Podcast #știința360. Dr. Marius Geantă, despre efectul politicii Facebook de eliminare a dezinformării cu privire la vaccinurile SARS-CoV-2

  • Podcast



În cadrul ediției de pe 29 noiembrie 2022 a emisiunii #știința360 de pe Radio România Cultural, Dr. Marius Geantă, Președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, a comentat topul săptămânal Esențial Covid-19 de pe Raportuldegardă.ro.

Iată care sunt știrile săptămânii comentate în acest podcast:

  • Politica Facebook de eliminare a dezinformării despre vaccinurile SARS-CoV-2 a avut un efect invers celui intenționat

„Dacă ne referim numai la această perioadă de liniște din punct de vedere pandemic și la faptul că Facebook nu a făcut nimic pentru a se adapta acestei perioade, avem o măsură a modului în care rețelele sociale, dar mai ales Facebook, au ales să acționeze în perioada pandemiei. Trebuie să o spunem foarte clar – ezitarea față de vaccinare sau faptul că oamenii au evitat anumite măsuri foarte simple, nefarmacologice (purtarea măștii, distanțarea socială șamd), toate acestea sunt legate de fenomenul fake news, de fenomenul dezinformării, ambele fenomene fiind accelerate de rețelele sociale. Acestea sunt fapte, există foarte multe studii care arată acest lucru. Din păcate, la capătul acestui drum se află oameni, care fiind vulnerabili din acest punct de vedere al accesului la informații de calitate, au avut de suferit sau poate chiar și-au pierdut viața.

abonare

Cred că așa trebuie să privim lucrurile, chiar dacă poate să sune dramatic sau forțat. Trăim într-o realitate concretă, imediată, în care putem să fim victimele virusului SARS-CoV-2, dar trăim în același timp într-o realitate virtuală în care putem să devenim victimele fake news, victimele altor tipuri de agenți patogeni care de fapt au rolul de a ne face să nu acordăm atenția care trebuie amenințărilor din viața reală. Din păcate așa stau lucrurile. Nu trebuie să ne ascundem în spatele cuvintelor. Am vorbit de multe ori pe parcursul pandemiei despre nevoia de a reglementa giganții de tehnologie, am vorbit și despre Google în aceeași măsură. Așa cum spuneam, acest conținut de tip anti-vax sau oricum anti-știință, încă de la început, a fost foarte mult favorizat de algoritmii rețelelor de socializare.

A recunoscut și Facebook, în ideea de a stimula interacțiunea, conținutul care are potențialul de a stârni reacții (reacții emoționale, de ură, de furie) a fost întotdeauna, indiferent de subiect, prioritizat. În pandemie, prioritizarea lui a dus la pierderea de vieți omenești. În mod evident, toate eforturile care au fost făcute pe partea cealaltă de a contra-balansa acest conținut evident nu au putut echilibra balanța. Studiul despre care vorbim ne spune că în momentul în care se încercau diverse modalități de a reduce impactul acestui tip de informație falsă pe Facebook, existau canale alternative, grupuri de WhatsApp care deveneau și mai active. Tot acest ecosistem al BigTech cred că ar trebui să fie cumva reformat și cred că trebuie să fie reformat pornind de la ideea de a răspunde mult mai bine interesului societății și intereselor consumatorilor și mai puțin intereselor acționarilor.”

  • Evenimentele personale asociate cu un nivel de stres ridicat, factor predictiv pentru agravarea simptomelor long-COVID post-internare

„O componentă este că, într-adevăr, pandemia a fost și este în continuare un factor major de stres. A interferat cu multe dintre activitățile cu care eram obișnuiți, care ne făceau plăcere sau care ne aduceau venituri. Situația în sine a fost una extrem de stresantă, iar nivelul de stres a fost mult mai ridicat decât în mod normal. A doua componentă este că stresul în sine activează la nivelul organismului (vorbim despre stresul cronic) mecanisme ale inflamației care de fapt interferă cu mecanismele inflamației din infecția cu SARS-CoV-2. Poate nu ar trebui să ne surprindă acest lucru. Cu cât nivelul de stres este mai ridicat și pe o perioadă mai lungă de timp, cu atât riscul individual de a face forme mai grave de COVID-19 este mai mare.

Vorbim despre simptomele care au legătură cu mental health, cu sănătatea mentală și cu bolile sistemului nervos central, simptome precum depresia, senzația de ceață pe creier pe care au descris-o foarte mulți bolnavi, tulburările somnului. Toate sunt din acest spectru și ele sunt de fapt co-potențate de infecția în sine și de nivelul crescut de stres. Nu este o întâmplare, din ce în ce mai mult se vorbește despre nevoia unor programe de sănătate mentală post-pandemie pentru cei care au trecut prin infecție, dar în general pentru cei la risc. Din păcate nu am văzut încă inițiative coerente și în România pe acest subiect.”

  • Vaccinul universal antigripal, bazat pe tehnologia ARNm, împotriva tuturor tulpinilor cunoscute

„Aici vorbim despre date preclinice care au relevanța lor. Vestea importantă este că se încearcă acest vaccin bazat pe ARNm care să acopere tot ceea ce știm în materie de tulpini ale virusului gripal. Dacă studiile vor merge bine, asta ar fi o veste cu adevărat importantă, însă e un lucru pe care în acest moment nici nu-l știm și nici nu-l putem anticipa – și anume, cât ar fi durata protecției pe care o va asigura un astfel de vaccin.

Ar fi remarcabil să putem avea un vaccin care să se poată face nu în fiecare sezon cum este acum, ci la un interval de câțiva ani. Asta cred că ar crește mult și aderența oamenilor. În România, până acum, s-au vaccinat antigripal în acest sezon în jur de 1,3 milioane de persoane. E destul de departe de numărul de persoane care sunt la risc, adică cele care au boli cronice, numărul lor fiind estimat undeva la 8 milioane de persoane. Rămâne în continuare această problemă a dorinței de vaccinare, aderenței la vaccinare a oamenilor și probabil că tehnologii de acest fel, mai performante, ar putea să ajute. Așteptăm să vedem și mai departe cum vor arăta datele finale. Pe de altă parte, nu a ieșit din focus nici vaccinul bazat tot pe ARNm care ar putea să combine în același timp protecția anti-gripală cu protecția anti-SARS-CoV-2.”

Alte știri discutate în emisiune:

  • Editorial Science: Concurența dintre virusurile respiratorii ar putea împiedica o „tripandemie” în această iarnă
  • Rujeola este acum „o amenințare iminentă” la nivel global, avertizează OMS și CDC

Emisiunea poate fi ascultată și pe canalul de YouTube Raportuldegardă.ro:

Citește și: