STUDIU. Consumul de alcool, asociat cu riscul crescut pentru șapte tipuri de cancer
Un număr tot mai mare de studii evidențiază o problemă importantă de sănătate publică, și anume asocierea mai puțin cunoscută dintre consumul de alcool și riscul de dezvoltare a cancerului. Deși există numeroase dovezi științifice, un procent semnificativ al populației nu este conștient de faptul că alcoolul este un agent cancerigen, implicat în apariția mai multor tipuri de cancer.
Cele mai recente date, prezentate la Congresul Anual al Societății Americane de Oncologie Clinică (ASCO) din 2025 de cercetători de la Centrul de Cancer Sylvester al Universității din Miami, subliniază necesitatea creșterii nivelului de informare atât în rândul populației generale, cât și în cadrul comunității medicale. Decesele prin cancer legate de consumul de alcool aproape s-au dublat în Statele Unite între 1990 și 2021, de la mai puțin de 12.000 la peste 23.000 de cazuri pe an. Creșterea cea mai accentuată a fost observată la bărbații cu vârsta de peste 55 de ani, pentru care rata mortalității prin cancere asociate alcoolului a crescut anual cu puțin peste 1% între 2007 și 2021.
Consumul de alcool este asociat în mod clar cu cel puțin șapte tipuri de cancer: cancerul colorectal, de sân, hepatic, bucal, laringian, de gât și esofagian. Cu toate acestea, nivelul de informare publică rămâne scăzut. Un sondaj realizat în 2022 a arătat că doar 39% dintre adulții americani cunoșteau această legătură, iar alți 20% nu erau siguri dacă au auzit sau citit despre acest risc. Spre comparație, peste 85% dintre respondenți erau conștienți de riscul oncologic asociat fumatului. Această diferență semnificativă de percepție reprezintă un obstacol major în calea prevenirii eficiente a cancerului.
Datele din baza Global Burden of Disease arată că alcoolul contribuie acum la un procent tot mai mare din totalul deceselor prin cancer, chiar dacă mortalitatea generală a scăzut în unele categorii datorită progreselor în screening și tratament. Cele mai mari creșteri proporționale au fost observate în cancerele colorectale și esofagiene. Aceste rezultate sugerează că alcoolul joacă un rol tot mai important în evoluția cazurilor de cancer, în ciuda progreselor medicale din alte domenii.
Cercetătorii au descoperit că nivelul de conștientizare privind legătura dintre alcool și cancer a fost cel mai scăzut în rândul respondenților de culoare (30%), al celor cu studii universitare incomplete sau mai puțin (35.2%) și al celor care nu credeau că prevenirea cancerului este posibilă (31.5%). În schimb, respondenții care au avut un diagnostic oncologic prezentau o probabilitate mai mare de a cunoaște această legătură.
La începutul acestui an a fost emis un avertisment oficial privind riscul crescut de cancer asociat consumului de alcool și s-a recomandat introducerea unor etichete de avertizare mai explicite pe ambalajele băuturilor alcoolice. Alcoolul este în prezent recunoscut drept una dintre principalele cauze prevenibile ale cancerului, fiind asociat cu aproximativ 75.000 de cazuri noi și 20.000 de decese anual în SUA. Cu toate acestea, consumul rămâne ridicat: 69.3% dintre adulți declară că au consumat băuturi alcoolice recent.
În acest context, experții solicită un răspuns coordonat din partea sistemului de sănătate publică, care să includă actualizarea ghidurilor naționale privind consumul de alcool, creșterea comunicării dintre medici și pacienți cu privire la riscuri și desfășurarea de campanii publice de informare. Înțelegerea mecanismelor biologice – precum afectarea ADN-ului și modificările hormonale – poate permite în viitor dezvoltarea unor strategii de prevenție personalizate.
Citește și:
- Un nou test de sânge depistează precoce 12 tipuri de cancer cu o acurate de 99% folosind inteligența artificială
- Medicii de familie ar putea depista timpuriu pacienții oncologici pe baza unor noi algoritmi care folosesc date din dosarele electronice și analize uzuale
- Obezitatea și diabetul de tip 2 cresc riscul pentru nouă tipuri de cancere