STUDIU. Dependența de alcool ar putea fi tratată cu o terapie genică folosită pentru boala Parkinson

  • Medicina personalizată



O terapie genică, evaluată în prezent pentru tratamentul bolii Parkinson, reduce aportul voluntar de alcool la primatele predispuse la consum excesiv, conform unui studiu publicat în Nature Medicine. În urma administrării directe la nivel cerebral, terapia resetează căile dopaminergice implicate în procesul de recompensă. Noua metodă terapeutică a avut o eficacitate foarte ridicată, scăzând consumul de alcool cu 90% în raport cu grupul de control și prevenind recăderile post abstinență pe o perioadă de 12 luni.

Primatele care au primit terapia genică au preferat să consume apă și au evitat alcoolul. Aportul alcoolului a fost atât de scăzut încât alcoolemia a devenit nedetectabilă. Rezultatele sugerează că efectul a fost de tip selectiv, neinfluențând alte comportamente motivate.

abonare

Deși administrarea acestei terapii impune proceduri neurochirurgicale, ar putea fi utilizată la persoanele cu forme severe de AUD (alcohol use disorder), la care celelalte opțiuni terapeutice s-au demonstrat ineficiente. Totodată, această terapie ar putea fi utilă și în contextul dependenței de diverse substanțe de abuz.

STUDIU. O terapie genică pentru boala Parkinson ar putea fi utilizată pentru formele severe de alcoolism
Sursa foto: Pixabay

AUD (alcohol use disorder) determină un impact enorm social, personal și economic, asociind milioane de decese. În prezent, există un număr limitat de terapii adresate AUD, iar aderența scăzută este una dintre principalele bariere împotriva eficacității acestora. Nu există terapii aprobate care țintesc direct căile neurologice implicate în abuzul de alcool. Revenirea la consumul de alcool este foarte comună, fiind prezente cicluri repetate de episoade abstinență-recădere, chiar și în contextul prescrierii terapiilor disponibile.

Noua terapie genică presupune administrarea directă a genei GDNF (human glial-derived neurotrophic factor) la nivelul ariei tegmentale ventrale. GDNF stimulează proliferarea rapidă a celulelor, ceea ce promovează funcționarea neuronilor care sintetizează dopamina, neurotransmiţător care determină o senzație de bine. Dopamina este implicată în susținerea comportamentelor și în senzația de plăcere asociată acestora.

Consumul acut de alcool poate crește dopamina. Cu toate acestea, consumul cronic determină o reacție de adaptare, astfel că scade eliberarea de dopamină, asociind un status hipodopaminergic. Persoanele dependente de alcool nu mai simt cu adevărat plăcere atunci când îl consumă, ci îl utilizează din nevoia de a menține starea determinată de acesta.

Studiul a presupus livrarea genei GDNF la nivelul ariei tegmentale ventrale cu ajutorul unui vector viral adenoasociat unui grup de 4 maimuțe Rhesus macaque care consumau excesiv şi în mod voluntar alcool diluat în apă. Altor patru maimuțe le-a fost administrat placebo. Administrarea terapiei a fost ghidată prin intermediul imagisticii prin rezonanță magnetică.

Citește și: