STUDIU. Expunerea ocupațională la azbest, asociată cu un risc mai crescut de mortalitate prin mezotelioame și cancere pulmonare

  • Oncologie



În orașul Asbest din Federația Rusă, unde se află cea mai mare mină de crisotil, dar și cele mai mari fabrici din lume, a avut loc un studiu istoric de cohortă asupra expunerii profesionale la crisotil. Cristotilul este cea mai întâlnită formă a azbestului, fiind un mineral fibros, silicat, folosit în construcții datorită proprietăților sale fizice, dar care prezintă riscuri crescute atunci când este inhalat sau dispersat în aer. Cercetătorii au studiat mortalitatea de cauză specifică, punându-se accent pe cea din cauza cancerului la lucrătorii din mine.

Studiul a confirmat că expunerea la praful care conține crisotilul minat a dus la creșterea riscului de a dezvolta cancer într-o manieră dependentă de doză. Riscul de mezoteliom a crescut cu expunerea prelungită la fibrele de crisotil, iar riscul de cancer pulmonar a fost direct proporțional cu expunerea la praful care conține crisotil, în special la bărbați. Dezvoltarea cancerului de plămân a fost asociată și cu suprapunerea altor factori de risc, în special fumatul și cu alte expuneri ocupaționale. În studiul Asbestos Chrysotile Cohort au participat atât muncitori care au fost expuși în trecut la crisotil, cât și cei care lucrau în prezent în cadrul minelor și a fabricilor de îmbogățire ale Societatii Publice pe Actiuni Uralasbest. Este cunoscut că toate formele de azbest exploatate comercial, cât și tipurile care nu sunt folosite pe scară largă în industrie predispun la dezvoltarea cancerului, cu dovezi suficiente că azbestul cauzează cancer pulmonar, de laringe și ovarian, precum și mezoteliom. Crisotilul este cea mai utilizată formă de azbest la nivel mondial și este singurul tip extras comercial în prezent.

abonare

Prin acest studiu epidemiologic care a inclus persoane expuse ocupațional la azbest, a fost confirmat riscul crescut de a dezvolta mezoteliom din cauza expunerii prelungite la fibrele de crisotil, respectiv o creștere a incidenței mortalității din cauza cancerului pulmonar în urma expunerii la praful de crisotil. În cazul femeilor nu s-a observat o creștere clară a mortalității prin cancerul pulmonar. Crisotilul este prezent în mediu și va rămâne pentru multă vreme. Cercetătorii susțin că rezultatele acestui studiu au scop informativ pentru sănătatea publică, atât la scară globală, cât și locală.

barbat-auscultatie-pulmonara-cancer-pulmonar-mezoteliom
Image by zinkevych on Freepik

În studiul publicat în Journal of the National Cancer institute au fost incluși foști si actuali lucrătorii , care au avut cel puțin 1 an de activitate cumulativă, într-un interval de timp cuprins de la 1 ianuarie 1975 până la 31 decembrie 2010, în următoarele întreprinderi: mina, toate fabricile de îmbogățire, departamentele de transport intern si extern, laboratorul central și unitatea de explozibil. La studiu au participat 30.445 de muncitori (32% femei), dintre care 54% au lucrat mai mult de 30 de ani în mină sau fabricile de îmbogățire. Starea de sănătate și decesele membrilor cohortei au fost urmărite până în anul 2015.

Una din principalele cauze cunoscute și studiate pentru dezvoltarea mezoteliomului este expunerea la azbest, decesul survenind la vârste de peste 70 de ani. In studiul făcut, s-au înregistrat 13 decese în urma dezvoltării mezoteliomului din cohorta de peste 30.000 de muncitori. Este cunoscut că mezoteliomul din cauza expunerii profesionale apare de obicei după 20-40 de ani de la prima expunere. O altă observație a fost că din cele 13 decese, 2 au fost înregistrate în rândul femeilor, cu o vârstă medie mai mare la momentul decesului, în ciuda unei expuneri mai mari comparativ cu bărbații.

Riscul mortalității din cauza cancerului pulmonar a crescut direct proporțional cu creșterea cumulativă a expunerii la praf cu crisotil și mai puțin cu creșterea expunerii cumulative la fibrele de crisotil. În cazul femeilor, bazat pe înregistrarea unui număr foarte mic de morți cauzate de cancerul pulmonar, nu s-a observat nicio asociere cu expunerea cumulativă la praf, însă a fost observat un risc ușor mai crescut la cele din categoria cu expunerea cea mai mare la fibrele de crisotil, similar cu riscul bărbaților.

Cancerul pulmonar poate fi cauzat de toate formele de azbest, însă poate fi datorat și inhalării ocupaționale de contaminanți din aer, cum ar fi praful care contine siliciu, vaporii de sudură sau de evacuare a motoarelor, riscul crescând cu cât expunerea fost mai prelungită. Muncitorii au fost expuși la toți acești contaminanți, de aceea riscul de apariție a cancerului a fost asociat cu expunerea ocupațională la crisotil, dar și cu alți cancerigeni din mediu.

Citește și: