STUDIU. Ceasurile inteligente depistează primele semne ale bolii Parkinson

  • Medicina digitală



Un studiu publicat în jurnalul npj Parkinson’s Disease demonstrează cum ceasurile inteligente și telefoanele mobile sunt capabile să înregistreze modificări ale anumitor parametri de activitate fizică și vorbire, asociate instalării și evoluției bolii Parkinson. Schimbările apărute în mers, modul de deplasare, tiparul de pășire, lungimea pasului, viteza de mers, amplitudinea de balans a brațelor, activitatea fizică, precum și apariția tremorului pot fi identificate de smartwatch-uri și pot fi utilizate pentru a cartografia mai precis progresia bolii.

WATCH-PD a monitorizat aceste caracteristici în rândul persoanelor cu boala Parkinson pentru o perioadă de 12 de luni. Rezultatele au arătat scăderi semnificative în tiparul de pășire, creșterea tremorului pe durata unei zile, modificări modeste în vorbire și câteva schimbări în funcția psihomotorie a pacienților. Inclusiv activitatea fizică în sine, măsurată în funcție de numărul de pași efectuați zilnic, a scăzut de la o medie de 3052 de pași la începutul studiului, la 2331 de pași la final.

abonare

Toate datele au fost captate cu ajutorul unui smartwatch obișnuit, deja disponibil pe piață. De asemenea, poate reprezenta un instrument important pentru evaluarea eficacității tratamentelor în etapa timpurie a acestei boli neurologice, dar și pentru dezvoltarea și aprobarea noilor terapii.

STUDIU. Progresia bolii Parkinson poate fi monitorizată din timp cu ajutorul smartwatch-urilor
Sursă imagine: freepik.com

Printre punctele forte pe care ceasurile inteligente le aduc în această discuție, se numără și monitorizarea continuă și pasivă a parametrilor utilizatorilor, indiferent de contextul în care se află aceștia. Datele sunt înregistrate constant, în timp real, ceea ce facilitează depistarea modificărilor apărute în diverse zone care țin de activitate fizică. Mai mult decât atât, capacitatea smartwatch-urilor poate fi extinsă astfel încât să fie strânse informații suplimentare despre progresia simptomelor precum înregistrarea vocii pentru a detecta modificări în tiparele de vorbire.

„Măsurătorile digitale aduc promisiunea de a asigura date obiective, cu sensibilitate înaltă și din viața reală cu privire la progresia bolii la pacienții cu boala Parkinson. Acest studiu arată că datele generate de ceasurile inteligente și de telefoanele mobile pot monitoriza la distanță și pot detecta modificări în multiple arii ale bolii. Astfel de evaluări digitale pot ajuta în adresarea eficacității terapiilor viitoare” – afirmă autorul principal al studiului, Dr. Jamie Adams, profesor de neurologie la University of Rochester Medical Center.

Studiul WATCH-PD s-a desfășurat pe o perioadă de 12 luni și a inclus 82 de persoane cu boala Parkinson într-un stadiu timpuriu, care nu urmau nicio schemă terapeutică, și 50 de participanți control. Dintre pacienții cu boala Parkinson, 57 au rămas netratați pe toată perioada cercetării, iar 23 au început terapia dopaminergică la un moment dat în timpul studiului.

Cercetarea prezintă și o serie de limitări, printre care se numără: lipsa datelor și a standardizării, precum și aderența la studiu. De asemenea, în timpul studiului s-a declanșat și pandemia COVID-19, eveniment care a influențat anumite aspecte precum nivelul de activitate fizică al participanților.

Citește și: