STUDIU. Exercițiile fizice ameliorează funcția cardiacă la tinerii cu anomalii determinate de nașterea prematură

  • Cardiologie
  • Health literacy



Anomaliile cardiace asociate cu nașterea prematură ar putea fi corectate prin exercițiu fizic la adulții tineri, conform unui nou studiu prezentat în cadrul EuroCMR2019, congres al Societății Europene de Cardiologie.

„Am arătat pentru prima dată cum se pot face inimile persoanelor născute prematur să funcționeze la fel ca cele ale persoanelor născute la termen. Nu au fost necesare medicamente – doar un program de exerciții fizice de 14 săptămâni”Prof. Anne Monique Nuyt, neonatolog și autor principal al studiului.

La studiu au participat 14 persoane, cu vârsta între 18 și 29 de ani (8 născuți prematur, 6 născuți la termen, reprezentând grupul de control). Toți au urmat un program de exerciții fizice atât aerobice cât și cu rezistență, timp de 14 săptămâni, de 3 ori pe săptămână (2 ședințe de grup cu antrenor, 1 ședință la domiciliu).

abonare

Structura și funcția cardiacă au fost evaluate înainte și după intervenție cu ajutorul rezonanței magnetice cardiovasculare. S-a folosit un protocol de hiperventilație timp de 60 de secunde, urmat de ținerea respirației, pentru a induce stres cardiovascular fără a folosi medicamente.

Atât structura cât și funcția cardiacă a celor născuți prematur a fost mai slabă față de grupul de control la începutul studiului, dar similară după programul de exerciții. Fracția de ejecție și funcția contractilă s-au normalizat, ceea ce înseamnă că inima nu mai este forțată să depună un efort suplimentar pentru a circula corespunzător sângele.

Aproximativ 1-2% din tinerii adulți de astăzi au fost născuți cu mai mult de 2 luni înainte de termen și prezintă anomalii cardiace (de exemplu inima poate fi mai mică, astfel încât trebuie să lucreze mai intens pentru a asigura debitul sangvin necesar organismului) care le cresc riscul de boală cardiovasculară. Odată cu perfecționarea neonatologiei, tot mai multe persoane vor prezenta acest risc crescut. Până la studiul prezentat nu se cunoștea dacă aceste anomalii sunt permanente sau pot dacă pot fi inversate.

Citește și: