prin intermediul unei aplicații la care au acces atât părinții, pacienții, cât și doctorii.

Dispozitivul se bazează integral pe un algoritm de inteligență artificială. În momentul de față este testată versiunea beta în 20 de centre medicale, tele-medicale și științifice, fiind îmbunătățită constant de către 50 de medici.

Pentru cercetarea și dezvoltarea algoritmilor necesari analizării semnalelor acustice emise de plămâni, European Regional Development Fund a oferit burse în valoare de 1,5 milioane de euro.

În urmă cu un an, compania Steth IO lansa pe piață stetoscopul digital, un dispozitiv acustic, integrat în carcasa telefonului mobil, care avea ca destinație consultarea pacienților, alături de vizualizarea undelor de puls și ascultarea zgomotelor caracteristice inimii și plămânilor. Mai multe informații găsiți în acest articol.

Citește și: